witam mam pytanie. Mam golfa v 2.0 tdi 16v 140km bkd. i mam takie pytanie. przy puszczaniu sprzęgła na 5 biegu slysze taki dziwny dzwiek. w ogole słysze ze skrzynia lekko szumi gdy hamuje silnikiem na 5 biegu. ale zaznaczam ze tylko na 5. myslalem o wymianie oleju gdyz jestem swiezo po wymianie dwumasy ze sprzeglem i narazie poszlo mi troche po kieszeni a nie chce skrzyni rozbierac. Myslalem moze o zmianie oleju bo poziom jest ok ale myslalem zeby zamienic na bardziej gesty. poradzcie mi jaki mozna najgestszy olej wlac? moze mi to cos pomoze albo chociaz ucichnie na jakis czas dopoki nie bedzie trzeba wymienc lub rozebrac skrzyni. bardzo prosze o odpowiedz.. pozdrawiam

Jedyny sensowny to taki jak producent zaleca czyli 75w90. Jak wlejesz gesty to przy mrozach będą problemy z wrzucaniem biegów.

kolego Krajany11 lepiej nie eksperymentuj z właściwościami oleju, bo to może kieszeń dodatkowo obciążyć
wymiana oleju mogłaby pokazać jedynie czy w starym nie ma żadnych opiłków matalu, co by sugerowało uszkodzenie mechaniczne skrzyni. Bo poza tym Vw nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni.