witam wszystkich i proszę o pomoc, doradzenie i wyrażenie swoich opinii jako doświadczonych użytkowników mk5 
planuję zakup golfa v, ma to być prezent dla taty
. zastanawiam się tylko nad silnikiem tak jak w temacie. tata rocznie robi 10-13 tys. km. do tej pory miał mk2 1.6 D, obecnie posiada mk3 1.9 TDI. będąc dziś w jednym komisie gość odradzał mi silnik diesla i polecał benzynę. ale zanim dokonam wyboru (na pewno nie kierując się panem z komisu;) ) prosiłbym o jakieś opinie, porady, pomoc w tym temacie, za co z góry dziękuję
pozdrawiam

Jaruś napisał:
A z jakiej okazji odradzał Ci diesla?
odradzał ze względu na dwumasę, filtr cząstek stałych (stwierdził, że jest to awaryjne, a ja szczerze mówiąc nie za bardzo się znam na tym) oraz koszty eksploatacji, twierdząc, że w benzynie będą niższe

Jaruś napisał:
Może troszkę przesadzę no ale... chyba jakieś 90% aut na tym forum to właśnie diesle, jak by były naprawdę awaryjne to było by odwrotnie
BTW poczekaj chwilÄ™, niech siÄ™ inni jeszcze wypowiedzÄ…
też od zawsze byłem przekonany co do diesla, zwłaszcza tego 1.9tdi 105km, ale właśnie ten gość dzisiaj mnie zastrzelił tym stwierdzeniem i stąd mój post, bo chciałem dowiedzieć się czegoś więcej od posiadaczy i użytkujących vw codziennie 
No to teraz wypowiem sie ja posiadacz 1,6fsi z 2006roku :)ogolnie jestem bardzo zadowolony, bardzo cichy i ekonomiczny silnik. Przy umiejetnej jezdzie pali 6,5-6,7l/100km w trasie. Nie mialem z nim wiekszych problemów i z tego co wiem poprzedni wlasciciel tez. Jesli chodzi o diesla to zawsze mnie odtracala cena ewentualnych awarii jak i sama glosna praca silnika... ale tak naprawde to jest bardzo subiektywne zdania:) jakbys mial jakies ewentualnie pytania to odpowiem:)

Ja ze swojej strony poleciłbym Ci 1.9 tdi bo takowy posiadam i coś na jego temat moge powiedzieć ale patrzac na przebieg jaki robi Twoj ojciec i zapewne nie sa to jakieś długie trasy lepszym rozwiazaniem bedzie jednak 1.6

witam, dzieki za odpowiedzi i porady
mam pytanie odnosnie tego silnika, bo dużo poczytałem o łańcuszku który się rozciąga i spada(przeskakuje). czy to jest jakaś częsta awaria i uciążliwa?
tak, ojciec pokonuje niewielkie trasy, max do 100km, czasami się zdarza jakaś dłuższa, ale to średnio raz do roku 300km, więc już sam nie wiem co zrobić 

Ja mam silnik 1,6 (nie FSI) stara konstrukcja 8 zaworowa i nie narzekam i niego i zbierać tez sie jakoss zbiera na te 102 km, wiadomo ze czasem by wiecej sie chciało pod noga ale jak nie robi dużych tras to moim zdaniem ten silnik bedzie ok, tak na marginesie ten silnik nadaje sie do gazu a FSI zbytnio nie polecają .jak jakies pytania masz co to pytaj.
Ostatnio edytowany przez lemis (12-06-2013 14:48:01)

lemis napisał:
Ja mam silnik 1,6 (nie FSI) stara konstrukcja 8 zaworowa i nie narzekam i niego i zbierać tez sie jakoss zbiera na te 102 km, wiadomo ze czasem by wiecej sie chciało pod noga ale jak nie robi dużych tras to moim zdaniem ten silnik bedzie ok, tak na marginesie ten silnik nadaje sie do gazu a FSI zbytnio nie polecają .jak jakies pytania masz co to pytaj.
witam,
mógłbyś napisać coś więcej, dlaczego nie polecają tego silnika FSI???

