witam, mam taki problem podczas jazdy, szczególnie na dłuższych trasach takich ponad 200 km, pojawia mi się kontrolka poziomu oleju, poziom oleju sprawdzam regularnie, po pojawieniu się kontrolki przeważnie stan oleju jest dobry bo między wymianami może góra 200 setki dolewam, co może być tego powodem????
W okolicach zamka maski jest pewnego rodzaju czujnik, chodzi o to, że w sytuacji pojawienia sie kontrolki poziomu oleju, jesli otworzysz i zamkniesz maske, kontrolka zgasnie, a nastepnie zapali sie ponownie po 100 km. Czasami z tym czujnikiem/mikrostykiem sa problemy.

Tak właśnie czułem że to może być problem jakiegoś styku:) opłaca się to wogóle ruszać??

master napisał:
W okolicach zamka maski jest pewnego rodzaju czujnik, chodzi o to, że w sytuacji pojawienia sie kontrolki poziomu oleju, jesli otworzysz i zamkniesz maske, kontrolka zgasnie, a nastepnie zapali sie ponownie po 100 km. Czasami z tym czujnikiem/mikrostykiem sa problemy.
Co ma piernik do wiatraka??? Czujnik jaki znajduje się przy zamku klapy jest czynnikiem który sygnalizuje niedomknięcie jej i to się ma nijak do poziomu oleju:)
może dopompuj powietrza w kole zapasowyym, pewnie pomoże:)

Ma to do siebie jesli ten mikrostyk nie działa to ci kontrolka poziomu oleju nie zgasnie bo do kompa niebedzie info ze to sprawdzałes
a tu kolega miał pewnie problem z czujnikiem oleju czy cos w tym stylu

Kristo666 napisał:
master napisał:
Co ma piernik do wiatraka??? Czujnik jaki znajduje się przy zamku klapy jest czynnikiem który sygnalizuje niedomknięcie jej i to się ma nijak do poziomu oleju:)
kolego daruj sobie takie odpowiedzi jesli nie wiesz na jakiej zasadzie to wszystko działa bo to co piszesz nic nie wnosi do tematu,a ten czujnik z zamka maski ma to do oleju że jak pojawi się problem z olejem to ten czujnik wysyła sygnał do kompa że maska zostala otwarta i ewentualnie ktoś coś w tym kierunku zrobił czy tam sprawdził poziom, wystarczy że otworzysz i zamkniesz maskę wtedy kontrolka gaśnie ale wiadomo powinno sie zajrzeć tu i tam

Tak potwierdzam servisówke, z czujnikiem przy klapie...
Także zastanawiałem się dlaczego przy pewnym stanie oleju kontrolka nie gasła...U mnie styk od klapy był zepsuty i servisówka nie gasła...Dopiero po wyjęciu wtyczki klapy silnika i zmostkowaniu na sekunde w wtyczce kontrolka zgasła...Zepsucie czujnika klapy stwierdziłem zapytaniem samego siebie...Dlaczego jak otwieram maske nie świeci się na FIS "otwarta klapa przednia''....?
Pozdro...
Ostatnio edytowany przez dziadol (04-01-2014 11:39:12)

Trzeci, potwierdzam też u siebie to przerabiałem po pojawieniu się żółtej kontrolki poziomu oleju gdy nie ma akurat pod ręką oleju na dolewkę , wystarczy otworzyć i zamknąć maskę i na jakiś czas kontrolka gaśnie , u mnie poprzedni właściciel spiął ten mikro styk przy zamku maski opaską zaciskową i trochę się nagłowiłem za nim do tego doszedłem
Ostatnio edytowany przez Thorarin (05-01-2014 12:57:13)

dziadol napisał:
Tak potwierdzam servisówke, z czujnikiem przy klapie...
Także zastanawiałem się dlaczego przy pewnym stanie oleju kontrolka nie gasła...U mnie styk od klapy był zepsuty i servisówka nie gasła...Dopiero po wyjęciu wtyczki klapy silnika i zmostkowaniu na sekunde w wtyczce kontrolka zgasła...Zepsucie czujnika klapy stwierdziłem zapytaniem samego siebie...Dlaczego jak otwieram maske nie świeci się na FIS "otwarta klapa przednia''....?
Pozdro...
zapewne masz nie czerwonej kontrolki tylko pomarańczowa (sygnał niskiego stanu) gaśnie sama po dolaniu i przejechaniu ok 100 km, czujnik klapy nie ma nic do oleju sygnalizuje tylko i żebyś sprawdził stan , co do klapy zapewne przerwał ci się kabelek na łączeniu plastiku i nie ma sygnału ze maska otwarta , jak to jest to to wymiana zamka z czujnikiem, chyba ze się mylę.
Ostatnio edytowany przez lemis (04-01-2014 21:57:46)

trzeci5 napisał:
Kristo666 napisał:
master napisał:
kolego daruj sobie takie odpowiedzi jesli nie wiesz na jakiej zasadzie to wszystko działa bo to co piszesz nic nie wnosi do tematu,a ten czujnik z zamka maski ma to do oleju że jak pojawi się problem z olejem to ten czujnik wysyła sygnał do kompa że maska zostala otwarta i ewentualnie ktoś coś w tym kierunku zrobił czy tam sprawdził poziom, wystarczy że otworzysz i zamkniesz maskę wtedy kontrolka gaśnie ale wiadomo powinno sie zajrzeć tu i tam
zwracam honor , rzeczywiście tak jest:)

to nie o honor tu chodzi ale dobrze że kolega przyznał się do błędu,pozdro

Witam, u mnie zdarzyło się to samo to znaczy po otworzeniu maski i jej zamknięciu kontrolka żółta informująca sprawdzenie poziomu oleju zgasła, rozumiem, że otworzenie maski skasowało tylko komunikat, olej sprawdzałem jest na połowie stanu, może trochę doleje i zobaczymy czy znowu się zapali. Pytanie tylko dlaczego się zapaliła ta kontrolka skoro od wymiany już jeżdżę pół roku i zawsze miałem na połowie pola w bagnecie