Kurde... Przy ruszaniu np. po zatrzymaniu siÄ™ na STOP - ie z rury dymi na czarno
Nie jest to jakaś powalająca czarna chmura... no ale jest to zauważalne co to może być ??

Normalny w sumie objaw diesli, ze od czasu do czasu pusci dyma, jesli natomiast zdarza sie to czesto, a w twoim aucie nie powinno bo nie jest jakies wiekowe, to trzeba zaczac od sprawdzenia wtryskow. Podaj jeszcze REALNY przebieg samochodu.

Nie chcę krakać, ale być może uszczelka pod głowicą. Miałem już takie przypadki w VW passacie B4 1.9 TD. A olej w silniku w normie masz?
Moze byc naprawde wiele roznych przyczyn ja np. stawialbym na mniej powazna rzecz nieszczelny intercooler, niektorzy mowia, ze przez EGR, ja sie z tym nie zgadzam, membrany od EGR puszczaja chyba 90% uzytkownikom nowych diesli i czarnego dymu kazdy nie ma. Podjec do mechanika bo mozemy tylko gdybac.

Czyli dymi w zasadzie jak sie dodaje gazu. Ja bym na pierwszym miejscu sprawdzil przeplywomierz.

hmm moj tdi na wysokich obrotach prawie zawsze dymi i mechanik powiedział ze jest wszystko wporządku ze disle tak mają....

andrew napisał:
przeplywomierz.
Przy uszkodzonej przepływce powinno się odczuwac spadek mocy.
Kiedyś od katowania pękła mi rurka łącząca turbo z ic, dymił i nie miał mocy na niskich obrotach.
Kolega Grzesław może coś więcej opisze.