Witam mam takie nietypowe pytanie :
W moim przypadku jak chcę sprawdzić stan oleju muszę uruchomić silnik na ok 5 sekund (po całej nocy) i wtedy stan jest ok (taki co powinien być ponad pół). Jeśli sprawdzę nie odpalając to stan jest na dużym fuulu . Olej wlany to 3,5 litra 1.6 FSI .
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez pietrekth7 (22-01-2010 19:08:42)

Hej, dziwne troche dla mnie, moze bez odpalania wynik jest prawidlowy a to z tego wzgledu, ze olej ma wlasciwosci takie jak podczas wlewania a wiec jest zimny. Szczerze to nigdy sie nie zastanawialem i nie patrzylem kiedy sprawdzam, czy to po jezdzie czy po odpaleniu czy po calym dniu stania.

pietrekth7 napisał:
Witam mam takie nietypowe pytanie :
W moim przypadku jak chcę sprawdzić stan oleju muszę uruchomić silnik na ok 5 sekund (po całej nocy) i wtedy stan jest ok (taki co powinien być ponad pół). Jeśli sprawdzę nie odpalając to stan jest na dużym fuulu . Olej wlany to 3,5 litra 1.6 FSI .
Pozdrawiam
Kiedyś słyszałem, żeby po wyłączeniu silnika poczekać 5 min i wtedy mierzyć no i chyba wynika z tego to, że wynik jest miarodajny po jeździe więc chyba po chwilowym odpaleniu auta tez

Witam pojechałem do mechanika zassał 3setki oleju i jest ok teraz ponad pół na skali ale mam pytanie. Zalany był 3,5litra czyli wchodzi 3,2litra w silnik???
Pozdro

Olej sprawdzam pod odczekaniu od trzech do minut oczywiście samochód na równym wtedy olej zlewa sie do miski i możemy sprawdzić spokojnie. Bezpośrednie sprawdzenie oleju po małej wycieczce będzie mylące. Zlewanie oleju i wymiana na nowy Zlewanie: 30 min dla Diesel 20 Benzyna (chyba że ktos woli próbe japońską jeśli w ciągu 10 sekund nie spadnie żadna kropla do wiadra można wymieniać jesli kapie olej dalej trzeba czekać)