Witajcie,
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Golfa V 1.9 105KM, 5D w szarym kolorze. Poprzednio pomykałem Nowym Bravo 1.4 90KM.
Autko zakupiłem dość okazyjnie i przypadkowo powodem okazji było prawdopodobnie spotkanie mojego golfa z jakimś innym autem w Niemczech skąd trafił do Naszego pięknego kraju w 2007r. został niechlujnie zrobiony i do ubiegłego tygodnia jeździł jako drugie czy trzecie auto w rodzinie, niedaleko £odzi. Mimo herezji blacharsko-lakierniczej Helmucik jest w naprawdę niezłym stanie technicznym, a wszystkie znaki na niebie i ziemii wskazują na 90kkm przelotu (wymieniłem rozrząd- była jeszcze fabryka, tarcze wyglądają na pierwsze(?), ładne niepowycierane wnętrze- kto wie może udało mi się) Silnik chodzi fajnie i równo, dobrze się zbiera (a jakby miało być po przesiadce z 90KM z lpg?)
Plany w aucie- na poczÄ…tek trochÄ™ eksploatacji, czyli:
- rozrząd z pompą - mam już za sobą
- olej, flirty i może świeczki
- drążki stabilizatora
- znalezienie powodu delikatnego stuknięcia przy ruszaniu i hamowaniu (nie wydaje się, że to zawieszenie, może coś przy naprawie zostało źle dokręcone- nie zawsze występuje)
- kupno zimówek
W dalszej perspektywie, czyli pewnie na wiosnę, troszkę go polakierujemy, żeby wyglądał jak Pan Bóg przykazał, odnowienie felg aluminiowych, montaż radia fabrycznego (teraz jest jakieś alpine 1din- jak ktoś chce zamienię się).
Co zaskoczyło w aucie? Wszystko- to jest moje siódme auto i pierwsze nie włoskie, a nawet za wyjątkiem AR pierwszy nie Fiat i do tego pierwszy klekot.
Największy minus brak komputera
no jak mogli? 
To tyle słowem wstępu
pozdrawiam Piotrek
Witamy na Forum 
Dodaj koniecznie zdjęcia, chętnie pooglądamy świeży nabytek,
Powodzenia w planach i bezawaryjnej jazdy 

Obiecane foto mojego Helmucika cyknięte tosterem dziś w robocie:
Uploaded with ImageShack.us

Pasterz napisał:
Czysty, zadbany no i ładny kolorek
![]()
Masz nakładki chromowe na klamkach?
Co do czystości to dorabiam sobie w wolnych chwilach w ASO myjąc, sprzątając i piorąc auta, więc musi się świecić 
Co do zadbania jeszcze troszkę czasu minie zanim będzie rodzynkiem
poprzedni właściciel chyba nie kochał go tak jak ja
Chociaż przyznam, że środek w bardzo fajnym stanie.
Tak, na klamkach są nakładki, które mam nadzieję znikną niebawem, bo jakoś tak nie pasują mi za specjalnie.

Trochę czasu minęło od momentu zakupu helmucika.
Początek naszej znajomości był dość trudny (auto powypadkowe), ale nie poddałem się i włożyłem troszkę pracy.
Naprawy:
-dwa łożyska kół
-przegub
-półoś
-zamienione śruby pod wózkiem (stukało przy ruszaniu/hamowaniu)
-przekładnia kierownicza
Jakiś czas temu, po ogólnym ogarnięciu samochodu, dołożyliśmy mu jakieś 25KM- teraz fajnie i sprawnie się porusza.
Dalej czeka nas trochÄ™ lakierowania, bo jest nieco poobijany.
KiedyÅ› pewnie turbo z ARL i kolejny program.

£adne autko to pokaż fotki jak twój Helmut teraz wygląda??.Felgi mi się podobają
.

Golfik przygotowany do zimy (jeżeli będzie uprzejma nas odwiedzić w tym roku).
Wczoraj zalany motulem, do tego komplet filtrów, świece i trochę smaru w skrzypiące drzwi.
Rozpoczął się również sezon poszukiwań turbo od ARL 
ps do sprzedania LEON II 2.0 TFSI 250KM (info pw)

widze drzwi skrzypiące wszedzie dopadaja:) smar brałes w sprayu czy jakims wd?

Serj ładuj mu arla-a to bedzie fajnie latał:)Ile dajesz za Motula?

jarus1910 napisał:
widze drzwi skrzypiące wszedzie dopadaja:) smar brałes w sprayu czy jakims wd?
Smar w sprayu, ale nie pamiętam producenta 
korba napisał:
Serj ładuj mu arla-a to bedzie fajnie latał:)Ile dajesz za Motula?
Motula dostałem za niecałe 150zł, ale to mój mechanik/kolega brał z jakiejś hurtowni, w której ma spore upusty.
Generalnie mam szczęście serwisować auto w bardzo uczciwych cenach, przez gościa, który zjadł zęby na VAGach.
Co do turbo to już w sumie się zdecydowałem, teraz muszę odłożyć kilka zł na tę przyjemność. Mam nadzieję pogonić swoje turbo, bo jest w bardzo dobrym stanie. ARL ceni się 800 w górę, do tego wymiana 150zł i program- jeżeli zrobi mi ten sam człowiek, który chipował na 130 to nie będzie drogo, ale niestety nie ma hamowni...Program w £odzi z hamownią to 800-1200zł.
Cały czas korci mnie też appradio, w tej chwili mam jakiś syf 1 din.
Do tego wszystkiego żonie marzy się weekend majowy w Rzymie 
Ostatnio edytowany przez serj (30-12-2013 19:53:09)

No mi sie jeden din też nie podoba ja miałem rcd 300 zmieniłem na 310 wyglada spoko a audiofilem nie jestem wiec styka.Chciałem coś lepszego ale jakoś wystraszyłem sie ze ukradna:) a po drugie wydatki inne,ważniejsze.Jak już kupisz turbo dobre to bedzie ok bo cieżko o dobra sztuke przez to że to leciwe turbiny i swoje już maja nalatane wiec bądz czujny