Wiatm, padło mi łożysko koła przedniego. Pytałem o oryginał w serwisie - kosztuje 720 - 740 zl. Zacząłem szukać w innych miejscach (Internet, różne sklepy). Ludzie doradzają FAG-a lub SKF. Ceny to około 300-400 zl (już rozsądniej). Zastanawiałem się nad tym jakie łożyska Volkswagen stosuje w fabrykach na pierwszy montaż. Wydaje mi się, że mocno prawdopodobne jest to, że korzystają z łożysk jakiejś dobrej marki i tylko sygnują je swoim logo na własne potrzeby. Na dwóch, czy trzech aukcjach na allegro znalazłem informację, że VW korzysta z łożysk FAG, przy pierwszym (fabrycznym) montażu. Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat? Może sprzedający zrobił taką uwagę, tylko na potrzeby własnej aukcji? Z góry dziękuję, za wszelką pomoc.
Ostatnio edytowany przez lenink (01-02-2010 14:08:34)

Dzięki za informację o tym FAG-u!!! Tylko, żeby teraz kupić właściwe.
Byłem jeszcze raz w salonie VW, sprawdzili w ETCE nr części - 1T0 498 621. Dokładnie 709zl. Dodatkowo dowiedziałem się, że nie powinienem szukać łożyska o nr 1K0 498 621. Pytałem czy chodzi o liczbę otworów w kołnierzu od strony zwrotnicy. Ale sprzedawca nie wiedział. Wiem, że są piasty z trzema i czterema otworami w tym kołnierzu i chyba sam będę musiał to sobie sprawdzić pod samochodem. Wiem też, że jest jakaś różnica między modelami do 2005r i po tym roku (może chodzi o te otwory?). Niestety na allegro we wszystkich ogłoszeniach sprzedawcy wymieniają nr 1T0 498 621 (i w tych z trzema otworami mocującymi i w tych z czterema), dlatego ciężko się w tym zorientować. Ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat?

Nie mam co do tego 100% pewności ale wydaje mi się, że od rocznika 2003-2006 na przód były 4 otwory

Wczoraj trochę szukałem i moim zdaniem:
1K0 498 621 = piasta przód z trzema otworami od strony zwrotnicy
1T0 498 621 = piasta przód z czterema otworami od strony zwrotnicy
Mam zamiar kupić FAG-a. Ale może jeszcze ktoś potrafiłby porównać go z SKF-em. Cenowo SKF jest trochę droższy, czy ma to przełożenie na jakość???
Nie ma aż tak wielkiej różnicy pomiędzy nimi, SKF niby nieco lepsze i droższe a FAG może troszeczkę gorszy ale tańszy, na jednych i drugich powinieneś długo pojeździć, alternatywą mogą być jeszcze zestawy Ruville- też dobre części robią.

Dzięki Master A!
Jako ciekawostka - kiedyś szukałem łozyska do Corsy B (tył), w sklepie zaproponowali mi FAG-a właśnie. Przy montażu okażało się, że łożyska były wyprodukowane w Taiwanie, Korei, czy też jakimś innym Wietnamie... Pytałem skąd "te" oznaczenia na łożyskach, przecież miały być niemieckie. Sprzedawca też był zdziwiony. Ale w innym miejscu kiedyś przy okazji o to zapytałem i usłyszałem, że FAG ma tam swoje linie produkcyjne ze względu na tanią siłę roboczą, a jakość pozostaje niezmienna. Wyczytałem też gdzieś, że większość FAG-ów na nasz rynek trafia z fabryk w Czechach. SKF-y natomiast są produkowane w Polsce. Poszukam jeszcze i dam znać
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam

Co do innych łożysk warte polecenia są jeszcze takie firmy ja:
-Nachi
-Koyo
-NTN
-Timken
Co do SKF to czytałem gdzieś, że z ich jakością też jest różnie, najlepsze są podobno te made in sweden

Dzięki Mati
Dzisiaj zakupiłem łożysko FAG w Inter Team. Początkowa cena podczas rozmowy telefonicznej to 480zl. Jak dla mnie to było dużo, dlatego przez jakiś czas szukałem łożyska na allegro. Jednak przy bardziej szczegółowych pytaniach zawsze spotykałem się z jakimś enigmatycznym tłumaczeniem, a to, że więcej zdjęć nie ma, albo , że jak chcę w pudełku to dopiero za 1.5 tygodnia będzie... Może jestem przewrażliwiony ale już kiedyś kupiłem tak jedną "nową" część... Wracając do Inter Team pojechałem, po łożysko i byłem skłonny zapłacić nawet te 480zl, ale poprosiłem o jakiś rabat...no i dostałem. Z 480 opuścili na 390 zl. Drożej niż najtańsze FAGi na allegro, ale wg mnie pewne żródło, można na miejscu obejrzeć, sprawdzić, obsługa wydaje się znać na rzeczy, więc w końcu kupiłem. Jutro wymiana i po zawodach.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy VW Golf V
Niezły rabacik. Co prawda to prawda z tym oglądaniem, generalnie nie polecam kupować olejów na allegro, przede wszystkim tych markowych za 1/3 ceny. Niestety ale znam wiele przypadków, gdzie olej wyglądający jak olej po 100km wyglądał jak woda.

lenink wymieniasz w ASO czy w normalnym warsztacie? Bo wydaje mi się, że niestety ale moje przednie lewe łożysko zaczyna dawać o sobie znać. Czy mógłbyś napisać jaki jest koszt wymiany? Koszt zakupu już mniej więcej znam. z góry dzięki

