Witam!
Czy może ktoś podać numer katalogowy koła dwumasowego i sprzęgła do golfika? Silnik BKC 1.9 TDI 105 KM. Juz słychać u mnie koło i czuć wibracje. A wymieniać razem ze sprzęgłem czy tylko koło wystarczy?

chłopie jak już z kołem robisz to sprzęgło sobie tez wymień 

gabber2004 napisał:
Witam!
Czy może ktoś podać numer katalogowy koła dwumasowego i sprzęgła do golfika? Silnik BKC 1.9 TDI 105 KM. Juz słychać u mnie koło i czuć wibracje. A wymieniać razem ze sprzęgłem czy tylko koło wystarczy?
koło DM 415025010,zestaw sprzęgła Valeo 835035,828002,826729
jak zmieniasz to zmieÅ„ na sztywne koÅ‚o a nie na DM bÄ™dziesz miaÅ‚ w przyszÅ‚oÅ›ci spokój z biciem DM np.taki zestaw http://moto.allegro.pl/kolo-sztywne-spr … 75034.html albo jak sam skompletujesz to ciÄ™ wyjdzie o wiele mniej,pozdro

Właśnie też rozważam możliwość założenia sztywnego koła i widziałem już ten zestaw valeo KIT 4, podobno LUK też ma zamiennik z DM na sztywne koło. Szukając opinii w necie na forach dużo osób pisze, że od sztywnego koła skrzynia szybciej pada, a jakie są wasze opinie? A jest może ktoś na forum kto by wymienił DM na JM z okolic Siedlec lub Białej Podlaskiej?

podłącze się pod pytania kolegi faktycznie jak to wygląda ze sztywnym kołem??? czy jest to lepsze wyjście czy komfort jazdy się pogarsza?? czy działa to niekorzystnie na inne podzespoły??? jaka jest cena takiego sztywnego zestawu??
i osobne pytanie jeśli dwumasa to co myslicie o regeneracji zestawu??? koszt o wiele mniejszy...
Ostatnio edytowany przez mike1901 (24-07-2012 19:48:19)
Panowie a ja mam inne pytanie. Cos mi w moim 1.9 ostatnio nienaturalnie postukiwało, wybrałem się do warsztatu mojego znajomego mechanika (znaczy do sąsiada) i on posłuchał mial kilka pomysłów (jak powiedział że może pompowtryski to mi sie nogi ugieły) potem wziął sobie jakiś pręcik ze słuchawkami i kazał mi wciskać i puszczać sprzęgło. Powiedział że to wczesne stadium rozwalenia dwumasy, że oblecę jeszcze ze 20 tys. km. I tu moje pytanie. Skoro to dopiero wczesne stadium to może warto oddać te dwumase do regeneracji? co sądzicie? Czy lepiej poczekać aż się rozwali do reszty i założyć nową?

stukniecia słyszalne przy wciskaniu sprzegła to na bank dwumasa
narazie poczekam niech się rozpadnie do reszty, bo narazie to cichutkie postukiwanie, dopiero jak mi się zacznie trząść sprzęgło przy wciskaniu to mam przyjechać, no dobra założę to stałe koło, i co sprzęgło też wymieniać przy tym odrazu?
Panowie a jest jakaś różnica jeśli założę koło jednomasowe? Będzie to miało wpływ na komfort jazdy, albo może doprowadzić do uszkodzenia jakiś innych podespołów przecież fabryka zaplanowała koło dwumasowe
że głośniej to nawet fajniej bo to taki męski ryk silnika
Tylko właśnie mi o to chodzi, bo to jednomasowe tańsze, żeby zaraz się nie okazało że i skrzynia do wymiany. A wymieniasz przy tym poduszki silnika?

adamradom napisał:
że głośniej to nawet fajniej bo to taki męski ryk silnika
Tylko właśnie mi o to chodzi, bo to jednomasowe tańsze, żeby zaraz się nie okazało że i skrzynia do wymiany. A wymieniasz przy tym poduszki silnika?
hehe męski ryk silnika to ma V8, a nie nasze klekociki 
Kolega ma wywaloną dwumasę i jeździ.
U mnie to już zaczyna się odzywać, to co Panowie jak to się mówi koło jednomasowe, stałe koło? Jaka firma będzie dobra i tania, ale nie tak tania że za pół roku będę znowu wymieniał. Wymieniam też od razu sprzęgło i docisk

w sztywnym kole nie ma się bardzo co zepsuć żebyś musiał za pół roku znowu wymieniać,koło zamachowe szukasz od 1Z w zależności jaka masz średnicę sprzęgł a tarcze i docisk od vr6 albo kupujesz gotowy zestaw na allegro

adamradom napisał:
to musze gdzieś poszukać jaką średnicę będę miałw 1.9 TDI 105 km
228mm możesz szukać jakies ori sztywne z 1Z golf III albo taki gotowy zestaw http://moto.allegro.pl/sprzeglo-sztywne … 29842.html

Bez zastanowienia jednomas. Jeżdżę już rok i tylko plusy. Auto odżyło po wymianie i faktycznie brzmi o wiele lepiej 

zastanawiam się nad zmianą na jednomasowe kolo, może opiszę objawy bo wg mnie są dziwne:
jakiś czas temu zaczęły się dziwne odgłosy silnika, objaw jakby dwumasa, coś hałasowalo, ale przy wciśnięciu sprzęgła cicho
mechanik mówił że można jeżdzić, no to jeździłem
teraz słychać dziwny hałas/stukanie nieregularne odczuwalne na pedale sprzęgła, a nawet na lewarku zmiany biegów, wciskanie sprzęgła nie wywołuje żadnej reakcji, objawy te same, do tego mam wrażenie, że wibracje przenoszą się na budę, wcześniej tak nie trzęsło, czy ktoś miał takie objawy? I wie co to jest?
Druga rzecz która mnie denerwuje to ciężko wchodzący Pierwszy bieg, w zasadzie było tak od kupna, ale teraz mam wrażenie, że jest coraz gorzej, czy to wina jakiegoś wybieraka czy skrzyni?
Dodam, że mechanik wymienił uszczelki w skrzyni, łożyska i uzupełnił olej bo było go już niewiele! Nic się nie zmieniło.
Teraz mam pytania:
1. ile kosztuje dobry zestaw jednomasowy, czy trzeba kupic cały zestaw czy można wykorzystać coś z dwumasu? Silnik 1.9 TDI 105km 2004 rok przebieg 140 000
2. Czy poduszki mogą wpływać na trzęsnienie budą, ile ich jest i czy trzeba wymienić wszystkie?
3. Zmieniając na jednomas mam świadomość, że skrzynia może się szybciej skończyć, czy do tego silnika można włożyć skrzynie 6 biegową? Jęśli tak to jaka będzie pasować?
-