sztywnego koła poszukaj na allegro ceny różne 800-1400pln jak sam skompletujesz to nawet możesz sie zmieścić w 500pln,jeśli poduszki będa pozrywane to mogą mieć wpływ na to że trzęsie budą ale ja bym obstawiał DM,poduszki są dwie po prawej i lewej stronie w komoze silnika widoczne od góry i jedna od spodu po stronie skrzyni.Czemu twierdzisz że skrzynia się może szybciej skączyc po zmianie na jednomas,co do zmiany skrzyni to mozna wsadzić 6-tke z praktycznie każdego silnika 1.9 TDI nawet ze wcześniejszych modeli tez powinny podejść,pozdrawiam

takie opinie słyszalem, ze dostaje silnik i skrzynia wibracji - ale to tylko opinie
a co z niewchodzacym pierwszym biegiem? Co moze byc przyczyna?

Suchy napisał:
takie opinie słyszalem, ze dostaje silnik i skrzynia wibracji - ale to tylko opinie
a co z niewchodzacym pierwszym biegiem? Co moze byc przyczyna?
a po powtórnym wciśnięciu sprzęgła wchodzi jedynka?czy nadal są problemy

problemy są raczej cały czas bez względu na wciskanie sprzegła , może pompa?

Suchy napisał:
problemy są raczej cały czas bez względu na wciskanie sprzegła , może pompa?
jaka pompa?

Sprzęgła ?

raczej nie jak bym najpierw odpowietrzył układ,jeśli jest zapowietrzony albo płyn jest stary i stracił swoje właściwości to układ będzie działał niepoprawnie,sprzęgło nie do kaca będzie wysprzeglać,pozdrawiam

To i ja się podłączę do tematu koła. Od jakiegoś czasu zauważyłem że podczas przyspieszania, na obrotomierzu około 2000 tyś obrotów, trzęsie się cała karoseria, dzisiaj wymieniałem całe sprzęgło z kołem dwumasowym i jeden przegub wewnętrzny. Poprawa jest o tyle odczuwalna że auto przestało kołysać na biegu jałowym na postoju ale nadal występuje problem bujania karoserią podczas wciskania pedału gazu. Proszę o pomoc, może ktoś z forumowiczów przerabiał taki objaw.
Ostatnio edytowany przez raf718 (01-07-2013 20:27:15)

A jakie kolega ma objawy bo u mnie słyszę dziwny dźwięk jak by coś stukało ale tak głucho i czuję pod stopami lekkie stukanie

trzeci5 napisał:
w sztywnym kole nie ma się bardzo co zepsuć żebyś musiał za pół roku znowu wymieniać,koło zamachowe szukasz od 1Z w zależności jaka masz średnicę sprzęgł a tarcze i docisk od vr6 albo kupujesz gotowy zestaw na allegro
witam kolego mam zamiar zalozyc sztywne kolo wiec powiec czy to dobrze robie

raf718 napisał:
To i ja się podłączę do tematu koła. Od jakiegoś czasu zauważyłem że podczas przyspieszania, na obrotomierzu około 2000 tyś obrotów, trzęsie się cała karoseria, dzisiaj wymieniałem całe sprzęgło z kołem dwumasowym i jeden przegub wewnętrzny. Poprawa jest o tyle odczuwalna że auto przestało kołysać na biegu jałowym na postoju ale nadal występuje problem bujania karoserią podczas wciskania pedału gazu. Proszę o pomoc, może ktoś z forumowiczów przerabiał taki objaw.
kolego a może masz poprostu krzywą felge:)?? kiedy przyspieszasz i buja autem przewaznie jest to wina felgi opony dwumase byś słyszał na postoju czy zimny czy goracy ja wyrażnie slychac

Pasterz napisał:
raf718 napisał:
A jakie kolega ma objawy bo u mnie słyszę dziwny dźwięk jak by coś stukało ale tak głucho i czuję pod stopami lekkie stukanie
Stukania nie ma, ale jak depnę po gazie z 3 biegu tak od około 2300-2400obr/min to trzęsie cała budą (jakieś maks 2s) i tyle, potem już idzie normalnie
U mnie felga odpada bo na oby kompletach sie tak dzieje
sprawdz półośke ja bym nie stawiał na dwumase jak jej nie slychac a telepie tylko buda przy przyspieszaniu

felgi odpadają bo wyżucając na luz wszystkie dolegliwości ustają

koło wymieniałem bo chuczało na jałowym biegu i tlepało też na jałowym na postoju teraz jest tyle dobrze że tych objawów nie ma może faktycznie któraś półośka jest krzywa
Edytuj posty. Pasterz 

kiedys miałem a3 w starej budzie.padł mi dwumas i wymieniłem na koło zamachowe.na szrocie znalazłem za 200 zł od audi 80 + tarczka 40zł uzywana.zanim auto sprzedałem przejezdziłem tak 3 lata około 25tys km.co zauwazyłem.samochod nabrał wiekszych drgan ale to delikatnie ktos jak jesdzi 8 lat tym autem jest w stanie to zauwazyc, w niczym mi to nie przeszkadzało, sprzegło troche ciezej sie wciska, tez nie problem.I trzeba pamietac zeby delikatnie zmieniac biegi przy jak najmniejszych szarpnieciach aby skrzynia tego nieodczuwała.Podejrzewam ze wtedy napewno troche sie pojezdzi