Witam
Jest problem !
Zapalam auto, obroty na poczatku ok 800 po paru sekundach obroty skaczą na 1100 i włączają się wentylatory. Nie ma znaczenia czy na zimnym silniku czy na ciepłym. Podłączenie do VAG nic nie dało ( nie wykazało żadnych błędów). Co z tym fantem? Ktoś ma jakiś pomysł? Mechanicy się poddają. a nie znam jakiegoś madrego elektryka.
Bardzo dziwna sytuacja. Dziwna o tyle, że powinno wykazać błędy. Objawy dość podobne do nieprawidłowej pracy czujnika temperatury płynu chłodzącego G62. Błędu może nie być z tego względu, że nie ma pełnego zwarcia.Zrób logi statyczne na zimnym oraz rozgrzanym silniku tj. kanały 001 i 007.

Czujniki sprawdziłem w pierwszej kolejności. Dowiedziałem się że może być problem z klimą, a dokladnie komunikowanie się silnika z klimą. Bo objawy silnika są takie jakby się włączała klima. Klimę oczywiście też sprawdziłem jest sprawna (załącza się i wyłącza) ciśnienie też sprawdzone. Tak się zastanawiam gdzie ten sterownik szukać żeby go sprawdzic?

Jaki sterownik? ECU? Moim zdaniem wypadałoby podłączyć komputer i zrobić diagnozę map silnika. Słyszałem o takich przypadkach w grupie VAG, że zmieniały się wartości dla map silnika.

Hej mam ten sam problem... czy udało Ci sie go rozwiązac??
zibipl napisał:
Witam
Jest problem !
Zapalam auto, obroty na poczatku ok 800 po paru sekundach obroty skaczą na 1100 i włączają się wentylatory. Nie ma znaczenia czy na zimnym silniku czy na ciepłym. Podłączenie do VAG nic nie dało ( nie wykazało żadnych błędów). Co z tym fantem? Ktoś ma jakiś pomysł? Mechanicy się poddają. a nie znam jakiegoś madrego elektryka.

Mam to samo,wyszperalem gdzies ze to czujnik cieczy chlodzacej ale jesli nie no to jest problem.Daj znac jak cos rozkminisz w temacie

Mi sie wydaje ze to silniczek krokowy do wymiany + regulacja biegu jałowego i powino byc w porządku a jak nie to wtryski ale mam nadzieje że nie 

soldier89 napisał:
Mi sie wydaje ze to silniczek krokowy do wymiany + regulacja biegu jałowego i powino byc w porządku a jak nie to wtryski ale mam nadzieje że nie
silniczek krokowy w TDI to jakieś nieporozumienie,w TDI jest klapa gasząca która w żaden sposób nie reguluje obrotów,chyba że masz jakąś nieszczelność w układzie albo jakieś podciśnienie ma nie szczelność.A pod jakiego kompa miałeś podpinane autko,może sprzęt był za słaby do konkretnej diagnozy,pozdro

trzeci5 napisał:
soldier89 napisał:
silniczek krokowy w TDI to jakieś nieporozumienie,w TDI jest klapa gasząca która w żaden sposób nie reguluje obrotów,chyba że masz jakąś nieszczelność w układzie albo jakieś podciśnienie ma nie szczelność.A pod jakiego kompa miałeś podpinane autko,może sprzęt był za słaby do konkretnej diagnozy,pozdro
Trzeci ty jestes ogarniety,wiesz gdzie ten czujnik cieczy chlodzacej sie znajduje?Wyczytalem ze gdzies pod filtrem powietrza,tak? idzie go samemu wymienic?I jaki jest 2 pinowy czy 4?Jestem w nl ale kupie na allegro i wymienie jak da rade moze to,to a jak nie bede sie martwil potem

Jeden czujnik jest przy chłodnicy na dolnym wężu a drugi jest umieszczony na króćcu pod wakum pompą