Pewnego dnia wpadłem na pomysł, aby dodać trochę koni,pojechałem na hamownię (w-wa młodnicka) i okazało się że mój golf ma 160KM(fabrycznie 140 KM) ,wyszło na to że wcześniejszy właściciel już go z chipował,oczywiście nic nie powiedział ,a szkoda wolał bym
wiedzieć co kupiłem.Z jednej strony cieszę się że mam 160 KM ,a nie 140 KM ale mechanik powiedział , że po tym chipie powinien mieć 178 KM spytałem dlaczego akurat tyle? Po sprawdzeniu w bazie danych tej firmy okazało się że on go chipował. Zaczęło się sprawdzanie gdzie traci moc:turbo,filtry,wycieków nie ma-wszystko w porządku,dwa dni sprawdzania 400 zł wydane i diagnoza" chyba wtryski" (10.000tyś wymiana wszystkich na nowe). Gdyby te wtryski kosztowały 200zł to bym wymienił ale przy tej kwocie jestem zadowolony z 160 KM . Może macie jakieś propozycje na brak mocy to taki nie dosyt jest wiedząc że można mieć 178.( mechanik powiedział , że auto w ogóle nie kopci nie ma czarnej chmurki czyli dostaje za mało paliwa-tak to określił.
Jeżeli ktoś ma jakieś trafne uwagi z góry wielkie dzięki.

Różnie bywa z tą mocą, program dobiera sie pod dane auto i stan silnika, a nie że " 2.0 ma 178KM a 1.9 bedzie mial 148,5KM", być może po diagnostyce silnika, okazało się, że 160KM będzie bezpieczne-a właścicielowi zależało na płaskim wykresie momentu obrotowego a nie na mocy KM....
Ja w swoim mialem 1.9TDI miałem 105KM, pojechalem zrobić program, była opcja podciągnięcia go na ponad 150KM, ale po co? Zostałem na 140KM i 310NM, moment przebiega płasko, auto nie kopci, zbiera sie ładnie od samego dołu... i to jest najważniejsze.
Niekoniecznie coś musi być nie tak.
p.s skoro on to auto robił, niech zrobi korekte softu... dziwne ten mechanik 
skoro ten mechanik robił program, to w bazie tej firmy powinni mieć wykres zrobiony zaraz po modzie, czyli te 178 KM.. na Twoim miejscu spytałbym czy mają ten wykres, jeśli samochód zaraz po programie miał 178 KM, a teraz ma tylko 160 KM, to faktycznie coś mu szwankuje.. natomiast, może być tak jak pisze jurasvip, może poprostu zrobił tylko 160 KM, tak bezpiecznie.. a teraz mówi Ci, że samochód może mieć 178 KM..

dzięki za podpowiedzi ,popytam o wykresy,pozdrawiam

Nie zawsze mozna miec te 178 jesli wyplulo 160 i nic sie nie dzieje to tylko jezdzic aczkolwiek 20 koni to troche malo.Nie kumam tego zeby wymienia wtryski jak nic sie zlego nie dzieje