W ASO VW wymiana kosztuje około 250zl. Dlatego początkowo chciałem wymienić sam, ale stwierdziłem, że jak "coś" będzie nie tak z piastą, to może później łatwiej będzie reklamować część z kwitkiem z warsztatu. Pytałem w dwoch miejscach 135 i 120zl (w Warszawie takie ceny, ale i tak 2 razy taniej niż w ASO). I dzisiaj podjadę na wymianę.
Z piastą jest o tyle bezpiecznie, że zestaw łożysk skośnych, jest już w niej zaprasowany. A więc siła wstępna ściskająca łożyska jest już optymalnie ustawiona przez producenta. Nie trzeba wciskać łożysk w obudowę na prasie, czy też bardziej popularną metodą - za pomocą młotka;) Nie trzeba również ustawiać siły wstępnej ściskającej zestaw łożysk (za pomocą klucza dynamometrycznego, bądź garażową metodą - docisnąć do oporu a później odpuścić tyle, żeby koło swobodnie się obracało
) Myślę więc, że jakiś normalny warsztat też poradzi sobie z odkręceniem starej piasty, a później z przykręceniem nowej.
PS. U mnie też padło lewe przednie.
No i już po wymianie. W Golfie od razu zrobiło się cichutko, zupełnie inny komfort jazdy. Wymieniałem w ESO Białołęka na Białołęckiej. Poprosiłem o starą piastę, no i jak się ją weźmie do ręki, to zdecydowanie można wyczuć luz pomiędzy dwoma ruchomymi częściami. Koszt wymiany się nie zmienił, w stosunku do tego co było ustalone przed... No ale muszę jeszcze za jedno zganić, Panowie mechanicy!!! Jak klient kupuje zestaw piasty z nowymi śrubami, to spodziewa się, że to wszystko zostanie włożone do jego auta. U mnie piastę przykręcono starymi śrubami, tych nowych natomiast nie dostałem z powrotem. Może przeoczenie. Nie twierdzę też, że te stare są w jakiś sposób gorsze. Ale ciekawe ile kosztowałyby takie śruby, gdybym chciał je dokupić do piasty osobno?:-)
Pozdrawiam wszystkich mechaników, oraz właścicieli VW Golfa V!!!
Ostatnio edytowany przez lenink (04-02-2010 19:03:58)

No to problem masz z głowy. 2 zł za jedną śrubę, nie wiem tak strzelam tylko, może w zestawie nie było śrub w co trochę nie chce mi się wierzyć. Nieważne czy stare czy nowe te śruby najważniejsze, żeby wymiana była zgodna z normami dobrej wymiany
a warsztat, warsztatowi nierówny niestety, pozdrawiam

Witam, chciałem odświeżyć temat ponieważ mam problem zwiazany z łożyskami.
Mam Golfa z 2006r, obecnie jestem w holandii, po przejechaniu (za jednym razem) ok 2tys km zaczeły mi strasznie huczeć tylne łożyska, po wizycie u mechanika auto na podnośnik koło prawe ledwo się kręci, a w lewym słychać delikatnie zużycie łożyska. Tu na miejscu jest niestety "problem" z zamiennikami i części albo ze szrotu, albo z serwisu. Pierwszej opcji unikam, a druga stosunkowo droga ponad 200 euro za łozysko z piastą.
Szukam jakichś zamienników na polskim rynku, i interesuje mnie SKF tyle że są 2 jak nie 3 rodzaje. Czy jest możliwość po VINie bądź w jakiś inny sposób wybrać odpowiednią część aby uniknąć niepotrzebnych zwrotów ??
Proszę o pomoc, zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez HashMan (25-05-2013 13:52:07)

ja ostatnio wymieniałem łożysko z piastą w audi a3 i okazało się że są trzy rodzaje ale można do tego dojść po roczniku bynajmniej w przypadku tej audicy tak było,co do firmy łożyska to montowałem OPTIMALA przystępna cena ale osobiście do swojego auta kupił bym SKF

trzeci5 napisał:
ja ostatnio wymieniałem łożysko z piastą w audi a3 i okazało się że są trzy rodzaje ale można do tego dojść po roczniku bynajmniej w przypadku tej audicy tak było,co do firmy łożyska to montowałem OPTIMALA przystępna cena ale osobiście do swojego auta kupił bym SKF
Tzn w katalogu inter cars znalazłem 3 rodzaje SKF, różnią się rozmiarami Flanszy. Mogłbys powiedzieć w jaki sposób dojść które łożysko jest do mojego golfa ??
Dla chcących pomóc dodam że kod silnika to BLS, typ handlowy 1K1022,nr skrzyni GQM. Prosiłbym o pomoc ponieważ jutro mam kierowce który może mi dostarczyć częsci.
Ostatnio edytowany przez HashMan (26-05-2013 22:51:05)

z tego co wiem to były różne średnice piasty 30mm,32mm najlepiej gdybyś zmierzył piastę wtedy będziesz miał pewność,możesz też zadzwonić do serwisu i po numerze VIN może coś sie uda ustalić,po 2006 roku są piasty 32 a wcześniejsze roczniki maja 30 ale nie jestem pewien bo to moje spostrzeżenie,pozdro

z tego co mówili mi w intercarsie to piasta jest 32mm różni się tylko średnicą flanszy gdzie do mojego modelu były 2 rozmiary. na etce pokazuje mi że po vin moj golf jest modelowo z 2007r. wszystko ogranicza sie do tego ze stoje tym autem w holandii i ciezko cokolwiek załatwić telefonicznie, dlatego poprosiłem o poradę forumowiczów.