Witam jestem posiadaczem golfa 5 1.6 FSI i mam do was pytanko :
Gdy odpalam rano silnik i przejadę ok 3-5 km i stanę na wolnych obrotach słychać jakby zawory lub coś w podobie (odgłosy z silnika ) temp. 90 stopni.
Po 10-15 km. odgłosy ustają !!! .
W serwisie wykasowano wszystkie błędy+olej wymiana i nadal słychać.
Co to może być ??? :grrr: ???
Golf 5 1.6 FSI (115 k.) rok 2004. przebieg 93000 tyÅ›.
Paliwko lane tylko 98 shel/bp/statoil

Było to tak :
Kupiłem autko z 3 tygodnie temu wstawiłem do garażu stało ok 3-4 dni i akumulator sie rozładował po odpaleniu go i przejechaniu ok 3-5km. usłyszałem na wolnych obrotach stukot jak zawory czy cos takiego wyłączyłem silnik i odpaliłem i było ok .
Pojechałem do serwisu podpieli pod kabel i wyskoczyło 19 błędów 1 z nich coś o zaworach . Naprawiono wszystkie błędy i to nic nie pomogło.
Napisze tak jednego ranka prawie nie słychać a drugiego tak jak np. dziś pada deszcz przejechałem z 8km. parkuje samochód staje i słychać i to nawet bardzo . Dziwne bo dopiero jak załapie 90 stopni ??? a nie na zimnym.
Pozdrawiam

pietrekth7 napisał:
Było to tak :
Kupiłem autko z 3 tygodnie temu wstawiłem do garażu stało ok 3-4 dni i akumulator sie rozładował po odpaleniu go i przejechaniu ok 3-5km. usłyszałem na wolnych obrotach stukot jak zawory czy cos takiego wyłączyłem silnik i odpaliłem i było ok .
Pojechałem do serwisu podpieli pod kabel i wyskoczyło 19 błędów 1 z nich coś o zaworach . Naprawiono wszystkie błędy i to nic nie pomogło.
Napisze tak jednego ranka prawie nie słychać a drugiego tak jak np. dziś pada deszcz przejechałem z 8km. parkuje samochód staje i słychać i to nawet bardzo . Dziwne bo dopiero jak załapie 90 stopni ??? a nie na zimnym.
Pozdrawiam
Dodam że autko kupione od 1 właściciela i serwisowane , zero wycieków i robienia coś od nowości przy silniku.
a ha jeśli po śmigam dłużej wtedy jest wszystko ok ! nic nie słychać !
Ostatnio edytowany przez pietrekth7 (21-10-2009 20:57:33)

Dziwne te objawy, gdyby nie to, ze jak mowisz, ze gasisz i zapalsz i przestaje to postawilbym na tloki a tak to naprawdę ciężko stwierdzić bo może to być np. coś z łancuszkiem rozrządu albo zuzyty mechanizm napedu zaworow.

Witam
Byłem właśnie w garażu odpaliłem go przez 10 sek. rzęził i przestał czekałem aż się zagrzeje na 90 stopni. Gdy się zagrzał nic nie było już słychać ???
hmmmm co jest grane 

pietrekth7 napisał:
Witam
Byłem właśnie w garażu odpaliłem go przez 10 sek. rzęził i przestał czekałem aż się zagrzeje na 90 stopni. Gdy się zagrzał nic nie było już słychać ???hmmmm co jest grane
że raz słychać raz nie raz głośno raz cicho !!!???

Mam jeszcze jedno pytanko czy da coś jak go podepną pod kom. błędów nie ma ale czy coś można jeszcze wyregulować ???

Czasami szukamy niewiadomo czego w zaawansowanej mechanice silnika, ja z doswiadczenia wiem, ze skrzynia moze wydawac podobne dźwięki.

Witam jutro jadÄ™ do ASO
nagrałem stukoty na dyktafon żeby mechanik słyszał zobaczymy co mi powie.
Po powrocie napisze co i jak .
pozdrawiam

To wrzuc te nagarnie tez na forum to zobaczymy moze ktos cos rozpozna.

Właśnie wróciłem z ASO pan mechanik powiedział mi że na 99% to docisk koła dwumasowego . Zapytałem o cenę ok 2000zł.+robocizna 
Załamka

Witam ponownie
Zacząłem czytać tu i ówdzie na temat dwumasu i te objawy co ja mam to jak by nie to ???
Czyli przy zużytym dwumasie objawy są następujące :
wibracje silnika----brak
szarpanie przy ruszaniu---brak
wibracja kabiny---brak
ciężkie odpalanie---brak
na obrotach 1500-3000słychać---brak
stukot jak by w silniku----jest
gaszenie silnika słychać metaliczny odgłos---brak
?????????????????????????????????????????????????
Wiem jak to jest z ASO zostawię i pół auta będą chcieli wymienić

Tak to sÅ‚ychać http://pietrekth7.wrzuta.pl/audio/5BTS9 … fsi_stukot
To nie jest dzwiek dwumasu, widzialem i slyszalem rozne rzeczy ale ten niemily odglos do dwumasu nie pasuje, chyba, ze tam juz nie ma dwumasu, tzn. jest w rozsypce, jedz do innego mechanika niekoniecznie do ASO.

Witam ponownie
Właśnie nagrałem kamerką te stuki, szkoda że były dziś słabe (w połowie nagrania słychać lepiej)
http://pietrekth7.wrzuta.pl/film/2565uu … _fsi_stuki
Po naciśnięciu sprzęgła ustały ale pedał sprzęgła nie wibrował czyli dwupas jest ok coś innego ??? chyba ze sprzęgłem ???