Witam
Właśnie dziś wymieniłem olej. Mechanik spuścił olej do końca . Zalał 3 litry i pokazało na bagnecie że jest już ok
. Do mojego silnika vw podaje 3,5 litra . Czy to normalne ????. Bagnet nie kłamie więc nic nie dolewam jak jest ok :shock:
Dziwna sprawa ? jak jest u was ile oleju wlewacie do 1.6 FSI przebieg 105tkm. lub TDI tyle co vw podaje czy są jakieś różnice ???
Pozdro
po wlaniu oleju powinieneś na chwilę silnik włączyć, aby olej się rozszedł dokładnie.. później ponownie trzeba sprawdzić bagnet..
sprawdź jeszcze raz, ja zawsze tak robilem, przez dwa dni po wymianie, lubię mieć pewność że jest tyle ile ma być..

Zrobione było jak piszesz wlane odpalony na parę sekund i dolane. Sprawdzałem już dziś z 10 razy i na bagnecie jest ok . Tylko zastanawia mnie ze tylko 3 litry wlane . Mechanik powiedział że nie spuścisz do końca nigdy ??? Dlatego pytam was jak jest u was 
według mnie skoro na bagnecie masz dobrze, to się nie przejmuj..
najwidoczniej nie do końca ten olej zszedł.. nie wiem jak to jest, czy można odciągnąć do wszystko, czy zawsze coś zostaje, niemniej jednak ja sugerowałbym się wskazaniem bagnetu..

Marco napisał:
według mnie skoro na bagnecie masz dobrze, to się nie przejmuj..
najwidoczniej nie do końca ten olej zszedł.. nie wiem jak to jest, czy można odciągnąć do wszystko, czy zawsze coś zostaje, niemniej jednak ja sugerowałbym się wskazaniem bagnetu..
Wróciłem z garażu poziom bagnetu full a nie ponad wiec wszystko ok.
Ostatnio edytowany przez pietrekth7 (12-04-2011 17:11:36)

Tak się składa, że w zeszłym tygodniu wymieniałem olej w samochodzie, olej lany z beczki i płaciłem od ilości wlanego oleju (5W30 syntetyczny Shell) na rachunku jest wpisane 3,7 litra. Litr oleju kosztował 45zl. Na bagnecie wskazuje max ilość oleju, full. Do opłaty za wymianę oleju miałem jeszcze doliczone:
- wymiana podkładki pod korek spustu 5zl
-montaż/demontaż maty silnika 15 zl (dość sporo)
-filtr oleju 641 FT 20zl

Pasterz napisał:
Pytam bo gość mi zalał dokładnie 3.5 litra i na bagnecie mam 4mm ponad stan, więc chyba nie wyssał wszystkiego oleju ;/
A jak mam ponad stan to muszę się pozbyć tego nadmiaru prawda?
lepiej jest mieć poniżej stanu niż za dużo,a tak pozatym to moim zdaniem lepiej olej spuszczać korkiem spustowym bo wiadomo wtedy ze cały olej wyleciał a razem z nim syf z miski,pozdro

mi sie wydaje ze spuszczanie przez miske jest chyba jedynym i najlepszym rozwiązaniem bo wszystko ładnie kapie do miski z każdego zakamarku a tak cos zawsze zostanie

Pasterz napisał:
Więc muszę pozbyć się teraz tego nadmiaru bo boje się jeździć, a w przyszłości chyba sam będę olej zmieniał!
ja akurat nie dał bym nikomu grzebać przy mojej golfinie,no może mojem tunerowi ale to tylko sprawy związane z programem,pozdro

