Witam ponownie. Mam pytanko do was odnośnie FSI. Zauważyłem że od 2do 2,8 obrotów jak dodam gwałtowniej gazu (2 tyś.obr.) delikatnie przerywa (nie idzie płynnie jak po 3 tyś. obrotów). Czy to normalne ???
Pozdrawiam

Może byc zanieczyszczenie sondy lambda albo przepływomierz

Pawel napisał:
Może byc zanieczyszczenie sondy lambda albo przepływomierz
Czyli można przeczyścić przepływomierz i sonde lambda .
A czy może to zrobić zwykły mechanik czy ASO ???
Zwykły mechanik może ci to zrobić. Jakbyś się uparł to sam możesz to zrobić. Niepowiedziane, że akurat to jest przyczyną ale zgadzam się, że takie objawy wywołują zanieczyszczona sonda oraz przep.

Byłem u mechanika powiedział mi że sondy się nie czyści a przepły. brak ???
Niezły mechanik. Można czyścić sondy lambdy! Mógł ci jedynie powiedzieć, że lepiej wymienić ale skoro tak nie powiedział śmiem twierdzić, że mało się zna.
Co do tematu to trochę uległem wypowiedzi Pawła, nie chodzi o przepływomierz gdzie rzeczywiście nie ma go w każdej benzynce, chodziło o PRZEPUSTNICE, sorki za błąd.

Też mam benzyniaka i już dwukrotnie czyściłem przepustnicę bo samochód nie chciał jechać.

gofer napisał:
Też mam benzyniaka i już dwukrotnie czyściłem przepustnicę bo samochód nie chciał jechać.
Jaki koszt takiego czyszczenia i czy trzeba w aso to zrobić żeby było ok .
Pozdrawiam

W serwisie około 140zł kosztuje taka usługa a w zwykłym warsztacie do połowy taniej a więc 60-70. Niektóre osoby sobie same robią takie rzeczy. Sondy lambda nie czyściłem nigdy ale ostatnio u mechanika widziałem jak wyciągali i czyścili, tylko, że podobno trochę taniej to wyjdzie niż zakupić nową ale często po takim czyszczeniu siadają czyli w skrajnych przypadkach sobie można czyścić.

Dzwoniłem do aso koszt czyszczenia 250zł. 
Auto musi stać noc
(żeby było zimne )
czas ok 2,5 godz.
£adnie pojechali. W sumie nawet mnie to już nie dziwi. Serwisowanie auta w Niemczech jest tańsze niż u nas. To nie jest trudna sprawa wyczyścić przepustnicę. Zwykły warsztat sobie z tym poradzi.

Witam
Przepustnica wyczyszczona koszt 80zł.
Mechanik powiedział że nie była od nowości czyszczona (jeszcze troche i było by po niej ? )
Na razie z MK5 wszystko ok
Pozdro

master napisał:
Jaka różnica w cenach 250zł i 80zł. "Wszystko ok" tzn., że już nie przerywa?
Dokładnie już nie przerywa 
pietrekth7 napisał:
Witam ponownie. Mam pytanko do was odnośnie FSI. Zauważyłem że od 2do 2,8 obrotów jak dodam gwałtowniej gazu (2 tyś.obr.) delikatnie przerywa (nie idzie płynnie jak po 3 tyś. obrotów). Czy to normalne ???
Pozdrawiam
Wznawiam temat,
u mnie pojawił sie taki objaw ze przy obrotach 1500-2000 jak dodaje gazu to silnik tak jakby szarpał, jest to jednokrotne szarpniecie i później jest ok przy wyższych obrotach. Uczucie jest takie jakby się "zadławił", no i tak sie zastanawiam czy to nie czasem przepustnica...

kolego fishraz mialem identyczny problem z passatem 1,8 Turbo u mnie był przepływomierz powietrza walniety kupieł nowy i jak reka odjal

tak zapytam z ciekawosci bo tez mam benzyne tylko nie Fsi , jak inaczej sprawdzic czy przepustnica zapchana? zanim samo pokaze szarpaniem przy dodawaniu gazu