Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika

#19 24-02-2012 22:47:21

RUTRA
On wie wszystko
Od: Rawicz
Ostatnia wizyta: 01-01-1970
Silnik/Moc: BAG/115 oraz BYD/230

Re: stluczka :/

Teoria jest taka jakÄ… przytoczyÅ‚em w  poprzednim poÅ›cie, a jaka jest "polska praktyka" to sami na co dzieÅ„ widzimy uczestniczÄ…c w ruchu drogowym jako kierujÄ…cy pojazdami (oczywiÅ›cie in minus odbiega od tej teorii). Dużo zależy od kultury kierujÄ…cych, wielu "trudnych) sytuacji na drodze można byÅ‚oby uniknÄ…c ponieważ w wielu przypadkach odpowiednio wczeÅ›niej widac (można siÄ™ domyÅ›lic) jakie bÄ™dzie zachowanie kierujÄ…cego drugim pojazdem. OdrÄ™bna kategoria to kolizje " z wymuszenia",  bo jak siÄ™ okazuje z zakÅ‚adu ubezpieczeÅ„ można dostac niezłą kasÄ™, wiÄ™c wielu kierujÄ…cych jeździ i szuka "jelenia" aby go "stuknÄ…Å‚" to bÄ™dzie kasa.

24-02-2012 22:47:21

VW REKLAMA
Google AdSense

#20 24-02-2012 22:49:51

hetm
Aktywny

arianm napisał:

polak90 napisał:

witam
mialem dzisiaj stluczke na rondzie dwu pasmowym a mianowicie gdy wjezdzalem na rondo toyota jechala rownolegle ze mna ona lewym ja prawym pasem i wlaczyla kierunek aby skrecac i liznela moj zderzak.czyja jest wina?

Nie  życzÄ™  Ci  żle  -wprost  przeciwnie ,ale z  tego  co  piszesz a  robisz  to  dość  chaotycznie  to wina  jest  Twoja ,jeżeli  przyjąć takÄ…  wersje :
A mianowicie z cytowanego  postu  dowiadujemy siÄ™  że dojeżdżajÄ…c  do  ronda dwupasmowego ,drogÄ…  dwupasmowÄ… jechaÅ‚eÅ›  prawym  pasem . MajÄ…c zamiar jazdy prosto -rozumiem -conajmniej drugi  zjazd -
powinieneÅ› ( a może  nawet musiaÅ‚byÅ› ) jechać  lewym  pasem i kierować  siÄ™  na  wewnÄ™trzny  ring a dopiero  za pierwszym  zjazdem  zjechać na zewnÄ™trzny .   Ty natomiast z prawego pasa kierowaÅ‚eÅ›  siÄ™  na wewnÄ™trzny i ona CiÄ™ musneÅ‚a . Co innego gdyby na wprost byÅ‚o  pierwszy  zjazd to byÅ‚byÅ›  na  dobrym  pasie .
Ale mogÅ‚o być i tak że Ty z prawego  na  zewnÄ™trzny i ona  z lewego  na zewnÄ™trzny, wiÄ™c winna ona .
UÅ›ciÅ›lajÄ…c ważne  jest  czy  Ty dopadÅ‚es  jÄ…  na  wewnÄ™trznym ( Twoja wina ) czy  ona Ciebie  na  zewnÄ™trznym
( jej wina ) tyle  tylko że  lepiej  wtedy  mów  że miaÅ‚eÅ›  zamiar  skrÄ™cać  w  prawo -pierwszy  zjazd.

To by  tyle jakby  zajÅ›cie  byÅ‚o  przy  wieżdżaniu na rÄ…do , a gdzie faktycznie byÅ‚o bum to  nadal  nie  wiemy .
Dodam  jedynie dla przejrzystoÅ›ci  że jadÄ…cy  prawym  ( zewnÄ™trznym ) ma pierwszeÅ„stwo  i musimy  go  przepuÅ›cić . I tym  sposobem podobno jakiÅ›  gliniarz jeżdziÅ‚  do  okoÅ‚a ronda obok goÅ›cia  na  wewnÄ™trznym i dobrze  siÄ™  bawiÅ‚ -Tyle tylko że z prawego  ringu  powinno  siÄ™ zjechać  na  najbliszszym  zjeżdzie ,a jazda  dalej grozi mandatem , i najwyszczy  czas by  zaczeli  ( wiadomo kto ) za  to nagradzać , to  rÄ…da  zacznÄ…  speÅ‚niać  swojÄ…  funkcje . 
Mam  nadzieje  że podzielisz  siÄ™ z nami dalszym  przebiegiem  zdarzenia .

A , jeszcze  jedno  tak ku  edukacji ogólniej , jeżeli  myÅ›lisz  że jak  jesteÅ›  na rÄ…dzie  to  zawsze masz  pirwszeÅ„stwo - to jesteÅ›  w  błędzie ( i nie uprzywilejowane  mam na myÅ›li ) ,a ilu jest  co  tak  myÅ›li ?  a TY ?

