witam mam pytanie w sprawie akumlatora mam golfaV 1.9 tdi 105 koni.Mam w zwiazku z tym pytanie jakiej mocy jest potrzebny akumlator i jakiej firmy ktos by mi polecił.Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Wg. IC było około 700A 72Ah (tak mniej więcej). Ja też muszę wymienić bateryjkę i z tego co wiem najlepiej varta lub centra. Jak nie ma $, to gigawatt, banner, piastów...

Wczoraj zakupilem Bosch s5 77Ah i 780 A proponowany przez MASTER i jesli porownujÄ…c nowego w wczesniejszym to niebo a ziemia.. wczesniejszy varta 70ah 340a
POLECAM! Pozdro

adamos87 napisał:
Wczoraj zakupilem Bosch s5 77Ah i 780 A proponowany przez MASTER i jesli porownujÄ…c nowego w wczesniejszym to niebo a ziemia.. wczesniejszy varta 70ah 340a
POLECAM! Pozdro
Akumulatory Bosch z linii Silver 5 (S5) charakteryzują się min. dużą wytrzymałością na długie postoje samochodu (czyli sporadyczne użytkowanie) i obciążanie go w tym czasie np. alarmem.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (14-11-2012 14:29:46)

RUTRA napisał:
adamos87 napisał:
POLECAM! Pozdro
Akumulatory Bosch z linii Silver 5 (S5) charakteryzują się min. dużą wytrzymałością na długie postoje samochodu (czyli sporadyczne użytkowanie) i obciążanie go w tym czasie np. alarmem.
Pasterz- tak niestety mialem takie aku gdzie bylo wsadzone przed moim urzytkowaniem.(takiego Golfa kupilem)
RUTRA- i do takich sytuacji mi potrzebny poniewaz wiekszosc czasu przebywam w Anglii i samochod odpalam raz w tyg. jadac na zakupy 

akumulator po długim postoju 12,55v
na pracy silnika około 14,6v (waha się nieznacznie)
na rozruchu z tego co udało mi się zauważyć około 9,89v (wartość szybko się zmienia i dlatego nie jestem pewien w 100%)
czy akumulator jest dobry?

Ja polecam akumulatory firmy TAB, u siebie mam 75Ah-720A. Spisuje się rewelacyjnie, żadnych problemów z rozruchem, nawet w tamtym roku kiedy mieliśmy duże ujemne temperatury w nocy:)

radziłem się już w tej sprawie u gości będących na co dzień w tym temacie wszystko jest ok 

Ja kupiłem niedawno Boscha 74AH 680A i kręci jak szalony:) Oryginalny wytrzymał 8 lat i działał do końca, lecz już słabo kręcił. Szacunek dla Varty.

Pytanko do osób mających Golfa Plus z silnikiem 1.9 TDI a może osoby które mają normalna golfa v wiedzą jaki był montowany był akumlator fabrycznie bo ja mam 72 AH a prąd rozruchowy to 380 czy to możliwe bo wydaje mi sie troszkę za mało ??

300 A , 700 A są to dane dotyczące jakim prądem dopuszczalnym mozna obciążyć akumulator - do tego obowiązuje dopuszczalny czas takiego obciążenia -wiadomo im krótszy tym lepiej .
Pytanie w poście wyżej czy taki akumulator 380 A wystarcza .
¯eby odpowiedzieć sobie na to pytanie trzeba zastanowić się ile tego prądu potrzebujemy-rozrusznik.
Tak kolokwialnie dla mniej wtajemniczonych - żeby wypić szklanke wody możemy nalać z butelki 0,5l
i zbutelki 2 l . Zatem jakim pradem ociążamy akumulator - odpowiedzią jest moc rozrusznika . W przypadku golfa nie będzie to więcej niż 2,5 kw . Teraz tylko podzielić przez napięcie i mamy ampery.
Wynik będzie pozytywny dla akumulatora 380A Jednak prawdą będzie też twierdzenie - że im więcej tym lepiej . Bo gdy ten mniejszy będzie pracował na granicy obciążenia -ale normalnie - ten 700A będzie
obciążony zaledwie w połowie . Dla wyczerpania tezy trzeba dodać ku przemyśleniu że nie zawsze to co napisane to jest prawdą - przykład akumulatorek do aparatu foto tz3 orginalny ma 900 mA a dużo tańsze nawet po 2500mA .I czytałem ze przy takiej wielkości -wymiary, o tej pojemności przy dzisiejszej technice nie mozna zrobić Powyszczy text jest moim przemyśleniem -nie jestem fachowcem .
Ostatnio edytowany przez arianm (14-01-2013 11:24:00)

Ja polecam baterie Topla http://www.topla.pl/o_firmie.html Mam u siebie tryb ameryka północna ustawiony i nawet jak samochód stoi całą noc na mrozie nie ma problemu z odpalaniem z włączonymi światłami. Kręci aż miło

Witam mam golfa 5 tdi i pojawił mi sie taki komunikat OIL SENSOR GARAGE nadmienie ze poziom oleju jest ok.Pozdrawiam i czekam na odp

Ja mam aku 72Ah i prad 380 bodajże dzwoniłem do kolesia co zajmuje sie aku i powiedział mi ze teraz sie wkłada aku z mocniejszym prądem rozruchu bo wczesniej była jakaś norma DIN i sie wkładało 380,360 itp. potem unia cos nazuciła i mamy zmiane liczb na 700.680 itp

mam takie pytyanie co do aku tyle ze do benzynowego, jak mam troche wiekszy to alternator doladuje go bez problemu? wiekszy o 11/ah, bo niby powinien byc 44 a mam 55, tak jest na stronie podane ze 44
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk5/

Bosch s5 77Ah i 780 A u mnie również siedzi od nie dawna i jest mega duża różnica od tego co miałem
kręci jak szalony