Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika

#1 24-04-2011 15:10:11

Andregal
Aktywny
Od: Kraków
Ostatnia wizyta: 01-01-1970

Jaki olej do 1.9 tdi

Witam!Jezdze na oleju Mobil1 ESP-5W-30 jest to syntetyc i chcialem zapytac czy przy wymianie zalac ten sam czy inny np: pol syntetyc moj przebieg to  119000 tys .Dzieki za pomoc bo na ten temat to maÅ‚o co wiem.

24-04-2011 15:10:11

VW REKLAMA
Google AdSense

#2 24-04-2011 17:34:44

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Re: Jaki olej do 1.9 tdi

Lej bezproblemowo ten sam, chyba,że nie jesteś zadowolony z tego oleju?

#3 24-04-2011 18:34:01

Andregal
Aktywny

Ok Dzieki:)Na temat tego oleju nie moge powiedziec nic zlego,a powiedzcie mi kiedy trzeba zmienic na pol syntetyc  przy jakim przebiegu i czy wogole trzeba?

#4 24-04-2011 19:04:59

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Zależy w jakiej kondycji masz silnik ale generalnie na syntetyku volkswageny latają po 200 tys i więcej czasami, a te twoje 120 tys jak prawdziwe to wątpię, żebyś jeszcze tego golfa miał jak przeszedłbyś na semi.

#5 24-04-2011 21:20:29

Andregal
Aktywny

Tak tyle mam ja rocnie teraz robie okolo 9000 tys km bo obecnie mieszkam za granica i tylko tyle co pojezdze podczas urlopow i czasami ktos go przejedzie zeby nie zardzewial:)A co to jest semi?Taki olej zalali mi w serwisie.

#6 24-04-2011 21:44:13

Andregal
Aktywny

sorki moj zawias to pół syntetyc:)Dzieki za odpowiedz!

#7 31-05-2011 13:08:22

nikly
Szeregowy
Od: Bełchatów, Zgorzelec
Silnik/Moc: BKC 1.9TDI

Też na tym jeżdżę POLECAM!!!cool

#8 07-09-2011 10:19:17

chriss25
Szeregowy

ja latam na castrol 5w-30 LL najechane mam 270tys i nic mi sie nie dzieje a od wymiany do wymiany tj 15 lub 20 tys nawet kropli nie dolewam. Także ja o pół syntetyku nie myśle skoro samochód lata bez problemu a rocznie tj w tym momencie zrobiłem 35tys
pozdrawiam

#9 16-01-2012 15:27:01

trzeci5
On wie wszystko
Od: Skrzyszów
Silnik/Moc: 159km i 343Nm/mało

tak możesz oleje są mieszalne tym bardziej ze obydwa oleje są z Mobila,to nie ma tak jak kiedyś że oleje się żarły(ścinały)

>>>>>> Click on a photo <<<<<<<<
http://imageshack.us/a/img685/7122/podpisyn.jpg

#10 16-01-2012 16:55:47

trzeci5
On wie wszystko

Pasterz napisał:

A to że ten jest "XE Low Emission Technology" a ten drugi "Formuła FE" nie ma żadnego znaczenia? Pytam bo się boje żeby nie zapierd**** silnika wink

tak śmiało można te oleje mieszać

#11 16-01-2012 16:58:00

arianm
Zasłużony
Od: Sochaczew
Silnik/Moc: 1,9 TDI bls

Panowie ,dość  czÄ™sto  widze  -bo  to  nie  jedyny  temat  o  oleju  , że pada pytanie  czy  już  mogÄ™  przejść  na 
półsyntetyk .
Jeżeli  pytanie  pada  z  pobudek  ekonomicznych  to można  uznać  że pytajÄ…cy szuka oszczÄ™dnoÅ›ci . Ale do  takiego  pytania dodawana jest  informacja o przebiegu .Zmienia  to sÄ™s  caÅ‚ego  zagadnienia  .
To  niby  co , że   do  "200k " to  silnik  potrzebuje  oleju  dobrego  a po , to  może  już  być pół synt,
a po 300k. to  mineralny ,a po  400K -to  może  już  bez  oleju -- no to ostatnie  to tak   ku  pomyÅ›leniu ., 
Dobór oleju  do  silnika  wynika   miÄ™dzy innymi z jego wysilenia (obciążenia  poszczególnych  podzespołów )
Charakter pracy  silnika jest  porównywalny przed  200k. jak i  po -wiÄ™c niebardzo  widzÄ™  sens -majÄ…c na  uwadze  dobro  silnika by  po jakimÅ›   limicie  kilometrów   stosować  gorszy  olej .
Nie przemawia  do  mnie poglÄ…d , że już  wszystko lużniejsze ( jeżeli  nawet- no to  ile) to  można olej
gorszy .  Jest  to  moje  przemyÅ›lenie  w tym  temacie i chÄ™tnie  przeczytam  uzasadnienie (poza  ekonomicznym ) zwolenników  przechodzenia  na  półsyntetyk .
Twierdzenie  że  ten  czy  tamten  przeszedÅ‚  i  nic  siÄ™  nie  dzieje  ,nie  do  koÅ„ca  mnie  przekonuje   bo  i  do  nowego  zalać  półsyntetyk  i przy  uważnej  eksploatacji demolki  by  pewnie  nie  byÅ‚o .

