Witam serdecznie, mój pierwszy post na forum, niebawem przedstawię się w odpowiednim dziale, ale to dopiero kiedy cykne kilka fotek! 
Maszyna - póki co - sprawuje się znakomicie, jednak na postoju (nawet na wyłączonym silniku, a tylko przekręconym kluczyku, w taki sposób, aby zapaliły się kontrolki) słychać dziwne stukania zza radia, a czasami z prawej strony radia, podejrzewam klimatyzacje, bo po wsłuchaniu się w dźwięki można wyłapać coś na wzór "bąbelkowania", jednak najlepiej sami oceńcie, nagrałem to ustrojstwo, na wyłączonej klimie (przycisk OFF się świeci, przycisk ECON się nie świeci), około 20 sek. wyłączyłem OFF.
PS. V'tka z 2004 roku, 1.9, climatronik dwustrefowy, jakieÅ› inne dane sÄ… potrzebne?
Załącznik: http://www.itprofi.pl/p-files/stukanko.mp3
Ostatnio edytowany przez Grzes-V (07-06-2011 22:48:23)

Witam nie jestem pewien ale na 99% ustawia się temp. jaka ma być zapodana do środka mk5. Więc nie masz czym się martwić 
Pozdrawiam

Mam też coś takiego, tylko, że mam zwykłą klime. Udało Ci się namierzyć co powoduje ten dzwięk??

WITAM PANOWIE JA RÓWNIE¯ POSIADAM TAKIE DZWIEKI TYLKO ZE U MNIE POJAWIA SIE TO NIE PRZY KLIMA TRONIKU TYLKO ZA LICZNIKIEM NIE WIEM CO TO MO¯E BYć...
pomocy

Witam koledzy ja też to mam na postoju w czasie jazdy nic nie słychać ktoś kiedyś wspominał o uszkodzonych silniczkach które sterują klapami nawiewów od klimy dużo golfików i nie tylko ma ten sam problem 

pietrekth7 napisał:
Witam nie jestem pewien ale na 99% ustawia się temp. jaka ma być zapodana do środka mk5. Więc nie masz czym się martwić
Pozdrawiam
masz racje chodzi o temperature :

sprawdźcie czy stukanie znika przy włączonym obiegu wewnętrznym

u mnie takie samo stukanie znika po włączeniu obiegu wewnętrznego
co to moze oznaczac ?

zużyty mechanizm klapki która steruje obiegiem wewnętrznym . Jeśli stukanie cie denerwuje to trzeba rozłożyć i zobaczyć . Samo w sobie mało groźne - znam golfa który tak stuka od trzech lat
jedynie ciut denerwujÄ…ce 

W moim nowym golfiku jest bardzo podobne stukanie , może delikatnie denerwować , ale słychać go tylko przy wyłączonym radio. Jeżeli nie będzie się tego naprawiać ( rozrząd - 1500zł , póki co inne naprawy odpuszczam ) to nic się z klimą nie powinno stać ?

mam ten sam problem po przekręceniu stacyjki słychać tykanie zegarka u mnie akurat po prawej stronie, od strony pasażera, niechce mi się tego narazie rozbierać tej klapki nawiewu, mogę poradzić, że chwilowe włączenie obiegu wewnętrznego pomaga i wtedy złośliwe tykanie ustaje:D

Te odgłosy to stukanie klap nawiewów. Można spróbować zrobić nastawy podstawowe klimatronika, ale nie zawsze to pomaga.
W silniczkach wycierajÄ… siÄ™ potencjometry i sterownik ni epoznaje pozycji klapy.
Potencjometry są nieregenerowalne, ponieważ nie mają styków metalowych, tylko napylone grafitowe.
Można je zamieniać wzajemnie, bo poszczególne silniczki pracują w innych zakresach.
Temat do ogarnięcia, wszystko znajdziecie w Google.