Witam tak jak w temacie mam problem z wymiana oleju.... mianowicie ja kupilem auto to przebieg byl 107 tys teraz juz jest 110 tys ostatnio chcialem wymienic olej i tu jest juz problem bo nie ma kartki jaki byl wczesniej dolewany.. ;/ i teraz nie wiem jaki mu wlac olej przy takim przebiegu zeby mu nie zaszkodzic ??
Moze ktos juz tez tak mial z was i mi pomoze ?
Albo napiszcie jakie macie oleje wlane przy jakim przebiegu..
Moze masz long lifa castrola, jesli nie to po wylaniu tego oleju zalej np. Shell Helix Ultra Diesel bardzo dobry olej i nie powinien zaszkodzic.

Ja u siebie mialem podobnie jak ty tez nie wiedzialem jaki olej no i zalalem sobie Mobila i jestem zadowolony

Mobil to z pewnoscia 5w40 a castrol 5w30

Ja uzywam Mobil 5w40 od 108 tysiecy teraz mam juz 118 i nie narzekam. Castrol jest hordalnie drogi, a mobil duzo tanszy i tez dobry.

Ja używam Mobil 5w30 synt S. A przebieg 165tys.

Ja zawsze leje fuscha . Najlepszy VW go leje do autek seryjnie i jest bardzo dobry . ja wole nie eksperymentować z innymi

Do 2.0 TDI NAJLEPIEJ UZYWAC CASTROL EDGE TURBO-DIESEL 5W40
OLEJ TEN POSIADA NORME DLA SILNIKA VW Z POMPOWTRYSKIWACZAMI . 505.01

Obecnie na rynku jest multum olejów spełniająca tę normę, castrol dla mnie jest troche przereklamowany tzn. stosunek ceny do jakosci nie idzie równomiernie w parze.

Czy castrol SLX professional 5W/30 z normą 504.00/507.00 będzie odpowiedni do pompowtryskiwaczy w 1,9 TDI?Prawdopodobnie mam LONG LIFE ale i tak olej będe wymieniał co 15 tyś.
Ostatnio edytowany przez kropek (22-01-2010 08:44:26)
kropek napisał:
Czy castrol SLX professional 5W/30 z normą 504.00/507.00 będzie odpowiedni do pompowtryskiwaczy w 1,9 TDI?Prawdopodobnie mam LONG LIFE ale i tak olej będe wymieniał co 15 tyś.
wez sprawdz tÄ™ norme jeszcze raz bo mi sie wydaje, ze to jest 502/503.1

master napisał:
kropek napisał:
wez sprawdz tÄ™ norme jeszcze raz bo mi sie wydaje, ze to jest 502/503.1
Castrol SLX Professional LL III 504/507 5W/30 to jego dokładne parametry
Jak masz dpf to lej z normą 507 może być ten SLX ale jeśli nie to moim zdaniem bez sensu jest go lać i w zupełności dla PD wystarczy norma 505.01. Jesli chodzi o konkretną odpowiedz to: TAK możesz lać ten olej

master napisał:
Jak masz dpf to lej z normą 507 może być ten SLX ale jeśli nie to moim zdaniem bez sensu jest go lać i w zupełności dla PD wystarczy norma 505.01. Jesli chodzi o konkretną odpowiedz to: TAK możesz lać ten olej
Dzięki za odpowiedź jestem spokojniejszy. Nie mam na szczęscie dpf:)

Kriss napisał:
Ja wymienielem olej Na MOBIL 1 ale nie pamietam dalszego symbola niestety
pewnie 5w30 albo 40