witam koledzy i prosze o pomoc. mecze sie z ubytkiem płynu chłodniczego. jestem po wymianie obydwu kroccow tych plasitkowych ktore wchodza do glowicy, wymienilem chlodnice i nic. Plyn ubywa, zauwazylem ze na gorze skrzyni biegów jest mokro, ale nie dzieje sie to na postoju gdy auto chodzi tylko gdy auto jedzie i nabierze temperatury. Wychodzi na to ze to cieknie z tego krocca co jest z boku glowicy bo tak idealnie pasuje ale obseruje to i na zadnym wezu nie ma zadnego sladu plynu i na tym plasitkowym kroccu tez nie. Zreszta jest nowy wiec nie ma opcji zeby tam lecialo, a jednak skrzynia bo dluzszej jezdzie jest mokra i splywa bo tylnej sciance widac to golym okiem po wyciagnieciu obuduwy filtra powietrza. Czy macie jakis pomysl kto to moze spieprzac bo ja juz nie wiec gdzie szukac. 3 mechanikow robilo mi auto, jeden wymienialem jeden krociec, drugi chlodnice a trzeci drugi krociec i tylko laduje siano a efektow nie ma. Na kazdej z wymienionej czesci mechanicy mowili ze na pewno musialo leciec bo krocce byly pekniete kolo uszczelek i chlodnica tez w ktoryms miejscu ciekla. i moje pytanie jest nastepujace czy plyn chlodniczy moze wyciskac sie z glowicy i leciec gdzies na skrzynie biegow? bo zaznacze ze poziom oleju w normie i nie zmienia barwy, plyn chlodniczy ubywa i tez nie ma w nim zadnych objawow obecnosci oleju. Odpala na strzala czy zimny czy cieply i nie kopci na inny kolor niz czarny ale to tylko gdy przykazuje widac lekka chmurke. nie ma juz pojecia. Prosze o jakies sugestie jesli wiecei co to moze byc. pozdrawiam

śmieszy mnie to że wymieniali ci chłodnice chociaż ne było na niej wycieków,jeśli wymiana króćców nie pomogła to może z pod głowicy z któregoś kanału wodnego wycieka płyn przez uszkodzona uszczelkę,sprawdź miejsce składania się głowicy z blokiem silnika może tam gdzieś będzie wyciekać,pozdrawiam

Witam. Miałem podobny kłopot z wyciekiem płynu chłodniczego.
Prawdopodobnie jest uszkodzony gumowy przewód płynu chłodniczego. U mnie to uszkodzenie było ledwo widoczne po zdemontowaniu wężyka. Proponowałbym demonataż i sprawdzenie wszystkich przewodów..

gumowy to chodzi o ten ktory wchodzi do krocca od strony kabiny auta czyli od wewnÄ…trz?

nie ładuj kasy tylko spróbuj najpierw dokładnie zlokalizować problem i zaczynaj od wykluczenia najprostszych i najtańszych rzeczy. Wiem, że to tylko tak prosto się mówi...a w praktyce różnie bywa. Skoro skrzynia jest zamoczona to powycieraj wszystko do sucha, może umyj i wysusz, tak samo z przewodami w tej okolicy. Przejedź się autkiem, żeby silnik się zagrzał i powstały odpowiednie ciśnienia w układzie chłodzenia i wtedy jeszcze raz dobrze obejrzyj te obszary o których wspominałeś...może coś się rzuci w oczy. Koledzy wyżej też dobrze sugerują, żeby sprawdzić wszystkie gumowe przewody. Przez neta ciężko pomóc, można jedynie zasugerować kierunek poszukiwań. Dużo ci tego płynu ubywa? Ja po wymianie rozrządu z pompą wody, dwa razy jeszcze uzupełniałem (żeby z min zrobić poziom średni na zimnym silniku) zanim cały układ się odpowietrzył.

ciezko powiedziec ile. tydzien temu dolewalem bo caly plyn byl spuszczany u mechanika i dolalem tak dla pewnosci ponad max z 3cm no i opadlo ale to normalne bo sie odpowietrzal no ale wczoraj znow wlalem ponad kreske i znowu dzis spadlo i jest pomiedzy min i max ale sam fakt ze spadlo czyli cos nei tak. chyba ze za duzo bylo i zrobilo sie za duze cisnienie i dlatego spieprzyl

krociec jest suchy, weze tez silnik jest brudny i widac ze mokry ale od smaru jak sie auto rozgrzeje to wiadomo ze smar bedzie sie rozgrzewal wiec ciezko zauwazyc czy z glowicy nie leci bo tam jest tyle wezy i rur ze ciezko cokolwiek zobaczyc..

