Witam, chciałem was prosić o pomoc przy mojej instalacji car audio, a w szczególności jak poprowadzić kable zasilające od akumulatora do samego bagażnika krok po kroku, tak samo z kablami sygnałowymi.
Nie bardzo chcę zmieniać oryginalne radio, tylko nie wiem czy jest tam wyjście na wzmacniacz.
Auto kupiłem parę dni temu. Golf 5 1.9 TDI
Bardzo nie chcę niczego pouszkadzać bo mam wszystko w niemal idealnym stanie.
Na przód mam wzmacniacz Mac Audio mpx 4000 czterokanałowy, szkoda tylko ze nie mam głośników w tylnych drzwiach ( przynajmniej narazie
).
Do subwoofera mam JBLa GTO 14001 , a subwoofer to Kicker Solo Baric S15L74 15'
Powiedzcie mi jak byście zamontowali te dwa wzmacniacze tak aby były widoczne ( do czego byście przykręcili, dodam że jak oba te dwa wzmacniacze są za blisko siebie to generują zakłócenia )
Do tego wszystkiego mam akumulator Hollywood Energetic SPV 20 i kondensator Hollywood Energetic 6F.
Jak to wszystko zrobić aby miało ręce i nogi? Jak przebić się w gustowny i łatwy sposób przez scianę grodziową do wnętrza samochodu?
Na kablu zasilającym pisze 4 Gauge Power Cable więc jakiej jest grubości? Nie znam sie za bardzo na przekrojach.
1 W jaki sposób również podłączyć drugi akumulator? Kiedyś miałem takie podłączenie: Z altka do jednego aku, a potem z aku pod maską pociągnięty plus do aku w bagażniku a minus z karoserii.
2 Czy nie powinienem podłączyć w ten sposób: Z altka do aku i potem z aku pod maską od razu do kondensatora, a następnie plus z altka pociągnąć do drugiego aku a minus do masy i z aku do kondensatora?

Z kablem zasilającym to chyba najprędziej będzie jak przejdziesz przez nie używany otwór od otwierania maski z prawej strony... Tylko musisz mieć kabel przyczepiony do jakiegoś druta długiego i trochę się pobawić z przechodzeniem, później jak już będziesz miał przeciągnięte przez ten otwór to idzie z górki. Resztę przewodu puszczasz w progu tam już jest z górki
Odnośnie podłączenia kabli sygnałowych do ori radia to musisz naciąć wiązkę sygnałówki głośników wychodzących z radia, a następnie musisz dolutować przewód złączający wzmacniacz do gniazda wbudowanego w radiu.
Po Co Tobie dwa akumulatory ?
Kolego,
Po pierwsze, to na forum kilka z Twoich pytań było już omawianych, użyj opcji "wyszukaj", będzie najłatwiej, ponieważ pisanie kolejny raz tego samego nie ma sensu..
Po drugie, napisz jakie masz radio, dokładnie model, to ocenimy, czy da się wyprowadzić z niego sygnał do wzmacniaczy przez kabelki RCA, czy trzeba bawić się tak jak kolega powyżej napisał..
Kolejna sprawa, to akumulator.. Osobiście, to nie wim po co chcesz dodaktowy umieszczać w bagażniku, jeżeli posiadasz kondensator, to wg. mnie wystarczy wymienić fabryczny aku na lepszy (np. żelowy), i to w zupełności wystarczy.. (miałem kiedyś w MKIV dwa wzmacniacze pod zwykłym aku i dawał rady bez problemu, no chyba że chcesz wyciskać ze sprzętu ostatnie poty na wyłączonym silniku, to wtedy nie ma szans, ale do normalnego słuchania muzy nie widzę sensu drugiego akumulatora..)
To tyle.. jakbyś miał problem ze znalezieniem opisu przeciągnięcia kabli, itd, to napisz na PW, podam Ci linki, tematy już były napewno..
Kolega powyżej już się wypowiedział, może wystarczy..
Pozdrawiam

Witam, chciałem odświeżyć temat bo powoli robi się ciepło i chce sie wziąść za robotę.
Na razie mam jedno 'świeże' pytanie. A mianowicie, dzisiaj zaczalem sie juz bawic i na razie przebiłem sie kabelkiem + do kabiny.
Kabel poprowadziłem progiem i teraz doszedłem do kanapy i którędy teraz sie przebić do bagażnika?
Kabla mam mało, można powiedzieć że na styk, ale w razie czego to go przedłużę 
Pozdrawiam
Pomiędzy siedzeniami jest trochę miejsca, jak masz składaną kanapę to złóż jedną część i kombinuj, wiem, że bez problemu da się wciągnąć kabel do bagażnika, trzeba pokombinować..

