Ogłoszenie

#1 09-06-2013 16:06:22

adam.
On wie wszystko
Od: Radom
Zarejestrowany: 10-06-2012
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 599
Silnik/Moc: 1.9 TDI 105km
Serwis

Programowanie VCDS

W tym dziale będziemy opisywać fajne kodowania i zadawać pytania jak coś zrobić VCDS smile

Ja pierwszy. Czy da się na stałe wyłączyć inspekcje? Czy trzeba koniecznie co 15tys kasować je i nie ma innej rady?
Jeśli tylko kasować to jak to się robi? Jeśli da się na stałe wyłączyć to jak?

Offline

 

09-06-2013 16:06:22

VW REKLAMA
Google AdSense


#2 09-06-2013 18:56:25

jarus1910
Specjalista
Od: Stargard szcz
Zarejestrowany: 28-11-2012
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 423
Silnik/Moc: BKD/140

Re: Programowanie VCDS

adam. kasowanie inspekcji jest przyciskami wink

WYŁĄCZYĆ ZAPŁON,
WCISNĄĆ I PRZYTRZYMAĆ PRZYCISK "A" ,
WŁĄCZYĆ ZAPŁON,
PUŚCIĆ PRZYCISK,
NACISNĄĆ PRZYCISK "B"CHODZI O "min"


jak dobrze pamiętam tak to idzie smile

Offline

 

#3 09-06-2013 19:28:39

trzeci5
On wie wszystko
Od: Skrzyszów
Zarejestrowany: 09-07-2011
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 2179
Silnik/Moc: 159km i 343Nm/mało

Re: Programowanie VCDS

nie trzeba czasem przy inspekcji typu Long Life trzeba komputerem kasować,znajomemu ostatnio w AUDI A4 2004 musiałem kompem skasować


>>>>>> Click on a photo <<<<<<<<
http://imageshack.us/a/img685/7122/podpisyn.jpg

Offline

 

#4 09-06-2013 19:48:58

adam.
On wie wszystko
Od: Radom
Zarejestrowany: 10-06-2012
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 599
Silnik/Moc: 1.9 TDI 105km
Serwis

Re: Programowanie VCDS

i jak się to kompem kasuje? a da się to na stałe wyłączyć?

Offline

 

#5 10-06-2013 00:20:21

trzeci5
On wie wszystko
Od: Skrzyszów
Zarejestrowany: 09-07-2011
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 2179
Silnik/Moc: 159km i 343Nm/mało

Re: Programowanie VCDS

adam. napisał:

i jak się to kompem kasuje? a da się to na stałe wyłączyć?

widzę że nie chętnie sam czegoś szukasz,zobacz linki poniżej
http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=53&t=1635
http://forum.vw-passat.pl/threads/91510 … wej/page12
http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,kas … olf-v.html


>>>>>> Click on a photo <<<<<<<<
http://imageshack.us/a/img685/7122/podpisyn.jpg

Offline

 

#6 10-06-2013 08:27:41

jarfab0511
On wie wszystko
Zarejestrowany: 28-03-2011
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 548
Silnik/Moc: 1.9 BKC/105

Re: Programowanie VCDS

adam. napisał:

i jak się to kompem kasuje? a da się to na stałe wyłączyć?

Pojazdy z roku 1998 i nowsze:



[Wybór]

[17-Zest.wskaźników]

[Adaptacja - 10]


Kanał "02"

[Odczytaj]

Jeżeli wartość zapisana jest różna od zera to w zestawie wskaźników widnieje prawdopodobnie informacja o konieczności odwiedzenia serwisu smile

Teraz jako nową wartość należy wpisać: 0 (zero).

[Testuj]

Upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość.

[Zapisz]

...i gotowe.



Dodatkowe informacje:

Na kanale 02 mogą pojawić się takie wartości:

01 - konieczny przegląd olejowy
10 - konieczny przegląd techniczny
11 - konieczny przegląd olejowy i techniczny

Inspekcję można kasować też selektywnie, tzn. zapisując na kanale 02 jako nową wartość:
00 - kasujemy inspekcję olejową i techniczną
10 - kasujemy inspekcję olejową
01 - kasujemy inspekcję techniczną


UWAGA: Po skasowaniu inspekcji, na wyświetlaczu w zestawie wskaźników zamiast aktualnego przebiegu może pojawić się coś podobnego do tego: "--/--". Jeżeli tak się stanie, należy przejechać pojazdem krótki odcinek drogi, po pokonaniu którego wyświetlacz powinien powrócić do "normalnego" trybu pracy.

