Witam
Chciałem spytać Was jaka jest trwałosć dwumasu w starym 1,9TDI. Jakie przebiegi wytrzymuje ten element?
W zaleznosci od stylu jazdy, co masz na mysli mowiac stary tdi? Chodzi ci o pompowtryski? Dwumas niektórzy wymieniają nawet po kilkudziesięciu tysiącach, większośc, których znam po 150 tys. ale tak naprawde to nie ma na to reguly. Poszukaj sobie, na forum bylo kilka rzeczy na temat dwumasu.

Chodzi mi oczywiscie o Golfa V 1,9 TDI 105 koni. Mówiac o stylu jazdy masz na myśli ostre przyspieszanie z niskich obrotów?
Ostatnio edytowany przez kropek (11-10-2009 16:01:53)
Dieslem jezdzi sie inaczej niz benzyna, diesla i to jeszcze na pompowtryskach trzeba szanowac, a wiec jak bedziesz z piskiem ruszal spod kazdych swiatel to dlugo generalnie nie tylko dwumas ale turbina, wtryski nie wytrzymaja. Kolejna sprawa, to jakas szybsza jazda tylko na rozgrzanym silniku. Pamietaj zeby po szybszej jezdzie nie gasic od razu auta, trzeba lac dobrej jakosci paliwo i tak dalej...

No wiec tak właśnie traktuje swoje TDI. Jeżdze delikatnie nie przekraczam 3 Tys obrotów. Delikatnie ruszam czekam na rozgrzanie silnika itp. Niektórzy twierdzą ze za delikatnie się z tym autem obchodzę:)Ja wiem swoje:)

Tak naprawdę styl jazdy ma niewiele wspólnego z zepsuciem koła dwumasowego, najgorsze jest to, że wytworzenie koła to koszt około 100 zł a zakup w sklepie aso itp. to koszt 1500-2000 zł 
andrew napisał:
Tak naprawdę styl jazdy ma niewiele wspólnego z zepsuciem koła dwumasowego, najgorsze jest to, że wytworzenie koła to koszt około 100 zł a zakup w sklepie aso itp. to koszt 1500-2000 zł
Z ceną owszem prawda, ale nie mogę zgodzić się co do tego, żę styl jazdy nie ma nic wspólnego z awarią koła.

Logiczne, ze jak na kazdych swiatlach bedziesz cisnal do czerwonego pola to dlugo nie pozyje czy to dwumas, czy sprzeglo, czy turbina, dzisiejsze samochody sa o niebo delikatniejsze niz te produkowane chocby w latach 90.

http://www.youtube.com/watch?v=WVkhLGQOx2s
Wsiadłem do samochodu wbiłem wsteczny i przez 5 sekund bylo slychac cos w stylu tej jetty z youtuba. Samochod stal 3 dni w sumie nieruszany.
Ostatnio edytowany przez Mati (04-11-2009 21:53:42)

Mati napisał:
http://www.youtube.com/watch?v=WVkhLGQOx2s
Wsiadłem do samochodu wbiłem wsteczny i przez 5 sekund bylo slychac cos w stylu tej jetty z youtuba. Samochod stal 3 dni w sumie nieruszany.
I jak sprawa siÄ™ przedstawia z tym dwumasem?Jaki masz przebieg?Moze to jednak nie dwumas?

Raczej dwumas, przebieg to 124 tys km udokumentowanego przebiegu, sprawa przedstawia sie tak, ze to kosztowna naprawa, samochod bynajmniej u mnie chodzi ok, zadnych w sumie innych objawow nie mam.
Ostatni wyczytalem, ze firma Valeo zabrala sie za robienie zestawów złożonych z jednomasu i specjalnie do tego zmodyfikowanego sprzegla. Podobno taki uklad jest nie do zdarcia

Znam trochę środowisko mechaników i w przeciwieństwie do użytkowników aut z kołem dwumasowym, są niezmiernie szczęśliwi z wynalazku firmy LUK. Mają pełne ręce roboty, a i na częściach niezłe przebicie. Ciekaw jestem czy tak samo będize w przypadku pomysłu Valeo, o którym piszesz.

kurt napisał:
Znam trochę środowisko mechaników i w przeciwieństwie do użytkowników aut z kołem dwumasowym, są niezmiernie szczęśliwi z wynalazku firmy LUK. Mają pełne ręce roboty, a i na częściach niezłe przebicie. Ciekaw jestem czy tak samo będize w przypadku pomysłu Valeo, o którym piszesz.
Nie rozumiem, o jaki wynalazek LUKa chodzi?

Michel napisał:
kurt napisał:
Nie rozumiem, o jaki wynalazek LUKa chodzi?
O koło dwumasowe, co do Valeo, o rzeczywiscie robią już do golfa v czy passata b6 zestawy specjalnie modyfikowane, koszt calego takiego zestawu a wiec jednomas, sprzeglo itp. to ok. 1200 zł
Ostatnio edytowany przez cemey603 (17-12-2009 18:38:28)

Witam!!! posiadam golfa v tdi z dsg-czy spotkaliscie sie tutaj z takim odglosem..jakby metaliczne obcieranie,szuranie lekkie dzwonienie...podejrzewalem dwumas..ale dowiedzialem sie ze to podobno jakas blacha bliska dwumasie-obudowa czy cos takiego...nie slychac tego na drivie i na postojowym trybie.