A tego siedzenia co jest na rzepy nie idzie jakoś wyżej podnieść?, bo tam ciężko nawet ręke wsadzić.
Kurde nie wiem skąd mase wziąść do wzmacniacza.
Bo śruby od siedzenia nie da rady odkręcić.
Ok już znalazłem masę. Teraz pytanie do was, gdzie podłączyć wzbudzenie wzmacniacza z radia rcd 300? Chodzi mi o konkretny pin 
Ostatnio edytowany przez raven42 (18-04-2013 16:22:48)
Strasznie masz dziwny pomysł na to audio ...
-Jakie masz głośniki w drzwiach że chcesz dawać tam wzmacniacz ?
-drugi akumulator jest całkowicie zbędny i przy tej mocy wzmacniacza bez żelowego też się obejdzie .
- Wzmacniacz przykręć do tyłu foteli .
-Masę najlepiej podpiąć pod mocowanie fotela ale skręcając pamiętaj o sile dokręcania oraz kleju do gwintów
-Bez wymiany radia nigdy nie osiągniesz zadowalających efektów chyba że założysz procesor dźwięku . np JBL ms2 (jak dobrze pamiętam)
-Zakłócenia mogą być spowodowane podpięciem dwóch wzmacniaczy do jednego kondensatora .

Narazie mam seryjne głośniki, ale prawdopodobnie będę wymieniał.
Drugi akumulator sobie odpuściłem.
Wzmacniacze przykręciłem do tylniej kanapy, bo innego wyjścia nie było.
Masę wziąłem od mocowania fotela ( tam gdzie jest ta plastikowa czarna zaślepka)
Co do radia to zależało mi żeby sprawdzić, jaki będzie dźwięk po podłączeniu wzmacniacza. Ogólnie mogę więcej teraz wycisnąć z głośników, a poprawa jakości jest, ale nie wielka.
Może kiedyś zmienie radio, bardzo mnie ciekawi RNS 510 - ma ktoś z was może takie? Ciekawi mnie czy jest tam wyjście na wzmacniacz i czy pod względem jakości dźwięku, jest taka wielka różnica?
Co do zakłóceń to nieustanna walka trwa
Wydaje mi się że sygnałówki mam do bani.
U mnie jest to mniej wiecej tak podlaczone: Z konwertera rca, pociagniete sygnałówki do bagażnika, potem rozgałęzienie z dwóch kanałów na cztery, a potem do wzmacniaczy.
( Nie wiem czy ktoÅ› zrozumie
<rotfl> ) 

Witam Panowie. Mam mały problem. A mianowicie, którędy przeciągnąć przewód zasilania wzmacniacza z komory silnika do kabiny ??? Kolega wcześniej radził aby przez nie używany otwór od otwierania maski z prawej strony. Ale nie mogę tego zlokalizować, mógłby ktoś zarzucić jakieś zdjęcie 
Z góry dziękuje za pomoc.
Po Prawej stronie masz fajne przejście . Wyciągnij akumulator wraz z obudową i będziesz widział . W mk5 nie ma łatwiejszego przejścia i z kablem wyjdziesz nad pedałami . Temat wałkowany milion razy
Opcja "szukaj" Nie ma w tym roku Urlopu . Pozdro

koledzy pytanko,mam obecnie standard radio czyli rcd 300, docelowo wsadzę pewnie rcd 310 tylko muszę ogarnąć temat gatewaya ale do rzeczy, chciałbym wrzucić głośniki w tylne drzwi- niestety nie mam tam otworów na gwizdki, możecie polecić coś sensownego? budżet?sam nie wiem, liczę,że 3 stówki pękną, nie zależy mi na subie,dvd czy innych bajerach.
mam propozycję na trójdrożne PIONEER TS-A1723i ale niestety nie były podłączone więc trudno gdybać
co myślicie?

już prostuję, byłem popytać w sklepie car audio i facio polecał owe PIONEER TS-A1723i tyle,że chciałem je odsłuchać bo nie lubię kupować kota w worku ale nic z tego nie wyszło

stawiam na ori, tak jak pisałem rcd-310, choć myslałem też o rns-510 ale cena bajońska
drzwi oczywiście do wyciszenia
Panowie tak w skrócie bo przeszło mi sprzedawanie golfa i przed zimą chcę założyć mu głośniki w tylnych drzwiach
Jaki rozmiar głośników tam wejdzie? I jak wyprowadzić do nich instalację?
no dobra więc tak, wyprowadziłem kable piny wprowadzone do kostki radia, niestety jest spory problem, bo nie mam jak ich wpuścić w tylne drzwi, myślałem że puszczę tą gumą co idzie w tylne drzwi od słupka a tam kostka i nie mam teraz pomysłu jak teraz wpuścić ten kabel w drzwi. Ktoś to robił? Rozwiercać je czy co?
Przyjaciele moi co sądzicie o takim zestawie do tyłu
http://allegro.pl/glosniki-220w-voice-k … 14961.html
Przód bo z przodu mam 6 głośników
http://allegro.pl/glosnik-wysokotonowy- … 89707.html
http://allegro.pl/glosniki-pioneer-ts-e … 54770.html
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe- … 94783.html

adam, powiedz proszę gdzie w kostce jest właściwe miejsce na kable do tylnych głośników?
jak rozwiązałeś problem z przebiciem się do tylnych drzwi?
pytam bo jestem przed tÄ… "operacjÄ…"
czekam tylko na cieplejszy dzień
ps. pamiętaj o wygłuszeniu matami drzwi:P
właśnie głowię się nad przebiciem do tylnych drzwi bd w piątek u mojego guru od elektroniki vw może on coś podpowie