Witam
Jestem blisko zakupu Golfa V. Przeczytałem już większość postów odnośnie tego auta. Dzisiaj oglądałem jednoi zaintrygowało mnie elektryczne składanie lusterek. Składa się tylko lewe lusterko. Czy tak ma być? Czy może powinny się składać oba lusterka? I czy mógłby ktoś wstawić fotkę złożonego lusterka? Bo wydaje mi się że w tym aucie które oglądałem było jakby nie do końca złożone.
To, że składa się tylko jedno niekoniecznie musi oznaczać uszkodzenie drugiego. Do składania potrzebny jest bardziej rozbudowany komputer MFA+. Musiałbyś wejść w menu i poszukać tej opcji. Ogólnie w mk5 nawet zwykłe lusterka składają się bardzo delikatnie więc tak ma raczej być.

Master, thx za odpowiedź. Komputer jest raczej rozbudowany bo jest to wersja bogato wyposażona. Mam nadzieję że wypowie się jakiś użytkownik który posiada opcję składania lusterek i wyjaśni dokładnie jak powinno być.

Opcję składania masz przy pokrętle regulacji.
Lusterka składają się nie do końca.
Trzeba było by ustawić w pozycji na 0 i zobaczyć czy się oba wtedy zamkną, jeśli nie to jednak może być walnięty silniczek, co się często zdarza.

Ja ustawiłem w pozycję składania i złożylo się tylko lewe. Prawe ani drgnęło. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję że jak już jest składanie lusterek to od razu obu.

Tak powinny się 2 zamknąć.Prawe nawet trochę mocniej niż lewe. Możliwe, że w komputerze ktoś się nieudolnie bawił, bo można sobie tam włączyć funkcję np. mirror down, gdzie przy cofaniu prawe lusterko się obniża, żeby było widać krawężnik.

Mirror down widziałem w menu. Ale ta funkcja raczej nie powinna mieć nic wspólnego ze składaniem lusterek.
Jeśli tamta funkcja była włączona to przez to mogły się nie składać. Trzeba by posiedzieć w aucie i się pobawić. Nic innego się nie wymyśli. Teoretycznie po przełączeniu na składanie jedno i drugie powinno się złożyć

master napisał:
Trzeba by posiedzieć w aucie i się pobawić.
I tak zrobię. Dzięki za pomoc 
Jeszcze jedno. Jeśli w lewym lusterku jest zamontowana lampka doświetlająca, to czy w prawym lusterku też powina być? Czy może tylko wlewym? Jeśli lampka powinna być też w prawym lusterku to myślę że już znam powód nie składania się lusterka - wymienione na inne (bez doświetlenia i bez elektrycznego składania się).
Ostatnio edytowany przez poek (25-04-2010 07:23:31)

A ja mam pytanie. Mam Golfa Plus i chcialbym sie dowiedziec, czy da sie tak zrobic, zeby np. przy zamykaniu samochodu skladaly sie same lusterka? Jak narazie je skladam recznie, przez ustawienie joysticka od lusterek w odpowiednia pozycje.
Pozdrawiam,

Panowie mam pytanie: gdzie dokładnie znajdę funkcję składania lusterek ponieważ ja mam tylko podgrzewanie lusterek i ich regulacje.Mam golfa v 2003 roku.

U mnie się składa tym pokrętłem, co steruję lusterkami - mam tam pozycje Lewe, Prawe, 0, Podgrzewanie i składanie. Dodam, że złożyć możesz podczas włączonego silnika, ew. tuż po jego zgaszeniu, ale przed otworzeniem drzwi:)

Witam,
już jakiś czas jeżdżę VW Golfem V variant z 2008 roku. Wersja Trendline. Mam problem ze składaniem lusterek to znaczy nie mam pojęcia jak to zrobić. Mam pokrętło do ustawiania lewego i prawego oraz do ich podgrzewania. Mam również w rodzinie VW Polo i tam pokrętło jest takie samo i lusterka składa się bez problemu ręką. W golfie próbowałem złożyć je ręką i ani drgną nie chciałem ich pchać z całych sił żeby ich nie urwać
. Czy jest jakiś specyficzny sposób aby je złożyć czy po prostu jest to niemożliwe jeśli nie ma funkcji składania elektrycznego?
Jeśli masz tą funkcję to musisz przekręcić pokrętło o 180 stopni i powinny się złożyć a jeśli nie to musisz pchnąć mocno 

no właśnie funkcji chyba nie mam bo przy joysticku jest tylko R O L i ogrzewanie. A co do pchania to boje się żeby nie odłamać czasami lusterka
bo wydaje mi się że powinno się w miarę lekko składać a nie że pcham dosyć konkretnie i nic 
miałem taki przypadek przy jednym z golfów mk5, że podeszła sól i lusterko na czpieniu na którym się składa skorodowało i przy próbie złożenia pękło...

Nie będę zakładał nowego wątku..
Mam takie pytanie odnośnie elektrycznego sterowania lusterek,
Od zawsze jak sobie ustawiłem na lewe/prawe lusterko, to to konkretne się regulowało,
Wczoraj coś zrobiłem z tym pokrętłem od regulacji (chyba go nacisnąłem w dół), i teraz jak ustawiam lewe lusterko, to prawe automatycznie ustawia się tak samo (czyli reguluję oba), ale jak ustawiam prawe, to tylko ono się rusza..
Niby dobrze, bo tak naprawdę oba są równo ustawione, ale jak chciałbym ustawić tylko lewe, to się nie da..
Próbowałem naciskac ponownie ten przycisk (tak jak wydaje mi się że przypadkowo zrobiłem), ale nic to nie zmienia,
Może ktoś z Was wie o co chodzi?