Cześć! Powiedzcie jakie macie w swoich piątkach akumulatory? Może ktoś wie jaki powinien być fabrycznie zamontowany akumulator? Dodam, że ja mam 61Ah
Fabryczny to VARTA, mozesz kupic pododbny, radzilbym jednak kupic cos z dobrym pradem rozruchowym, wszelkie problemy z rozruchem na cieplym silniku powinny minac. pzdr

Master możesz sprecyzować dokładniej o jaki prąd rozruchowy Ci chodzi? 700, 740, 760 czy większy??

panowie wracając do tematu a jakie parametry tego akumulatora najlepiej wybrać ja mam oryginalny 61 Ah 330 A no i wszyscy mówią że jest za słaby a ja też to odczuwam proszę o pomoc z góry dziękuje

dodam że mój silnik to 1.9 tdi 105 km oznaczenie BLS i stąd też moje pytanie czy alternator da radę go doładować o takiej mocy jak zakupił master ??

Witam,
Ja dzis do swojego 2.0 TDI zakupilem VartÄ™ o mocy rozruchowej 680 i faktycznie problemy z rozruchem na cieplym ustaly. Wczesniej potrafil krecic 2-3 sek. Teraz pali od dotkniecia.
mam takie pytanie.. muszę zmienić bateryjkę w swoim Golfie, i zastanawia mnie pewien fakt.. w książce oraz na stronach VW pisze, że do 1.4 TSI montują akumulator 45Ah, natomiast w moim aucie jest 70Ah, nie kumam dlaczego jest taki duży, czy to może jest spowodowane tym, że auto ma większe wyposażenie, i tym samym więcej urządzeń prądożernych? akumulator mam od nowości, więc dokładnie taki zamontowali fabrycznie, czy ktoś z posiadaczy TSI może napisać czy też ma większy akumulator? dzięki z góry 

Dołączę się do pytania. Mam już stary, podładowuję go trochę, ale wolałbym kupić nowy i solidny.
Silnik to 1.9 TDI 105KM, BKC
Czy ten Bosch Silver S5 77Ah 780A będzie dobry?

Przyłaczam się to tych co twierdzą że lepiej większy niż za mały .
Napięcie każdego akumulatora jest w zasadzie zbliżone ,natomiast amperażem steruje odbiornik - rozrusznik .
I nie ma nic złego w tym że akumulator ma większą pojemność ,czy większy prąd rozruchowy .
Rozrusznik pobierze tyle ile mu potrzeba , problem powstaje w tedy jak rozrusznik chce a akumulator
nie ma tzw.mocy .Następuje w takim przypadku nadmierne rozładowanie akumulatora i jeżeli nawet zapali to
alternator ma dużo więcej "roboty" z tym niby małym akumulatorem niż z większym .
Tyle ja , a może ktoś dopisze coś więcej .

To tak Panowie mam akumulator 72Ah 380a auto w full wypasie ni odczuwam braku mocy przy odpalaniu i teraz chciałbym kupić taki sam i nie mogę go nigdzie znaleźć w ASO 600zł nie chce obciążać alternatora na marne jak wszystko ładnie śmiga doradźcie

680 chciałes napisac:)

Panowie, mam zamiar kupić akumulator i nie wiem czy VARTA SILVER 74 Ah 750A czy może VARTA BLUE DYNAMIC 74Ah 680A mam silnik 1.9 TDI BKC będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi

u mnie centra futura 77Ah i 760-780A daje radÄ™.

ja mialem zamontownay 61 , kupiłem ostatnio 74 i jest odczuwalna zmiana odrazu lepiej
Mój sprawdzony mechanik mi to poradził