Prosiłbym o podanie firmy i orientacyjnej ceny kompletu klocków (przód, tył). Możliwe jest większe zużywanie klocków wewnętrznych?
lenink napisał:
Prosiłbym o podanie firmy i orientacyjnej ceny kompletu klocków (przód, tył). Możliwe jest większe zużywanie klocków wewnętrznych?
Był już o tym temat. Najlepsze klocki robią firmy takie jak ATE, TRW, Ferodo. ATE będą najdroższe a ich cena będzie się wahać od 150zł-190zł (przód) tył tańszy, Ferodo też dość drogie, natomiast TRW są tańsze i dobre, tzn nie pylą za bardzo, nie ścierają się zbyt szybko, ich ceny zaczynają się od ok. 110zł. Co do zużywania, możliwe jest zużywanie klocków wewnętrznych w szybszym tempie niż zewnętrznych.

Dzięki Master. Rzeczywiście, znalazłem podobny temat, ale niestety po fakcie. Powinienem się tam przenieść ze swoimi pytaniami?
lenink napisał:
Dzięki Master. Rzeczywiście, znalazłem podobny temat, ale niestety po fakcie. Powinienem się tam przenieść ze swoimi pytaniami?
Nie no możemy kontynuować tutaj
. Zapomniałem dodać, że ceny sklepowe, w ASO naliczą od pory dnia albo humoru
Ja jeżdżę ostatnimi czasy właśnie na TRW, przedtem były ATE, ale zwyczajnie w warsztacie nie mięli ATE i wymienili na TRW. Szczerze wielkiej różnicy nie widać a w kieszeni jeszcze na pare litrów paliwa zostało.

Z tego co mi wiadomo klocki na tył są dla wielu modeli vw takie same a więc np od mkIV będą pasowały, na przód czasami są inne, ale patrzyłem, że masz 1.9 tdi 105KM więc przód od mkIV też podejdzie

Jeszcze raz dziękuję. Popytam u siebie o ceny ATE, Ferodo i TRW. Jasne jest to, że jeśli nie ma różnicy w jakości to lepiej jest wybrać te tańsze. Oprócz pyłu ze ścierania klocków, jest jeszcze kwestia pisku podczas hamowania. Czy wymieniane wyżej klocki wykazują taką tendencję?
TRW nie piszcza, chyba,ze sie koncza to kazde piszcza. Jest jeszcze bardzo tania chyba polska firma klockow hamulcowych TOMEX. PylÄ… tak, ze po przejechaniu 5km felgi sÄ… czarne no i piszczÄ… strasznie, lipa jak cholera

Przypomniało mi się, że warta polecenia jest firma, która produkuje w większości przypadków klocki fabryczne dla fiata. Jest to firma Steinhoff. Nieco pewnie odbiega od tych "najlepszych" ale na taką cenę jakość naprawdę ok.

Mati napisał:
Przypomniało mi się, że warta polecenia jest firma, która produkuje w większości przypadków klocki fabryczne dla fiata. Jest to firma Steinhoff. Nieco pewnie odbiega od tych "najlepszych" ale na taką cenę jakość naprawdę ok.
Miałem kiedyś i nie do końca mogę polecić, twarde no i pyliły mocniej niż ferodo czy trw

zgadzam sie z masterem trw sa niczego sobie w relacji cena-jakosc

Ja kupuję ATE tarcze i klocki, tył. Jak sprawdzę to dodam opinię jak to działa.

Wymieniłem tarcze i klocki ATE, wszysko bez problemu, działa idealnie. Polecam firmę ATE, o ile się nie mylę tej samej firmy są montowane fabrycznie. Bardzo dobry wybór, super jakość.

Ja tam różnicy w hamowaniu pomiędzy ATE, TRW, FERODO, nie dostrzegam, może jedynie ATE naprawdę minimalnie mniej pylą, to wszystko.