HEJ! Czy golf V z 2005 r. 1.9 TDI 105 KM ma filtr cząstek stałych? Można to jakoś sprawdzić?

jesli posiadasz filtr czasteczek stalych to powinien sie on znajdowac zaraz za turbina

Jak wrócę do domu to sprawdzę. Jakby się okazało, że mam DPF to jaki olej wtedy lać?? A ktoś z was ma DPF-a??
Watpie zeby ktokolwiek wiedzial czy takowy filtr posiada, ja nie posiadam i chyba cale szczescie, czasami taki filtr sie zapycha i potem problem podobno nie zapycha sie jak jezdzi sie szybko, dokladnie to nie wiem jaki olej wiem, ze w takim wypadku nie zaleca sie lania castrola edge.

Mam podobny problem - nie wiem czy mój Golf 2.0 SDI 2005 r. ma DPF czy nie. Mam nadzieję, że nie... ale bardzo liczę na konkretne informacje na ten temat.
Aha, na szybie mam zielone kółeczko z nr 4 - to może jednak zwiastować DPF 
Luke napisał:
Mam podobny problem - nie wiem czy mój Golf 2.0 SDI 2005 r. ma DPF czy nie. Mam nadzieję, że nie... ale bardzo liczę na konkretne informacje na ten temat.
Aha, na szybie mam zielone kółeczko z nr 4 - to może jednak zwiastować DPF
Szczerze to nie wiem jak wyglada ta kontrolka ale jak juz masz ten filtr to musisz przede wszystkim od czasu do czasu go przedmuchiwać a więc np. kilka minut jazdy na wyższych obrotach i prędkościach co jakiś czas.

Więc tak jeśli ktoś posiada taki filtr i filtr ten ulegnie zapchaniu/przypchaniu wówczas zapala się taka o to kontrolka:
Wtedy należy kilka minut pojeździć na wyższych obrotach, czasami pomaga. Jeśli nie pomoże trzeba udać się na czyszczenie filtra koszt 100-150zł. Jeśli będziemy jeździć dłuższy czas z zapchanym filtrem wówczas auto może przejść w tryb awaryjny no i wtedy już wyjścia nie będzie.

Super, ale niestety już nie sprawdzę czy mam DPF... Właśnie rąbneli mi auto... Czarny Golf V 3-drzwiowy 2.0 SDI na alufelgach Dezent RE i oponach GoodYear... Byłem w nim zakochany po uszy... 
Ostatnio edytowany przez Luke (25-05-2010 19:15:03)

szkoda go. Podaj może VIN, nr rejestracyjny, znaki szczególne, kontakt
Tym p****** złodziejom nogi z dupy powyrywać. Mam nadzieję że AC miałeś przynajmniej.

przykra sprawa...
moze masz jakies zdjecia auta to wrzuc a noz sie ktos na niego natknie
£apy poobcinać tym bandytom. Niestety VW/AUDI kradną na potęgę. Najgorsze jest to, że wykrywalność w naszym kraju jest minimalna. Jak doszło do kradzieży? Wstaw zdjęcie i podaj numery , nadzieję trzeba mieć.

Dobrze, że mimo wszystko miałeś AC. Moim zdaniem nie ma sensu pchać się w golfa 4. Wolałbym już z początku produkcji mk 5. Nie wiem ile Ci oddadzą z ubezpieczenia ale fajną piątkę można już wyhaczyć dużo poniżej 28 tys. Poprosiłem admina, żeby zamieścił informację o Twoim aucie w osobnym wątku gdzieś na górze.
Proszę już nie robić OT
Kontynuować można tutaj:
http://golfv.pl/viewtopic.php?id=338