Przechodzenie z gorszego  ,a  szczególnie  z  mineralnego  na  pól  czy  synyetyk   ,jest niebezpieczne  z  racji   
że  uszlachetnione  oleje  majÄ…  lepsze  wÅ‚aÅ›noÅ›ci  myjÄ…ce  i po takim  minerale  mogÅ‚o  by  siÄ™  to   i owo
zalepić -zapchać .

#12 17-01-2012 12:15:04

trzeci5
On wie wszystko

Prawda jest taka że producent nie zaleca zmieniać oleju ful syntetyka na pół syntetyk a później na mineralny,dany olej jest zalecany w danym klimacie np.auto użytkowane w bardzo ciepłym klimacie powinno być zalewane olejem mineralnym ze względu na jego gęstość a w klimacie gdzie temperatury przez cały rok są niskie powinno się auto zalewać olejem ful syntetycznym a więc do naszego klimatu jaj bardziej odpowiednim olejem jest pól syntetyk chyba że ktoś na zimę chce lać ful syntetyk a na lato mineralny hehe:lol:>Więc to jki olej lać do auta jest ukierunkowane tym w jakim klimacie auto jest użytkowane.Chociaż nasi mechanicy zalecają zmienić olej np.z ful syntetyka na pół syntetyk wtedy jak silnik zaczyna brać oliwe ,a w przypadku TDI to by musiało nastąpić po krótkim czasie użytkowania bo jeszcze nie spotkałem się z TDI które nie weźmie chociażby 100ml oliwy między wymianami,pozdrawiam

#13 19-01-2012 18:04:51

arianm
Zasłużony

trzeci5 napisał:

,dany olej jest zalecany w danym klimacie np.auto użytkowane w bardzo ciepłym klimacie powinno być zalewane olejem mineralnym ze względu na jego gęstość a w klimacie gdzie temperatury przez cały rok są niskie powinno się auto zalewać olejem ful syntetycznym a więc do naszego klimatu jaj bardziej odpowiednim olejem jest pól syntetyk chyba że ktoś na zimę chce lać ful syntetyk a na lato mineralny hehe:lol:>Więc to jki olej lać do auta jest ukierunkowane tym w jakim klimacie auto jest użytkowane.

¦miaÅ‚a teza  z  tym  zastosowaniem  oleju  w  zależnoÅ›ci  od  klimatu -wrÄ™cz  prowokacyjna .
trudno  co  kolwiek  napisać  by  siÄ™  nie  narazić .

#14 20-01-2012 13:53:10

trzeci5
On wie wszystko

a kolega uważa że jest inaczej z tym zastosowaniem oleju,ja tego nie wymyśliłem to są zalecenia producenta,a można prostym sposobem się przekonać jak dany olej zachowuje się w poszczególnych warunkach można to zrobić bez jakichkolwiek przyrządów w domu,masa artykułów jest na temat oleju i jego zastosowania można poczytać,a jak kolega wyrazi swoje zdanie to nikomu się nie narazi jedynie ktoś się nie zgodzi z twoją opinią więc śmiało można pisać co się myśli,pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez trzeci5 (20-01-2012 13:54:07)

#15 20-01-2012 16:32:03

arianm
Zasłużony

ZachÄ™cony  do  przedstawienia   mojego  zdania  widzÄ™  to  tak :
Oleje  mineralne powstaÅ‚y  jako  pierwsze -poczÄ…wszy od  rzepakowego do  produkowanych  z  ropy  naftowej
-dlatego  nazwa  . Produkowane  w  różnych gÄ™stoÅ›ciach, lepkoÅ›ciacjh , zaspakajaÅ‚y potrzeby  silników ,które  nie  byÅ‚y  zbytnio  wysilone . Oleje  te  nie  sÄ…  zbyt  stabilne  -znaczy to  że podatne  sÄ…  na  zmiany wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci
w  trakcie  eksploatacji -choćby  od  temperatury .