bo wtrysk bezpośredni ma i do gazu średnio, tak samo silniki TSI
To jeszcze ja siÄ™ wypowiem,
Silnik 1.4 TSI, 122KM, jak narazie jest bez zarzutu, jeśli czytałeś co nieco to pewnie wiesz, że te silniki mają problem z łańcuchem rozrządu, jest to niestety wada konstrukcyjna, ale nie występuje w każdym przypadku, odnośnie osiągów jest super, moc może nie powala, ale moment obrotowy ma całkiem niezły, i zbiera się super, spalanie w mieście (przy spokojnej jeździe) można zamknąć w 7 litrach, na trasie udało mi się osiągnąć 5,4 (600 km przejechałem), polecić mogę spokojnie ten motor, problem tylko w tym, że nigdy nie wiadomo na jaki trafisz, czy się pokaże ten problem z łańcuchem czy nie.. tyle..

Miałem Golfa V - 1,6 - 102 KM - benzyna
Teraz mam Golfa V - 1,9 - TDI - 105 KM.
Jak bym miał ponownie wybierać to bez wahania wybrał bym 1,9 TDI. Mimo że 102 a 105 KM wydaje się niewielka różnica ale w jeździe to jest duża różnica na korzyść 1,9 TDI. Diesel już przy 90 km/h ciszej pracuje od benzyny, nie mówiąc o 130 czy 150 km/h. Przynajmniej u mnie tak jest w porównaniu do benzyny 1,6.
Mam przebieg 90 000 i póki co to tylko olej + filtry. Ze spalaniem chyba mieści się w normie bo oscyluje 6,1 - 6,8 średnia bez oszczędzania. Na trasie 5,5 - 5,8.
Jedyny mankament diesla to jak już ktoś pisał to długie nagrzewania silnika w porównaniu do benzyny. Zimą trzeba liczyć ok. 7 km. do złapania temperatury. Wiadomo że sprawność diesla jest wyższa jak benzyniaka i nic nie poradzi na to.

lemis napisał:
bo wtrysk bezpośredni ma i do gazu średnio, tak samo silniki TSI
auto nie bedzie do gazu, jesli zdecyduje sie na benzyne to nie bedzie wkladany gaz do niego

to było na marginesie z gazem, oba silniki mój i FSI sa ok tylko bardziej zrywny będzie FSI bo jet 16 zaworowy, co do TSI to kolega pisal wyżej z tym łańcuchem.
Ja z lancuchem nie mialem problemu (odpukac
) z tego co czytam to tak naprawde chyba nie dojdziemy do porozumienia bo to jest jak z Coca Cola i Pepsi:) jedni wola to a inni tamto:)

no to fakt
ciężko coś wybrać. właściwie to byłem zdecydowany na 1.9 TDI, ale wszystko zaczęło się od tej wizyty w komisie gdzie gość mi namieszał z 1.6 FSI i że w dieslu to jest DPF i dwumasą. ale chyba jednak bliżej mi do diesla i skłaniam się coraz bardziej ku tej wersji 

Ja tez posiadam 1.6 8v lpg i moge polecic, u mnie glownym wyznacznikiem byly krotkie trasy, a jak najwieksza oszczednosc. CO do jednostki to szybko sie nagrzewa i przeskakuje na gaz, w miescie dobrze sie jezdzi ladnie ciagnie od dolu, ale mocy brak jak w trase sie wyskoczy. Mozna sie przyzwyczaic ale... Ostatnio mialem okazje 1.9 zrobic z 200km glownie w trasie i powiem ze roznica jest dosc spora... niby 3konie ale.... Disela ciezko trafic w dobrym stanie, napewno pb predzej niedojechane. Jak bym mial kupowac i nie brac pod uwage lpg to bym szukal diesla.
Ostatnio edytowany przez rahueme (12-06-2013 20:57:32)

Zrobisz jak uważasz.W jeżdzie diesel zabija momentem ta benzyne ale jeśli chodzi głośność o to nie słuchaj takich rzeczy ze diesel jest cichszy od benzyny bo to nie prawda.

ok, decyzja podjęta. wybieram diesla. nie przeszkadza mi ze jest głośniejszy, ojcu tez to nie będzie przeszkadzało
poza tym ja lubię ten głos diesla
teraz poszukiwania czas zaczac.
dziękuje wszystkim za wypowiedzi porady opinie