Pasterz napisał:
Więc muszę pozbyć się teraz tego nadmiaru bo boje się jeździć, a w przyszłości chyba sam będę olej zmieniał!
Strzykawka np. 50-tka+rurka giętka i przez otwór gdzie jest bagnet wyssać ile trzeba
Pozdro
Ostatnio edytowany przez pietrekth7 (07-05-2012 13:55:51)

lol wezcie nie robcir jaj ze ze strzykawka olej zmieniacie bo ty sie wywroce... ladnie przy tym sie musicie walic. Wjedz na kanal odkrec srubke poczekaj 30 min dla "ON" i zalej nowym a ze strzykawka to chyba godzine trwa

soldier89 napisał:
lol wezcie nie robcir jaj ze ze strzykawka olej zmieniacie bo ty sie wywroce... ladnie przy tym sie musicie walic. Wjedz na kanal odkrec srubke poczekaj 30 min dla "ON" i zalej nowym a ze strzykawka to chyba godzine trwa
no to chyba będziesz musiał się wywrócić,bo w warsztatach używa sie takich wiekszych strzykawek(wysysarek) do oleju,wiadomo nie wszyscy tego używają,ja osobiście wole olej spuszczać konwencjonalnym sposobem.A kolega PASTERZ nie chce wyciągać strzykawką całego oleju tylko jego niewielki nadmiar wiec chyba nie doczytałeś wątku,pozdrawiam

Witam odświeżam temat a mianowicie w instrukcji obsługi jest napisane :
"wyłączyć silnik odczekać kilka minut, aby olej mógł spłynąć do miski olejowej sprawdzić poziom oleju" nic nie pisze że po paru godz. czy doby. ???
Dzwoniłem do aso i wlewają 3,7 litra odpalają gaszą czekają chwile i sprawdzają stan jeśli jest za mało to jeszcze dolewają ,a mi weszło 2,7 i jest full po nocy czy 4-5 godz.
O co chodzi ????????
Jeśli bym sprawdził po paru min. to poziom jest tak troche ponad minimum ?!
W oplu sprawdza się poziom oleju "po zalaniu komory silnika olejem odpalić silnik na 15 sekund zgasić odczekać 5-10 minut i sprawdzić poziom oleju. Po nocy jest dużo ponad stan .
Zamotałem się na maxa .
pozdro
Ostatnio edytowany przez pietrekth7 (13-04-2013 15:29:59)

w jaki sposób spuszczałeś olej?filtr wymieniałeś?
Ostatnio edytowany przez trzeci5 (13-04-2013 23:17:52)

witam przez korek spustowy oczywiscie. Filtr oleju wymieniony

pietrekth7 napisał:
olej był zagrzany przy spuszczaniu,szczeze powiedziawszy jeszcze sie mi nie zdarzyło tak aby na bagnecie było ful a oleju było by wlane mniej niz przewiduje producent,może ta plastikowa rurka do której wsadza sie bagnet jest cos nie tak.Ja zawsze wlewam wymagana ilość olej po czym odpalam silnik na kilka sekund tak co się filtr wypełni,odczekuje tak 5-10min i sprawdzam na bagnecie stan jak jest za mało to dolewam

trzeci5 napisał:
pietrekth7 napisał:
olej był zagrzany przy spuszczaniu,szczeze powiedziawszy jeszcze sie mi nie zdarzyło tak aby na bagnecie było ful a oleju było by wlane mniej niz przewiduje producent,może ta plastikowa rurka do której wsadza sie bagnet jest cos nie tak.Ja zawsze wlewam wymagana ilość olej po czym odpalam silnik na kilka sekund tak co się filtr wypełni,odczekuje tak 5-10min i sprawdzam na bagnecie stan jak jest za mało to dolewam
Witam
A po całej nocy stan masz taki sam jak po 5-10 min. ???
Jutro jak zajadę do pracy to sprawdzę po 10 min. i zobaczymy co pokarze. Powiem szczerze ma golfa 4 lata i ten sam problem co rok czyli przy wymianie ale ja zawsze sprawdzałem stan po nocy lub minimum po ok 3 godz.
Ale jeśli będziesz miał po nocy nadmiar to wszystko wyjaśnia ,że olej sprawdza się po 5-30 min od zgaszenia tak jak jest w instrukcji obsługi golfa 5 a nie po nocy !!!
A tak na marginesie FSI to bardzo dziwny silnik którego nie polecam ja i ASO VW
Pozdro
Ostatnio edytowany przez pietrekth7 (14-04-2013 18:55:13)