Zatem  by  poprawić  ich  wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci  zaczÄ™to  dodawać   polepszacze -a  z  czasem  caÅ‚e  frakcje ( polimery  ,silikony  i  tp. twory i tak  powstaÅ‚y  półsyntetyki .

A gdy  olej  powstaje  bez  udziaÅ‚u skÅ‚adników   naturalnych ( lub  z  bardzo  minimalnym ich udziaÅ‚em  )  mamy  syntetyk .

Dobór  tychże  skÅ‚adników  pozwala  stworzyć  olej  o parametrach które   zapewniajÄ…   prace  silnika wysilonego - o silnie  obciążonych  elementach .

Jeżeli do  silnika  potrzebny  jest  olej  syntetyk to  żadna  zmiana  klimatu  nie  spowoduje  by  można  byÅ‚o  go  zastÄ…pić  mineralnym --w  powszechnym  tego  znaczeniu  -jako  gorszym   jakoÅ›ciowo .
W twierdzeniu  przedpiszÄ…cego  ,że w bardzo  ciepÅ‚ym  klimacie  powinno  zalewać  siÄ™  mineralny moim  zdaniem  jest nieprawda .
To wÅ‚aÅ›nie  pod  takie  potrzeby jak  rajdy  -choćby    Dakar czy  F1 wymyÅ›lono  oleje  syntetyczne
Bo  to  wÅ‚aÅ›nie   syntetyki  poza  zapewnieniem opowiedniego  smarowania silnie  obciążonych  jednostek
sÄ… najbardziej  stabilnymi  olejami z  najwiÄ™kszÄ…   rozpiÄ™toÅ›ciÄ…  temperaturowÄ…  .

Olej mineralny  ,półsyntetyk i  syntetyk  sÄ… produkowane  w caÅ‚ej  gamie gÄ™stoÅ›ci   lejnoÅ›ci , ale   pod kÄ…tem 
zapewnienia  najlepszego  smarowania  silników "wyżyÅ‚owanych " prym  majÄ…  syntetyki  -gdzie  odpowiednie  frakcje  i monostruktóry zapewniajÄ…  że taki  wysilony  silnik siÄ™  krÄ™ci

Zatem to  nie  klimat  decyduje  jaki  olej  mamy  zalać ,tylko w głównej mierze obciążenie elementów które
smarujemy . Dlatego  jeżdżąc MAZDA 323 1,7d stosowaÅ‚em  z  pomyÅ›lnym skutkiem LOTOS semi
a  do  VW PLus  MOTUL SPECYFIK . I zapewniam  że  wybierajÄ…c siÄ™  pod równik minerala  bym nie wlaÅ‚.

#16 20-01-2012 17:10:26

trzeci5
On wie wszystko

zdania są podzielona ale zacznijmy od tego że my jeździmy autami cywilnymi a nie rajdowymi i nawet osiągi większości naszych aut nie są zbliżone do tych co np.biorą udział w Dakarze czy F1,prosty przykład niech użytkownik auta gdzie temperatury spadają sporo poniżej zera zaleje silnik olejem mineralnym po kilku godzinnym postoju niech spróbuje uruchomić silnik ..jakie będa skutki i jak przebiega początkowe smarowanie takiego silnika

#17 21-01-2012 14:20:43

Martin86
Szeregowy
Od: Rybnik
Silnik/Moc: BKC 1,9 TDI 140ps

ja pierwsze sÅ‚yszÄ™ że producent zaleca zalewanie silnika olejem mineralnym to ciekawe co by siÄ™ staÅ‚o z pompowtryskami w silnikach TDI producent VW zaleca olej 50501 czyli 5w30 czy tam 5w40 a  znajomy jeździ na oleju 10w40 super 2000 turbo diesel ma pompowtryski ale narazie zrobiÅ‚ 20tyÅ› i nic mu sie nie dzieje oleje ze specyfikacja 50501 sÄ… kierowane do silników z pompowtryskami ze wzglÄ™du na możliwe zatarcia rolek pompowtrysków ja sprzedaje ale oleje do ciężarówek w których sÄ… pompowtryski oleje mineralne (15W40) i nic sie nie dzieje, a co jest najÅ›mieszniejsze to te nowe oleje long live niby na 30tyÅ› znajomy robi na serwisie opla i serwisujÄ… tam auta firmowe co tyle robiÄ… to powiedziaÅ‚ że ostatnio miaÅ‚ taki przypadek że miskÄ™ musiaÅ‚ Å›ciÄ…gać by pozostaÅ‚oÅ›ci po oleju wyczyÅ›cić a motor zawalony że masakra, ja osobiÅ›cie laÅ‚em olej 5w40 do silnika który miaÅ‚ już 320tyÅ› i z pewnoÅ›ciÄ… nastÄ™pca też może leje dalej

