witam mam golfaV 2,0TDI
mój spala przy klimie dwustrefowej 4,4l przy jeżdzie 90 100
powyżej 120 to już 6,8
powyżej 180 9,0l ponad 220 12,0l
bez wirusa 2.0TDI CR *NIE* wyciagnie 220. Na 100%. Ani na torze, ani na drodze. Ani 140hp ani 170hp. Z modami - a, to inna sprawa.
no właśnie.. więc pewnie kolega le4szek ma virusa.. ale, mam ciekawostkę.. VW Polo 1.6 benzyna, 75 KM, 200 km/h na liczniku.. w instrukcji pisali, że max. prędkość to 167 km/h.. sam miałem takie Polo, prawie zamknąłem w nim licznik, tzn. 190 km/h z kawałkiem poszedł.. bez żadnych modów, chipów, wyciągania katalizatora, itd.. wydaje mi się, że fabrycznie troszkę zaniżają v/max, tak samo zresztą jak moc.. niemniej jednak, te 220 ponad w TDI to mnie naprawdę zaskoczyło.. może kolega le4szek przedstawi swoje MKV?
Ostatnio edytowany przez Marco (13-01-2011 18:33:51)
Liczniki zawyżają prędkość.... proponuje przejechać się z nawigacją i wtedy mamy realną prędkość... im szybciej jedziemy tym licznik bardziej "kłamie".. głupi przykład z poniedziałku-jechałem do katowic autostarda, na liczniku 140km/h, na nawigacji 129km/h.... czyli juz mamy sporą różnice, a wraz z prędkością, błąd pomiaru rośnie.
Ale zawsze to fajnie wygląda, jak wskazówka zamyka licznik
Juras ma racje, ale tylko czesciowo. Dlaczego zawyzaja? Bo producent przewidzial, ze do tego samego modelu mozna zalozyc kilka roznych rozmiarow opon - o roznym obwodzie. A do tego woli przesadzic z predkoscia, niz pozniej sie po sadach ciagac. Kazdy z samochodow, ktore posiadalem, japonski, europejski czy amerykanski - zawyzal, w rozny sposob, czasem o stala wartosc, czasem o wartosc procentowa. Do tego najczesciej tempomat dokladnie wie, jaka jest prawdziwa predkosc. Dziwne to troche, ale watkow z tym pytaniem na kazdym forum pojawia sie po pare na miesiac...
jak mialem u siebie rcd 300 z aktywowanym wyswietlaniem predkosci jadac ze wskazowka na liczniku na predkosci 150 km/h wyswietlacz pokazywal 138 km/h
odnośnie navi, u mnie pokazuje o 9 km mniej, niż prędkościomierz.. ale navi mam nie fabryczną, tylko dokupioną (Garmin).. na początku mnie to właśnie dziwiło, ale stwierdziłem, że pewnie navi się myli.. kiedyś gdzieś tam czytałem wypowiedzi na forach w tym temacie, właśnie takie same jak tu, tzn. że prędkościomierz zawyża.. tak się zastanawiam, jak się mają do tego fotoradary czy suszarki? pokazują tą prawidłową prędkość? czy dokładnie to co na budziku? a może większą
Troche mnie zdziwiłeś, wgm navi sie nie myli...
to moja pierwsza navi, nie mam do czego porównać, natomiast zawsze pokazuje ok. 9-10 km mniej, nawet przy dużych prędkościach.. też mnie to dziwiło, no ale olałem to.. podejrzewam, że gdybym miał wcześniej RCD z funkcją wyświetlania prędkości, i już wtedy bym to zauważył, to co innego.. a jaką Ty masz navi?
Jak dotąd bynajmniej u mnie navi pokazywało poprawne wartości, niższe od licznikowych, testowane na kilku navi, ja osobiście posiadam blaupunkt travel lucca 5.3
Mój 1,9 TDI BXE spala 4,8 - 5,6 ale to zalezy od prędkości i po jakich drogach się jedzie.
Ja nie mam kompa ale po skrupulatnych obliczeniach wychodzi 5,4 tak po okolicy ale tak na spokojnie przy normalnej jezdzie to 6 literkow.Na trasie nie wiem bo chdz trzaskam Pl-Nl to nigdy nie liczylem.Autobana nr A38 210km/h
Ja powiem tak wszystko zależy od stylu jazdy ale tak od 5 do 6,5
¦rednio około 5 a tak przynajmniej pokazuje komp
trasa najmniej to 4.2 l a srednio to max spalanie do 5.5 l
Spalania są podobne ja moim max 210 jeciałem i jest dzwięk odcięcia ... wy tego nie macie ?? w passacie b6 2.0 140hp jest tak samo ...