Witam,
mam dylemat mam komplet felg z oponami 15", ale załatwiłem też 16" opony.
W lato mam alu 16 z letnimi oponami, zimą zawsze miałem 15" zarówno w obecnym MK V kombi jak i wcześniejszym B5 FL
Boję się trochę o moje alu 16" czy zimą się nic im nie stanie za bardzo czy lepiej kupić felgi 16"? Ogólnie jak się jeździ na 16" zimą?
Jeżdżę głównie po mieście w trójmieście miedzy Gdańskiem a Gdynią i okolicach, raz do roku jadę w góry o to wszystko czy na 16" będzie ok?czy lepiej będzie mi na 15" jak do tej pory?
Pytam bo moje opony 15" są jakieś ciężkie do wyważenia, chyba coś się z nimi dzieje bo po wyważeniu po tygodniu jazdy czuje niedoważenie po poprawce znowu to samo i tak zeszłą zimę przejeździłem, dwa lata temu po ponownym wyważeniu było ok, zeszłej zimy już nie dałem rady tego dokonać, ale jakoś dojechałem do końca. W tym roku planuję zakup albo nowych 15" albo wstawienie 16", prosiłbym o opinie jak uważacie co jest lepsze, może ktoś ma doświadczenie z jazdy na 16 i 15.
Pozdrawiam
Ja w swoim golfie mam zimówki 16 na alumach orginalnych drugą zime i nic się z nimi nie dzieje ani nie zaśniedziały, nie schodzi lakier z nich. W zimie bywam na tym zestawie w górach nic złego jeszcze się nie działo.
ja mam 15 i jest ok brałem z felgami bo nie miałem na zmiane a opony mam alpine4 i jest ok a co do wywazenia moze ciezarki zasłabo kleja lub wyczyszcza ze cos sie dzieje
Na 16 będziesz miał wyżej prześwit, wiec na góry i jazde w śniegi lepiej moim zdaniem, pytanie czy pomiędzy oponami a blachami będziesz miał też odpowiedni prześwit, aby śnieg ci nie blokował kół.
Jak masz problem z wyważeniem - korzystasz cięgle z tego samego warsztatu czy z innych.
Jak z tego samego to źle mocują ciężarki jak z różnych to problem jest po stronie felg.
wszyscy wypowiadaja się że takie lub inne felgi lepsze a nikt nie napisał jakie ma opony na felgach - zawsze mnie to śmieszy
według mie zwykłe 15 ( szer 6 cali) z oponą 195/60/15 w zupełności wystarczą, natomiast o wiele lepiej wyglada 16 z odpowiednia oponą.
Dodam tylko, że obecnie mam własnie takie 15stki jak wyżej z obniżeniem na springach -35mm i czasami lubi sobie przytrzec ta plastikową pokrywą pod silnikiem bo stoi niżej niż na letnich 19stkach 235/35/19.
bo pytanie było jaki komplet 15 czy 16 wiec mysle ze kolega wie jakie rozmiary maja byc