Witam, ja niestety
nie posiadam jeszcze mk V ale nosze sie z zamiarem kupna. I tutaj moje pytanie, otoz bardzo spodobal mi sie silniczek 1.4 tsi 122 KM. Czy to dobry wybor? Jest moze ktos kto posiada auto z tym silnikiem. Bardzo prosze o obiektywne opinie. 
1.4 TSI ma z pewnoscia duza przewage nad 1.6 fsi, pod spodem artykuł z autofoto.pl:
Nowa jednostka, dziÄ™ki rozwiÄ…zaniom konstrukcyjnym, a przede wszystkim doÅ‚adowaniu, wyróżnia siÄ™ wysokÄ… mocÄ… przy bardzo dużej elastycznoÅ›ci typowej dla turbodiesli. Z jednej strony zapewnia maksymalnÄ… moc 122 KM w zakresie 5000 - 6400 obr./min., a wiÄ™c „krÄ™ci” siÄ™ jak dobry silnik sportowy. Z drugiej strony maksymalny moment obrotowy 200 Nm dostÄ™pny jest w zakresie 1500 - 3500 obr./min.; zarówno co do wartoÅ›ci maksymalnego momentu, jak i zakresu obrotów na który przypada, nowy 1.4 TSI bije na gÅ‚owÄ™ diesle tej wielkoÅ›ci. Natomiast w porównaniu z jednostkÄ… 1.6 FSI oznacza to przyrost momentu obrotowego prawie o 30 proc. i aż o 66 proc. przy prÄ™dkoÅ›ci waÅ‚u korbowego 1500 obr./min. JednoczeÅ›nie już przy 1250 obr./min. silnik dysponuje momentem obrotowym o 80 proc. wartoÅ›ci maksymalnej, a tego w silnikach benzynowych jeszcze nie byÅ‚o. Przy okazji nowa jednostka zużywa Å›rednio o ok. 6 proc. mniej paliwa niż 1.6 FSI, który od poczÄ…tku swego istnienia byÅ‚a uważany za bardzo oszczÄ™dny silnik. Nie bez znaczenia jest też fakt, że w wielu krajach wersja 1.4 TSI kwalifikuje siÄ™ do niższej klasy podatkowej i ubezpieczeniowej niż 1.6 FSI.

deryl napisał:
Czy to dobry wybor?
To dobry wybor, tez kiedys myslalem o tsi, aczkolwiek musisz sobie odpowiedziec na pytanie: dynamika czy mniejsze spalanie? Ja wybralem ekonomie i z dynamika tragedii niewiadomo jakiej nie ma. Zreszta jesli chodzi o tdi to zawsze mozesz sobie
chipa walnac 

Jak masz opkazje jakos taniej kupic to bierz, nawet sie nie zastanawiaj silnik super

Powiem wam, ze silnik super, moze nie jest az tak oszczedny jak niektorzy pisza, ale jest naprawde super 
deryl dziwne, zeby nie byl super. Generalnie nowa konstrukcja, nowe rozwiazanie,trafione w dziesiatke, czytalem wiele artykulow prasowych na temat TSI i w zadnym nie bylo zlego slowa na.
SILNIK JEST REWELACYJNY, POLECAM WSZYSTKIM.. FAKT, NIE JEST TAK OSZCZęDNY JAK PISZ¡, ALE JAK NA T¡ MOC I PRZYSPIESZENIE TO PALI NA PRAWDę MA£O.. POZA TYM WYSTARCZY SIę PRZEJECHAć, I DECYZJA CO DO KUPNA SAMA SIę NARZUCI.. 

Marco napisał:
SILNIK JEST REWELACYJNY, POLECAM WSZYSTKIM.. FAKT, NIE JEST TAK OSZCZęDNY JAK PISZ¡, ALE JAK NA T¡ MOC I PRZYSPIESZENIE TO PALI NA PRAWDę MA£O.. POZA TYM WYSTARCZY SIę PRZEJECHAć, I DECYZJA CO DO KUPNA SAMA SIę NARZUCI..
Marco ile Ci pali po chipie w mieśćie skoczyło to spalanie? A właśnie i jak jeżdzisz bo to odgrywa tu główną role?Miałeś może problem z napinaczem łańcuszka rozrzadu?Ja mam silnik 1.4TSI 122km 2008 24000km przebiegu naprawa 3000zł.Masakra nie az takie super te siliki.Tu dokładnie zobaczysz o co mi kaman obejrzyj koniecznie
http://vod.onet.pl/turbo-kamera,turbo-k … cinek.html
Odp mozesz na temacie łańcuch rozrządu albo tutaj.Tam tez napisałem co nie co.Pozdro
Po chipie pali ok. 7.5 litra,
Jeżdżę głównie po mieście, więc wydaje mi się, że to niezły wynik..
Co do łańcucha rozrządu, oglądałem na TVN Turbo odcinek Turbo Kamery,
Trochę mnie to zaniepokoiło, ale jak narazie nie mam z tym autem żadnego problemu (jedynie nierówna praca na wolnych obrotach, ale już się z tym uporałem)..
Przy tak niskim przebiegu strzelił Ci rozrząd? Trochę to niepoważne..

Marco napisał:
Po chipie pali ok. 7.5 litra,
Jeżdżę głównie po mieście, więc wydaje mi się, że to niezły wynik..
Co do łańcucha rozrządu, oglądałem na TVN Turbo odcinek Turbo Kamery,
Trochę mnie to zaniepokoiło, ale jak narazie nie mam z tym autem żadnego problemu (jedynie nierówna praca na wolnych obrotach, ale już się z tym uporałem)..
Przy tak niskim przebiegu strzelił Ci rozrząd? Trochę to niepoważne..
Nie strzelił ale mam juz czasem takie odgłosy jak odpalam po nocy na zimnym silniku.Tak jak ten gosc w programie,a Ty masz swojego od nowosci i nic sie nie dzieje? Co do wyniku spalania to bardzo dobry:) Miałes silnik122km?Czy 140Km?Nic sie nie dzieje nie pokojącego po chipie? Ja jak zrobie ten łancuch to moze tez bym sie na ocs takiego pisał. Teraz głosniej Ci chodzi turbo i jaki momen obrotowy uzyskałeś przez chip? Tez ogólnie samochód bardzo sobie chwale ale ta naprawa narazie mnie przerasta...głównie finasowo.Dzieki za odp.Pozdro
Auto mam od nowości, jak narazie nic się z nim nie dzieje, czas pokaże czy będzie się dobrze sprawował, narazie za mało kilometrów przejechałem żeby konkretnie się wypowiedzieć..
Silnik miał 122 KM seryjnie, odnośnie spalania to jestem zadowolony, chociaż mogłoby być jeszcze mniej 
Teraz w lecie spala troszkę więcej, bo mam szersze koła na lato,
Moment po chipie to 258 NM, jak robili pomiar przed nowym programem to i tak parametry były większe niż producent podaje, to się często zdarza..
Turbo chodzi normalnie, nie zauważyłem znaczącego wzrostu chałasu, może troszke głośniej, ale nie przeszkadza mi to..
Ogólnie auto jest nie do poznania po chipie, zresztą większość ludzi to zauważa, tak więc polecam..