Witam. Jakieś 4 miesiące temu miałem wymieniana turbosprężarkę "używka" od tamtej pory tak od 1300 do 2100 obr. słychać "miauczenie" chyba turbiny. Nic nie cieknie, nie bierze oleju, sztanga bardzo lekko chodzi, ładnie ciągnie. Czy to mogą być jakieś nieszczelności na przewodach? Jak się nagrzeje to mniej to słychać...
nie wiem czy w TDI jest tak samo, ale u mnie (TSI) na zimnym silniku, tak do kilku km od ruszenia, również jest taki charakterystyczny dźwięk, jest to normalne.. jeśli turbina równo pracuje, nie wykazuje żadnych złych objawów, oraz nie masz żadnych wycieków, to według mnie nie powinieneś się tym przejmować.. poprzednia turbina pracowała Ci inaczej?

Tak było cicho nie gwizdała wcale...

Czy to wina zanieczyszczonej geometrii? Chyba wtedy kierownica by ciężko chodziła a chodzi leciutko?

Sprawdzałem tylko kierownice chyba tak to sie nazywa ten zawór co sie przesuwa...

Znalazłem ciekawy link może się przyda kiedyś http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I

?

No u mnie tez swiszczy,gwizda w tym zakresie obrotow odkad go kupilem ale dzieje sie to przy ujmowaniu gazu lub delikatnym dodawaniu.Ale mam go od czerwca i nic zlego sie nie stalo jak narazie wiec nic nie tykam.Jak pytalem Mirka z Dyno... to powi:)edzial ze mam sie tym nie przejmowac i tez tak robie

Obawiam się że jak pojedzie karetka to mogę nie zwrócić uwagi na nią...
Czy to może być wina złego smarowania turbiny? a co za tym idzie może oleju?Nie wiem czy po wymianie turbiny nie trzeba wymienić tego wężyka doprowadzającego olej do turbo bo gdzieś o tym czytałem. Mam Castrola 5W30 ale zaleje go Motulem 5W40 z normą VW 501 01

To sie nie ma co smiac hahahhaha wiozlem kiedys mame a mama: O znowu gdzies jada ....hahaha.Ja mysle ze to nie olej.Dla mnie nie jest to jakos dokuczliwe wiec zostawiam ten temat

Ale z jakiegoś powodu tak miauczy...

u mnie tez... ale bez przesady... naprawde musze sciszyc radio i nastawić uszu żeby ten świst usłyszeć 

niewiem czy to jest normalne ale chyba tak u mnie tez sobie pogwizduje mi osobiscie sie to podoba jak szlysze turbine jak gwizdze

paweldaniel napisał:
niewiem czy to jest normalne ale chyba tak u mnie tez sobie pogwizduje mi osobiscie sie to podoba jak szlysze turbine jak gwizdze
Mnie też "kręci" ten dźwięk. :-) Ale słychac go tylko na zimnym silniku przy nie dużych obrotach, na 2 i 3 biegu.