krajany11 napisał:
krociec jest suchy, weze tez silnik jest brudny i widac ze mokry ale od smaru jak sie auto rozgrzeje to wiadomo ze smar bedzie sie rozgrzewal wiec ciezko zauwazyc czy z glowicy nie leci bo tam jest tyle wezy i rur ze ciezko cokolwiek zobaczyc..
Kup zmywacz do hamulców Wurta,Bernera,Forcha lub inny spryskaj (zmyj) tłuste i zalane miejsca . Odmuchaj sprężonym powietrzem do sucha. Wtedy będziesz widział wszystko skąd leci płyn chłodniczy .
Pozdrawiam

jak jesteś pewien że płyn uchodzi na zewnątrz, to musisz zbadać którędy...ale z tego co piszesz, cały płyn był spuszczany przy okazji wizyty u mechanika, i układ chłodzenia był otwarty, a więc świeża sprawa! ja w takiej samej sytuacji u siebie dolewałem dwa razy żeby stan uzupełnić, nie licząc pierwszego poprawnego zalania. Na przestrzeni jakichś dwóch, trzech tygodni to się odpowietrzało. Też już zaczynałem się obawiać jakiegoś wycieku. Po pewnym czasie wszystko się ustabilizowało i teraz jest ok. Nic nie ubywa
Jeśli nie jesteś pewien czy ucieka na zewnątrz, to na razie tylko obserwuj i pilnuj poziomu, bo być może całe powietrze zostanie wypchnięte dopiero za jakiś czas.

nie chodziło mi o to, że jest jakiś pęcherz powietrza blokujący cały obieg, tylko, że mogą być jakieś drobne pęcherzyki utrzymujące się w różnych zakamarkach np żebrowania chłodnicy itp, które nie przeszkadzają normalnej pracy układu. Nie jestem ekspertem, ale u mnie chyba tak właśnie było, twój przypadek może być podobny, ale równie dobrze może być zupełnie inny
może jeszcze tu znajdziesz jakąś podpowiedź
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=8799
http://forum.gazeta.pl/forum/w,20,58248 … zenia.html

aha, na naszym forum też były podobne wątki np na str. 13, 12, 11
pozdrawiam

witam dołączam się z takim samym problemem po trzystu kilometrach znowu musiałem dolać płynu żeby kontrolka zgasła wymieniłem rozrząd i pompę wody mechanik mówi ze to się ma odpowietrzyć zaprzecza że to pęknięta głowica lub uszczelka bo nie dymi silnik zobaczymy co dalej ja myślę że to sie powtórzy..

A czy po rozgrzewaniu auta do 90 pojawia sie z powrotem płyn ?? bo rzeczywiście może być zapowietrzony. Sprawdź dobrze gumowe kable któryś juz może byc bardzo sparciały i puścił wycieki będą nie duże ale przy nagrzaniu auta wzrasta ciśnienie i bedzie wyciekać delikatnie.

dzisiaj byłem u mechanika on wydał wyrok żę głowice należy zdemontować i dać do planowania plus nową uszczelkę to ma być przyczyną znikającego płynu wiec nie pozostaje nic innego tylko sie zgodzić dodam ze auto kupiłem dwa tygodnie temu sprowadzone z belgi:(

wiesiek 1970 napisał:
dzisiaj byłem u mechanika on wydał wyrok żę głowice należy zdemontować i dać do planowania plus nową uszczelkę to ma być przyczyną znikającego płynu wiec nie pozostaje nic innego tylko sie zgodzić dodam ze auto kupiłem dwa tygodnie temu sprowadzone z belgi:(
jeśli ubywa płynu a nie ma wycieku to chyba jedyna opcja,

a przed wymianą rozrządu było w porządku?

nie wiem bo go kupiłem pare dni wczesniej pierwsze co chciałem zrobić to wymienic rozrząd plus pompe wody mechanik kazał nie wiem jak było wczesniej auto sprowadzone było mechanik powiedział ze zamiast płynu to był jakiś syf nalany zmieszny z woda.nic nie wskazywało przed zakupem ze bedą takie jaja po trzystu kilometrach jazdy muszę dolac 0,5 l płynu bo zaswieca sie kontrolka nic nie dymi i nie kopci reszta jest ok. mechanik twierdzi ze to może być głowica krzywa i trzeba dac ją do planowania plus wymiana uszczelki.do oleju się nic nie dostaje chciałbym zasięgnać czyjejś opini czy to może być głowica pęknieta czy tylko krzywa? jeżeli w ogóle to jest to jak można to sprawdzić bez rozbierania głowicy?

głowica splanowana była krzywa plus wymiana uszczelki to był powód ubytku płynu .