Witam
Może mi ktoś wytłumaczyć gdzie znajduje się sensor zderzenia poduchy powietrznej bocznej "tej w fotelu" pasażera? wyjąłem fotel, wybebeszyłem podłogę, już się ucieszyłem,że mam to ustrojstwo a tam sterownik ESP ;/ dodam,że mój gofer jest w trzech drzwiach. Coś mi nie łączy na kablach albo sterownik wilgotny, tylko gdzie on jest?
kod błędu:
01222 - Crash Sensor Side Airbag; Passenger Side (G180)
010 - Open or Short to Plus - MIL ON

podziękować za screen z etki, zaraz ide drzwi rozdłubać

rozkręciłem i oczywiście nie ma ;/ HELP

czyscilem wczoraj styki od zapalnika poduchy te pod fotelem i w podlodze i nic, jak by ktos kiedys szukał tego czujnika przy błędzie 01222 to jest on w srodku drzwi pomiedzy blachami niestety, w moim przypadku pomoglo ponowne przeczyszczenie stykow w w kosci w podlodze
to pewnie ta niedziela sie zemściła
nie grzebcie w samochodzie w niedziele, temat mozna zamknac

witam
Mam na imie Agnieszka jestem tu nowa potrzebuje waszej pomocy! Szukalam tematu ale znalezc nie moglam wiec pytam: jak wylaczyc poduszki powietrzne z tylu?( musze je wylaczc zeby moc bezpiecznie wozic dwojke malych dzieci) Posiadam od 2 dni VW glofa V, 2004 rok, 1,4 silnik mam ogolem w aucie 8 poduszek powietrznych, pojechalam do autoryzowanego dealera (mieszkam w Irlandii) zeby wylaczyl mi poduszki a ,,madry'' Pan powiedzial ze sie nie da i ze nie widzial wczesniej Golfa z 8 poduszkami!!!jestem kobieta nie mam zielonego pojecia o samochodach ale widze ze Wy macie ogromne wiec prosze slicznie o pomoc co robic? wtedy moglabym wrocic do tego salonu(jedynego w miescie) i wytlumaczyc Panu co i jak z gory slicznie dziekuje
witam,
nie widzę potrzeby wyłączania poduszek powietrznych aby bezpiecznie wozić dzieci z tyłu,
jeżeli masz bogatszą wersję to posiadsz boczne poduszki w fotelach oraz kurtyny, które w żaden sposób nie zagrażają dzieciom, wręcz przeciwnie, są bardzo przydatne przy bocznym uderzeniu,
nie spotkałem się z Golfem, który miałby tylne czołowe airbagi, tak więc według mnie niepotrzebnie chcesz cokolwiek wyłączać w swoim samochodzie,
pzdr

Witam
Na wstepie slicznie dziekuje za zainteresowanie i odpowiedz:)
Informacje o koniecznosci wylaczenia tylnich poduszek powietrznych( peleryn) wyczytalam na stronce www.foteliki.info.pl
oto cytat
,,Boczne poduszki powietrzne montowane w osłonie nadkola, na tylnym siedzeniu samochodu mogą powodować zagrożenie dla dzieci korzystających z fotelików montowanych tyłem do kierunku jazdy.
Niebezpieczeństwo to nie jest na wysokim poziomie dla dzieci używających fotelików 0-13 kg, montowanych na tylnej kanapie. Jednak nie należy też go bagatelizować w przypadku starszych dzieci, u których aktywność ruchowa jest większa, usadzonych w fotelikach 9-18 kg - montowanych tyłem do kierunku jazdy. Można domniemać, że ręka lub nóżka dziecka znajdzie się w strefie otwierania bocznej poduszki powietrznej.
Problem ten występuje np. w samochodach marki Volkswagen Golf 4 i Golf 5 przy używaniu fotelików 9-18 lub 0-18 RWF, np. BeSafe Izi Kid ISOFIX, Recaro Polaric, Fair Bimbo G0/1 czy Maxi-Cosi Mobi. Do dziś producenci tych fotelików i samochodów nie wypowiedzieli się autorytatywnie, czy poduszki te stanowią zagrożenie.
Poruszony problem wymaga jednak szczególnej uwagi rodziców. Jeżeli jest możliwa dezaktywacja poduszki bocznej zamontowanej na tylnym siedzeniu, na którym przewozimy dziecko tyłem do kierunku ruchu należy to zrobić, ale tylko w autoryzowanym serwisie dealera.''
Stad moje pytanie o wylaczenie poduszek ale zakladajac ze boczne peleryny sa bezpieczne to mam pytanie w takim razie gdzie w moim aucie rozmieszczonych jest pozostalych szesc poduszek i ktore z nich to poduszki wlasciwe a ktore peleryny?

Dwie czołowe z przodu, dwie boczne w przednich fotelach, dwie boczne w boczkach tylnej kanapy i dwie kurtyny nad drzwiami w podsufitce, po jednej na stronę. W sumie jest 8 poduszek.
Dwie boczne w tylnej kanapie występują opcjonalnie.

Witam
Rowniez dziekuje za odpowiedz:)
No dobrze wiem zatem gdzie i jakie mam poduszki powietrzne ale nadal nie wiem jak je wylaczyc...
zakladajac ze z tylu sa to poduszki:
dwie boczne w boczkach tylnej kanapy i dwie kurtyny nad drzwiami w podsufitce
to wnioskuje ze te dwie boczne w tyle kanapy musza zostac wylaczone a dwie kurtyny nad drzwiami ewentualnie moga zostac...?
Pytanie tylko jak to zrobic.....?Czekam nadal na pomoc
Dziekuje Wam

Nie wyłączysz żadnej, oprócz czołowej przedniego pasażera.
Jeśli gdzieś wyczytałaś, że przy takim a nie innym typie fotelika "zaleca się" - choć to dla mnie dziwne - wyłączenie poduszek na tylnej kanapie, to po prostu zmień fotelik. Na normalny 
Ostatnio edytowany przez Pablo (06-11-2011 21:43:04)

Można wyłączyć poduszki VCDS-em, wchodzisz w sterownik air-bag, dalej w adaptacje, tam w poszczególnych kanałach masz poszczególne poduszki, poprzez wpisanie cyfry 0 zamiast 1 dezaktywujesz poszczególne poduchy.

tak mozna zrobic ale na blacie wtedy caly czas świeci kontrolka od poduch