Witam wszystkich,
planuje zakup Golfika V max do 2006r 
mam ochotę na 2.0 TDI 140KM ale gdzieś słyszałem że te silniki są awaryjne i to od kilku osób:/
z racji tego że ja się na tym totalnie nie znam i wszędzie się słyszy różne bzdury zwracam się z tym pytaniem do osób którzy są szczęśliwymi lub nie szczęśliwymi posiadaczami takich oto aut jak to w końcu z nimi jest?
Jeśli coś się z nimi dzieje to co to za usterki i jakie to są mniej więcej koszta?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam wszystkich wariatów:razz2:
Kolego, warto czasami poświęcić 2-3 minuty na sprawdzenie w wyszukiwarce czy taki temat nie był czasem poruszany... wiadomo, był i to nie jeden raz, pierwszy lepszy:
http://golfv.pl/viewtopic.php?id=486&p=1
więcej sobie poszukaj 
Pozdrawiam
Kolego miałem takiego osobiście dawałem mu po garach niekiedy jak tylko szło i zadnych awarii nie było wiec z czystym sumieniem moge Ci go polecic tylko przed zakupem go sprawdz pozadnie 

Mity i nie tylko mitologia. Z doświadczenia proponuje zwrócić uwagę na głowice a dokładniej czy jest opatrzona napisem Made in Poland.
Nie jest to zasadą ale już regułą...

Ja uzytkuje takiego golfa od roku i robie nim calkiem duzo kilometrow a teraz mam ich 250tys juz na liczniku i jak narazie nic nie robilem w nim , przed kupnem tez slyszalem takie mity ze niby awaryjne zeby lepiej kupic 1.9 tdi , ale zaryzykowalem i jestem z niego jak narazie bardzo zadowolony

Witam też słyszałem o awaryjności silników 2.0 TDI 16V a dokładnie o pękających głowicach i awaryjnymi pompo-wtryskami firmy simens,i dla tego ja wolałem dmuchać na zimne i kupiłem 1.9 do tego mały programik i osiągi są lepsze niz w 2.0 140KM.A czemu akurt masz ochote na 2.0?

kolega trzeci5 słusznie mówi. 2.0 TDI z początku produkcji nie były zbyt udane (Vw wypuścił niedopracowane silniki i dorabiał je na awariach klientów) ale jeśli były serwisowane w ASO to część usterek jest mniej prawdopodobna.
oczywiście słynne pękające głowice, pompowtryski i pare innych rzeczy. jest też problem z pompą oleju, bo nie słychać że pada, a jak padnie to piorunem zatrzesz silnik a objawów wcześniej będzie 0!
ogólnie 2.0 TDI do 2006-2007 nie były zbyt udane, późniejsze są lepsze

Panowie, o co chodzi z tym napisem Made in Poland na silniku? (golf 5 2.0 tdi 140koni) bo Congito wspomnial, niby niemiecki samochod a tu made in poland?
ja slyszalem za to, ze poczatki produkcji silników 2-litrowych tego modelu tj. '04-'05r byly wadliwe

Made in Poland możesz mieć tylko na głowicy silnika bo takowe są odlewane w Poznaniu. Tam masz ładnie wybite kiedy i na jakiej zmianie została odlana 
Pozdrawiam
KT

Insane napisał:
Najgorszy silnik od VW moim zdaniem.
Z tego co mi wiadomo to silniki 2.0TDI nie są jeszcze takie złe, gorsze są wolnossące FSI montowane np.w AUDI RS4

no mam tylko na glowicy, stad moje pytanie.
moim zdaniem insane gorszy silnik jest fsi, a 2.0tdi jest jak dla mnie b dobry, w sam raz jak na takÄ… bude, z mocÄ… tez dobrze dopasowana, chociaz mocy nigdy za wiele 

Kaczor20 napisał:
no mam tylko na glowicy, stad moje pytanie.
moim zdaniem insane gorszy silnik jest fsi, a 2.0tdi jest jak dla mnie b dobry, w sam raz jak na takÄ… bude, z mocÄ… tez dobrze dopasowana, chociaz mocy nigdy za wiele
tu nie chodzi o moc tylko o awaryjność,silnik FSI o którym wspomniałem ma 420KM tyle że po przejechaniu 50.tyś.km w głowicy jest tyle osadów i nagaru że moc potrafi spaść o 100KM,po czyszczeniu wraca prawie do normy

Witam ja jestem posiadaczem takiego golfika i jestem bardzo z niego zadowolony mam go okolo 1,5 roku jak go kupilem mial 220tys a teraz mam 275 tys i przez ten czas nic w nim nie robilem oprocz podstawowych rzeczy takich jak filtry, olej i rozrzad .Ja osobiscie moge ci ten silnik polecic

Daj się spokój z 2,0 TDI Głowice pękają a woda w zbiorniczku ubywa...lub przybywa(ale oleju) PORA¯KA!!!!!!!!!!!

mam 2.0tdi i nic sie nie dzieje (odpukac), byc moze dlatego ze dbam 
tylko po prostu ten napis na glowicy o ktorym wspomnialem zaskoczyl mnie 

Hey!!Mialem Audi A4 2,0 TDI 140PS 2006 rok w S Line i wiem jaka jest cena głowicy i ile to kosztuje...Najpierw woda w zbiorniczku się gubiła a później za jakiś czas zaczęło przybywać wody(znaczy oleju) Silniki 2,0 do bani!!!
Znowu kumpel w VW Passat 2,0 TDI 140PS miał problem z Olejem....mu się poziom oleju podwyższał...woda wpadała do silnika....
Oby dwa samochody miały przebieg pomiędzy 150tys.km a 200tys. 
2,0 TDI to Niewypały i VW powinien kasę oddawać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowany przez krystof1986 (13-09-2012 07:17:00)

ten kumpel co mu oliwy przybywało to miał DPF co

po czym poznac czy jest na common rail?