   Dodatkowo w pojazdach po roku 2000:


Numer kanału     Znaczenie kanału     Przykładowa wartość     Wyjaśnienie
40     Ilość przejechanych kilometrów od ostatniego serwisu.     -     Wartość wyrażana jest w setkach kilometrów.
41     Ilość dni od ostatniego serwisu.     -     Wartość wyrażana jest w dniach.
42     Minimalna ilość kilometrów do inspekcji.     15     Wartość wyrażana jest w tysiącach kilometrów.
(15x1000=15.000 km)
43     Maksymalna ilość kilometrów do inspekcji.     15 - "zwykły olej"
30 - olej typu "LongLife"     Wartość wyrażana jest w tysiącach kilometrów.
(15x1000=15.000 km)
44     Maksymalna ilość dni do inspekcji.     365 - "zwykły olej"
730 - olej typu "LongLife"     Wartość wyrażana jest w dniach.
45     Jakość oleju.     1 - "zwykły olej"
2 - olej typu "LongLife"     -

Offline

 

#7 25-10-2013 20:33:53

piet
Szeregowy
Zarejestrowany: 23-10-2013
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 23
Silnik/Moc: 1.9TDI, BLS

Re: Programowanie VCDS

koledzy, 2 pytanka,
czy mógłbym prosić o namiar na kogoś kto handluje kabelkami i oprogramowaniem w rozsądnej cenie do naszych piąteczek?
czy jest szansa delikatnie włączyć przednie kierunkowskazy - tak jak w passatach B6?

Offline

 

#8 25-10-2013 21:12:42

jurasvip
On wie wszystko
Od: Opole
Zarejestrowany: 12-12-2010
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 734

Offline

 

#9 25-10-2013 22:45:10

trzeci5
On wie wszystko
Od: Skrzyszów
Zarejestrowany: 09-07-2011
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 2179
Silnik/Moc: 159km i 343Nm/mało

Re: Programowanie VCDS

piet napisał:

koledzy, 2 pytanka,
czy mógłbym prosić o namiar na kogoś kto handluje kabelkami i oprogramowaniem w rozsądnej cenie do naszych piąteczek?
czy jest szansa delikatnie włączyć przednie kierunkowskazy - tak jak w passatach B6?

odpowiedź na pierwsze pytanie już masz jak ci odpowiem na drugie, TAK da się

wchodzimy w adres 09-Centr. Zesp. Elektr., 07-kodowanie - domyślnie jest ustawiony sterownik
bordnetz a następnie klikamy w kodowanie długie Bajt 7, domyślnie w pozycji Dec: .... jest
wpisana wartość 0 /0%/ jeżeli chcemy mieć efekt a'la USA w pole Dec: wpisujemy ..... - ja wpisałem
20 /20%/ bo uznałem to takie rozwiązanie daje najlepszy efekt - nie za dużo i nie za mało, Tabulatorem
zatwierdzamy przechodząc do następnego pola, wychodzimy poprzez klawisz ESC  a następnie zatwierdzamy kodowanie.


>>>>>> Click on a photo <<<<<<<<
http://imageshack.us/a/img685/7122/podpisyn.jpg

Offline

 

#10 28-12-2013 13:01:29

adam.
On wie wszystko
Od: Radom
Zarejestrowany: 10-06-2012
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 599
Silnik/Moc: 1.9 TDI 105km
Serwis

Re: Programowanie VCDS

Taki dzisiaj mam pomysł, widziałem u kumpla w A4 że cały czas świecą mu się wskazówki w liczniku, niezależnie od włączonych czy wyłączonych świateł, da się tak u nas zrobić?

Offline

 

#11 02-02-2014 12:03:23

lewik
Szeregowy
Zarejestrowany: 10-11-2013
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 6
Silnik/Moc: 1,4 BCA

Re: Programowanie VCDS

da się włączyć wskazówki ale nie jestem pewien czy we wszysykich modułach.
VCDS kodowanie  pomocnik kodowania odznaczyć co chcemy

Offline

 

#12 18-03-2014 10:47:19

kieta
Jeszcze się nie znamy
Zarejestrowany: 18-03-2014
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 1

Re: Programowanie VCDS

Witam szanownych forumowiczów,jestem szczęśliwym posiadaczem GOLF 5 Plus 2005 r.,chciałem zapytać gdzie można kupić Interfejs VCDS (w rozsądnej cenie)dla użytku domowego.Z tego co zdążyłem wyczytać to jest problem z kablami do obsługi VCDS w wersji polskiej,a raczej wersja EN odpada(brak znajomości języka).Proszę o jakieś konkretne namiary na kupno Interfejsu VCDS.Dziękuję i pozdrawiam.

Offline

 

#13 18-03-2014 16:13:27

arianm
Zasłużony
Od: Sochaczew
Zarejestrowany: 04-01-2011
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 176
Silnik/Moc: 1,9 TDI bls

Offline

 

#14 24-03-2014 20:54:29

PaVel86
Aktywny
Od: Katowic
Zarejestrowany: 16-09-2012
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 82
Silnik/Moc: BLS/ 105

Re: Programowanie VCDS

Wie ktoś jak można zaprogramować zegary żeby wskazówki świeciły jak w audi ?

Offline

 

#15 27-04-2015 10:39:26

trzeci5
On wie wszystko
Od: Skrzyszów
Zarejestrowany: 09-07-2011
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Posty: 2179
Silnik/Moc: 159km i 343Nm/mało

Re: Programowanie VCDS

PaVel86 napisał:

Wie ktoś jak można zaprogramować zegary żeby wskazówki świeciły jak w audi ?

szukanie nie boli,zobacz link  http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=52&t=12930


>>>>>> Click on a photo <<<<<<<<
http://imageshack.us/a/img685/7122/podpisyn.jpg

Offline

 

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron


Powered by PunBB//Modifed by GOLFV.PL