Posiadam jak juz ktos moze zauwazyl mk v 2.0 TDI, spotkalem wiele przypadkow kiedy ten silnik strasznie zarł olej, niektórym ludziom nawet do 2 l na 1000 km. Czy to normalne zeby w miare nowa konstrukcja brala tyle oleju? U mnie jest to jakies 0.5 l na jakies 5000 km.
Mnie tez dziwi ten fakt,ze taki silnik zje tyle oleju, ale jak sie okazuje jest to normalna prawidlowosc tego silnika tzn bynajmniej w ksiazce serwisowej jest napisane iz samochod z tym silnikiem moze barc nawet 2 l oleju.

A mi sie wydaje, ze ten silnik jest po prostu malo dopracowany i najnormalniej w swiecie bardziej awaryjny niz inne tdi, bo to, ze bierze duzo oleju to przeciez nie jedyna wada tego silnika. Mowiono, ze awaryjne sa tylko te 2.0 z poczatku produkcji tj. 2003 r. ale jak sie okazuje w dalszych latach nic tak naprawde sie nie zmienia. Myslicie, ze dlaczego tyle na rynku ofert uzywanych passkow b6 2.0 tdi? Bo sa to jednostki, ktore przysparzaja wiele problemow ich uzytkownikom. Na swoje zabezpieczenie (bo co mieli zrobic?) vw wkleja w ksiazki, statystyki informacje, ktore nie jednemu przyspazaja o szybsze bicie serca. 2 litry na 1000 km? Przeciez to jaka kpina pomieszana z parodia. Jednak mimo to zaleta jest duza 140km bynajmniej na taka bude mk v w zupelnosci wystarcza do przyjemnej dynamicznej jazdy.

Mam 1,9 tdi 105 kucy.Przebieg 104000. Od wymiany przejechałem ok.7000 km i na miarce nieco zeszło,ale dosłownie minimalnie.Z całą pewnością jest to w normie.Poprzednie autko co miałem to czwóreczka w benzynie 1,4 .Z olejem było podobnie.

TDI czy generalnie kazdy jeden diesel zawsze bedzie bral olej, musi miec przeciez dobre smarowanie, ale 2 litry na 1000 to juz parodia.

Ja w swoim 2.0 tdi naprawiałem turbine przy 150tys. bo juz ostro gwizdała
nie mówiąć o pobieraniu oleju.... Ale tak po za tym to ogólnie nie narzekam na 2.0 tdi...
sluchajcie aa czemu bierze olej prosta sprawa jak sie depta ciagle to bedzie bral norma ludzie nie dawajcie po garach to nie bedzie bral przynajmniej nie tak duuuzo.... wiem z wlasnego doswiadczenia jak dawalem po garach to szybko sie pozbylem oleju aa jak jezdze noralnie to jest 

Mój golfik nie bierze oleju . mam 2,0 tdi z 2005 roku . moze juz macie wymęczone to golfiki .
Sluchaj ja mam 2.0 TDI 4 MOTION z 2006 r jak mu bede dawal po garach to wezmnie aa jak nie nie to nie zreszta tak w kazdym aucie jest 

ja mam 1.9Tdi 90KM i też olej mi bierze nawet 200ml. Ale zauważyłem jak mu podepcze i jak przekraczam 3000obrotów to wtedy bierze. A taka spokojna jazda to nawet kropli nie ubywa.Więc jeżdze spokojnie do 2800 obrotów:D

Ja mialem podobny problem...
Okzało się, że obecnie wszystkie wysilone diesle maja prawo brać olej.
Nawet 1,9 TDI (BKC) 105KM przy ostrej jeżdzie potrafi troche łyknąć oleju...
ale jak się rozważnie eksploatuje samochodzik i delikatnie operuje przyspieszeniem to od wymiany do wymiany (co 15 tys) nie dolewam ani kropli.
Oczywiście troche na bagnecie ubywa ale wszystko w granicach normy.

Mój 2,0 na początku brał 3 litry między wymianami. W serwisie mówino mi, że to normalne i się zmniejszy. Rzeczywiscie teraz to jest ok. 1,5 l. na 15 tys. km. Przebieg 140 tys.

3 litry to bardzo dużo 2/3 oleju w silniku. 1,5 też nie jest mało. Ciekawe czy te nowe common rail też tyle biorą.

master napisał:
w ksiazce serwisowej jest napisane iz samochod z tym silnikiem moze barc nawet 2 l oleju.
to nie jest normalne że auto bierze tyle oleju a zapis w książce serwisowej jest wyłącznie zabiegiem producenta mającym na celu wykręcenie się od ewentualnych roszczeń klienta