Drogi arianm - jeszcze nie jeździłem po "rądzie", ale zapraszam na rondo - jeździ się po nim znacznie lepiej.
Pozdrawiam

#21 24-02-2012 23:05:45

hetm
Aktywny

Jak się okazuje, to nie wszyscy potrafią się poruszać po rondzie, a nawet przy drobniutkich skrzyżowaniach. Niedawno właśnie na takim małym skrzyżowaniu wjechał by we mnie starszy pan. Kiedy go zatrzymałem po kilkuset metrach i uświadomiłem że wymusił pierwszeństwo - był bardzo zaskoczony i powiedział że tak jeździ od lat, ale jednak przyznał mi rację że zrobił źle.
Za jakich kierowców uważacie się Wy - wspaniałych ,dobrych, średnich czy złych?
Choć osoby które ze mną jeżdżą, mówią że jeżdżę bardzo dobrze i mają do mnie pełne zaufanie, to ja wcale nie uważam się za idealnego kierowcę, myślę że jeszcze mi wiele brakuje. Uważam że wielu kierowcom jest potrzebna właśnie taka pokora jak u mnie - przepraszam za nieskromność.

#22 24-02-2012 23:13:11

RUTRA
On wie wszystko

To kolega hetm z policji jakoś jest, bo jak sam pisze to zatrzymuje kierujących pojazdami na drodze? Takie achowanie to dopiero zagrożenie w ruchu powoduje i nie ma nic wspólnego z "pokorą" (tak uważam).

Ostatnio edytowany przez RUTRA (24-02-2012 23:14:33)

#23 24-02-2012 23:18:17

hetm
Aktywny

Ha ha ha.
Jak napisałem skrzyżowanie niewielkie, a auto wiedziałem że gdzieś niedaleko parkuje i się nie myliłem. Tak więc nie bawię się w policjanta choć szczerze mówiąc ,czasami chciałbym mieć takie uprawnienia jak policja, żeby zatrzymywać kierowców i wlepiać im mandaty, a kasa nie dla mnie tylko na jakiś szczytny cel.

#24 24-02-2012 23:20:52

arianm
Zasłużony
Od: Sochaczew
Silnik/Moc: 1,9 TDI bls

hetm napisał:

[
Drogi arianm - jeszcze nie jeździłem po "rądzie", ale zapraszam na rondo - jeździ się po nim znacznie lepiej.
Pozdrawiam

Przepraszam  za "rÄ…do " bo  to  żle  jak  siÄ™  szpeci    polskie pismo - Ale  mogÅ‚eÅ›  mi  zwrócić  uwage  na  PW
ByÅ‚byÅ›  wporzÄ…dku , a tak -zresztÄ…  każdy  robi  jak  uważa . A ja  nawet  poprawiaÅ‚ już  nie  bÄ™de -zresztÄ…  co  miaÅ‚em przekazać  to  uczyniÅ‚em i nie  po to  by  siÄ™  mieć  wyżej ,wprost  przeciwnie  by  byÅ‚o znoÅ›niej -na drodze

#25 24-02-2012 23:23:56

RUTRA
On wie wszystko

hetm napisał:

Ha ha ha.
Jak napisałem skrzyżowanie niewielkie, a auto wiedziałem że gdzieś niedaleko parkuje i się nie myliłem. Tak więc nie bawię się w policjanta choć szczerze mówiąc ,czasami chciałbym mieć takie uprawnienia jak policja, żeby zatrzymywać kierowców i wlepiać im mandaty, a kasa nie dla mnie tylko na jakiś szczytny cel.

Kazdy obywatel ma prawo do ujęcia (zatrzymania) sprawcy przestępstwa (wykroczenia) na gorącym uczynku lub w bezpośrednim pościgu. Precyzują to KPK i KPoW, ale po takim ujęciu niezwłocznie osobę należy przekazac Policji.

tutaj pozwolÄ™ sobie coÅ› zacytowac:

"Ujęcie osoby jest ostatecznością, godzi bowiem w podstawowe wolności człowieka ustawowo chronione, dlatego wymagane jest, by bez zbędnej zwłoki osobę taką oddać w ręce Policji. Zawsze mamy jednak do czynienia z oceną konkretnego zachowania na tle obowiązującego stanu prawnego. W przypadku bezprawnego pozbawienia wolności człowieka, w rachubę może wchodzić kwestia odpowiedzialności za przestępstwo pozbawienia wolności z art. 189 par. 1 k.k."

#26 24-02-2012 23:25:03

hetm
Aktywny

arianm napisał:

hetm napisał:

[
Pozdrawiam

Przepraszam  za "rÄ…do " bo  to  żle  jak  siÄ™  szpeci    polskie pismo - Ale  mogÅ‚eÅ›  mi  zwrócić  uwage  na  PW
ByÅ‚byÅ›  wporzÄ…dku , a tak -zresztÄ…  każdy  robi  jak  uważa . A ja  nawet  poprawiaÅ‚ już  nie  bÄ™de -zresztÄ…  co  miaÅ‚em przekazać  to  uczyniÅ‚em i nie  po to  by  siÄ™  mieć  wyżej ,wprost  przeciwnie  by  byÅ‚o znoÅ›niej -na drodze

Sorki arianm, mam nadzieję że się nie obraziłeś? Oczywiście treść którą zawarłeś w poście, uważam za ważną i bardzo istotną.

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron