Wiele juz o tym powiedziano, napisano w roznych zrodlach ale na naszym forum jeszcze nie wspomniano, chodzi o bardzo slaba jakos lakieru, lakieru wodnego. Lakier wodny to zabieg sprzyjajacy ekologii...no i niestety vw jest ciut wiecej ekologiczne ale chyba jednak zby duzym kosztem, kosztem tego, ze lakier na 2-3 letnim samochodzie przy normalnej eksploatacji wyglada tragicznie, lakier ten mówiąc dosc prostatckimi slowami jest Miękki jak Gówno!! 

Prawda, samochod w porownaniu do innych z podobnych klas jest na pewno w scislej czolowce ale pod wzgledem lakieru to czysta porazka. Topniejacy snieg na samochodzie robi rysy, ktore nie maja miejsca w samochodach chyba nawet 20 letnich

Faktycznie, moje auto ma 2 lata i lakier przyznam idealny nie jest, ryski sa widoczne. No nic moze w przyszlych wcieleniach vw jakos polepszy ten lakier.

Moje tez, stare nie jest, i lakier wyglada tak sobie, lakier lakierem ale slyszalem, ze jakiemus kolesiowi zaczelo rdzewiec 4 letnie mk v!! To dopiero szok. Fakt, ze to taki w zasadzie odosobniony przypadek ale jednak.

Ja akurat nie mam problemu z lakierem. słyszałem ze wadą fabryczną jest stukanie klimatyzacji
tzn dokładnie nie wiem o co chodzi to jakies silniczki pukają czy coś takiego kiedys tam o tym czytałem i dużo osob ma ten przypadek zresztą ja tez go mam i tez puka ale zbytnio mi to nie przeszkadza b o podgłaszam muze 

Lakier faktycznie jest slaby,powiem szczerze ze nawet ptasie gowienka po jakims czasie zostawiaja slad jesli dlugo nie usuwane,a co do klimy to u mnie tez leciutko stuka jak chodzi ale powiedzieli ze taka ma przypadlosc nie tylko golf V ale tez obecny passat choruje na to.

Stuki to nie jest taki wielki problem bo tego nie widac ale lakier rzeczywiscie wyglada niekiedy jakby auto co najmniej jezdzilo po lesie raz w tygodniu i wez potem sprzedaj taki porysowany samochod, cena leci 

¯eby mieć spokój z lakierem trzeba być posiadaczem lakieru metalic. Dochodzi dodatkowa powłoka Co do grubości powłoki przedstawiciel na Polskę wypowiedział się dla popularnego magazynu samochodowego że grubość waha się między 50 - 120um. W tym że grubość powinna być na całej powierzchni elementu równa.