#18 22-01-2012 01:29:27

trzeci5
On wie wszystko

to co napisałem o olejach to nie tyczy się tylko silników diesla PD,VP,CR to wiadomo że do auta trzeba lać olej który ma spełniać zalecenia producenta ,ale oprucz TDI-ków ,jest jeszcze sporo innych aut chociaż by tu na forum z silnikami benzynowymi i to co pisałem to sie bardziej tyczy właśnie tych silników bo jak ktoś wspomniał minerala z specyfikacja 50501 nie kupimy,Jak wiem oleje dzieli się na letnie i zimowe,i tu znowu co nie którzy będa zdziwieni ale aby nie utrudniać życia użytkownikom samochodów w klimacie zmiennym czyli troche zimy troche lata a większość krajów w europie taki klimat ma więc stworzono olej wielosezonowy.Poniżej jest artykuł jednego z producentów oleju wyjaśnia niektóre ważne oznaczenia oleju zwłaszcza te związane z temperaturą ,pozdrawiam

Obok klasyfikacji API i ACEA, na opakowaniach środków smarnych występują także oznaczenia wprowadzane przez producentów samochodów. Renomowani producenci, tacy jak Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, General Motors, Ford, Renault, MAN, Volvo czy Scania, opracowują własne specjalistyczne testy oraz wymagania dla olejów silnikowych, zwane normami fabrycznymi.

Klasa lepkości oleju - SAE

Bardzo ważnym parametrem środków smarnych jest klasa lepkości, która określa temperaturę, w jakiej może być używany olej. To od niej zależy w jakim stopniu olej chroni współpracujące części jednostki napędowej przed zużyciem. Lepkość olejów silnikowych określa się według klasyfikacji lepkościowej SAE, opracowanej przez Amerykańskie Stowarzyszenie Inżynierów Samochodowych. Olej poddaje się licznym testom, a ich wyniki określają właściwości smarne oleju w niskiej i wysokiej temperaturze. Klasyfikacja lepkości SAE wyróżnia sześć klas olejów letnich i sześć klas olejów zimowych. Najczęściej mamy do czynienia z olejami silnikowymi wielosezonowymi, opisywanymi przez dwie wartości przedzielone myślnikiem, np. "5W-40".

Cyfry poprzedzające "W" (W: Winter = Zima), oznaczają płynność w niskiej temperaturze. Im mniejsza liczba, tym niższa może być temperatura otoczenia, w jakiej dany olej może być stosowany. Oleje oznaczone symbolami 0W, 5W 10W gwarantują łatwy rozruch silnika oraz szybki dopływ środka smarnego do wszystkich punktów silnika, nawet w bardzo niskich temperaturach.

Cyfry znajdujące się po "-", oznaczają lepkość w wysokiej temperaturze. Im większa cyfra, tym wyższa może być temperatura otoczenia, przy której olej nie traci swych właściwości smarnych. Oleje o symbolach 40, 50 i 60 zapewniają właściwe smarowanie silnika w coraz wyższych temperaturach.

Obecnie wszystkie oleje jednosezonowe (5W, 10W, 15W lub 20, 30, 40, 50) zostały zastąpione olejami wielosezonowymi (5W-40, 10W-40, 15W-40), dostosowanymi do wysokich potrzeb współczesnych kierowców. Oleje wielosezonowe dostosowane są zarówno do pracy w wysokich, jak i niskich temperaturach. Zastosowanie odpowiedniego oleju nie tylko chroni silnik, ale także zwiększa komfort jazdy i pozwala ograniczyć zużycie paliwa.

Olej silnikowy spełnia w samochodzie bardzo ważną rolę: smaruje i uszczelnia silnik, chroni przed korozją, utrzymuje w czystości jednostkę napędową samochodu oraz zmniejsza ilość drgań. Efekty jego działania bardzo wyraźnie widoczne są w codziennej pracy auta, dlatego tak ważne jest właściwe dopasowanie oleju do typu silnika. Aby ułatwić nam dokonanie właściwego wyboru, wszystkie najważniejsze parametry środka smarnego powinny znaleźć się na opakowaniu.

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron