Mam golfa V 1,6 FSI 70.000 km rok 2004 ,Zauważyłem że podczas porannego rozruchu lub po dłuższym postoju jak olej ostygnie przez około 5 sekund słychać warkot to jest łańcuch rozrządu a może napinacz.Czy wymieniać ,czy dać sobie spokój ,ze tak ma być.Gdzie w Szczecinie i za ile można wykonać usługę wymiany rozrządu.
Otwórz maskę wsadź kogoś do auta niech zgasi a ty patrz i słuchaj uważnie.Co do warsztatu - dobrze chłopaki w benopolu w Radziszewie robią, cenowo taniej niż w ASO w samym Szczecinie.

Dziękuję za nowy serwis mam nadzieje ,że to profesjonaliści,Jak się gasi silnik to cisza ,samochód pracuje idealnie ale rano to 4-5 sekundy to jakiś dramat warkot jest straszny

To hałasuje napinacz rozrządu, ten hałas jest przez czas napompowania oleju do napinacza. Jest to niebezpieczne, ponieważ w czasie rozruchu i hałasu łańcuszek rozrządu "szarpie" i potrafi przeskoczy o jeden zabek (w czasie hałasu brak napięcia łąńcuszka). Taki sam problem (bo taki sam rozrząd) z napinaczem mają silniki 1,4 TSI - usterka ta potrafi pojawic się juz po 30 tys. km. VW opracował zmodyfikowany napinacz - koszt w ASO około 150 zł.

Witam miałem takie same objawy .Wymieniłem olej i cisza jak makiem zasiał, zacznij od tego ,mechanicy już mi wciskali jakieś kolo faz rozrządu itd ale dobry kolega poradził co zrobić i jest ok

fofer napisał:
Witam miałem takie same objawy .Wymieniłem olej i cisza jak makiem zasiał, zacznij od tego ,mechanicy już mi wciskali jakieś kolo faz rozrządu itd ale dobry kolega poradził co zrobić i jest ok
a na jaki olej wymieniłeś, że spowodowało to znikniecie usterki?

Castrol ale nie pamiętam dokładnie jaki na pewno syntetyk. Sprawdź kiedy wymieniałeś olej.

fofer napisał:
Castrol ale nie pamiętam dokładnie jaki na pewno syntetyk. Sprawdź kiedy wymieniałeś olej.
Wymieniam olej regularnie w ASO VW na oryginalny VW zalecany przez producenta samochodu. Co roku z racji tego, że rocznie przejeżdżam około 10-13 tys. km. Jakim olejem wcześniej był zalany silnik Twojego samochodu?

nie mam pojęcia .trzeba by zapytać poprzedniego właściciela.

Jestem ciekawy czy wymiana oleju może pomóc. Sam mam taką usterkę w samochodzie i zamierzam kupic nowy napinacz łańcuszka rozrrządu i go wymienic, gdyż on jest przyczyną "terkotania" przy rozruchu silnika (uszkodzenie mechaniczne napinacza, cofa się bezpośrednio po rozruchu i zanim otrzyma ciśnienie oleju terkocze - brak napięcia łańcuszka rozrządu). W celu usunięcia tej usterki VW opracował zmodyfikowany napinacz dostępny w ASO.

Moze tak być .mi kolega wyjaśnił tak po krotce ze stary olej stracił swoje właściwości a napinacz jest tam hydrauliczny wiec zamiast rozbierać silnik wymieniłem olej i naprawdę nic mi już nie stuka .nie jestem mechanikiem wiec się nie spieram ale warto chyba zacząć od tego ,po co pchać się w jakieś wymiany:)

fofer napisał:
Moze tak być .mi kolega wyjaśnił tak po krotce ze stary olej stracił swoje właściwości a napinacz jest tam hydrauliczny wiec zamiast rozbierać silnik wymieniłem olej i naprawdę nic mi już nie stuka .nie jestem mechanikiem wiec się nie spieram ale warto chyba zacząć od tego ,po co pchać się w jakieś wymiany:)
U mnie wymiana oleju nie pomogła, mam tą usterkę już od około 15 tys. km.