SnaQ napisał:
Mody zacne, ale szalony jesteÅ› z tym spojlerem
Jak silniczek siÄ™ spisuje? Mam identiko, ale mnie ludzie postraszyli wizjÄ… nagaru na zaworach.
Silnik ok. Tylko napinacz rozrządu niedługo już drugi raz będę wymieniał i czujnik tlenków azotu (NOX) padł. Obie sprawy to typowe bolączki 1,6 FSI pierwszej serii (szczególnie BAG).
A spoiler to kwestia indywidualnego podejścia do tematu (praca przy nim to dla mnie sama przyjemnośc).

Przepraszam, że offtopuję ale jakie są objawy uszkodzenia tego czujnika?

SnaQ napisał:
Przepraszam, że offtopuję ale jakie są objawy uszkodzenia tego czujnika?
¦wiecąca się kontrolka "check" oraz błąd P2202.
-P2202 Obwód czujnika NOx - niski sygnał wejściowy - przynajmniej u mnie tak jest.
Czytałem gdzies w necie, że przy takim błędzie nieraz pomaga przeczyszczenie styków przy sterowniku czujnika NOX, sterownik ten znajduje sie pod podłogą na zewnątrz (osłoniety płytą z tworzywa sztucznego po stronie pasażera) i czasami styki te potrafią stracic kontakt lub słabo kontaktowac, w weekend oczyszczę je i zobaczę czy to coś pomogło.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (10-05-2012 22:03:36)

Widziałem kolege w tym tygodniu w R. chyba, że golf zmienił właściciela 

dziii napisał:
Widziałem kolege w tym tygodniu w R. chyba, że golf zmienił właściciela
Nadal jestem w jego posiadaniu.

no to na spota musimy sie umówić

Ostatnio zainstalowałem oryginalny hak z wypinaną kulką - jestem zmuszony zakupic platformę do przewożenia rowerów montowaną na kulkę haka -holenderki to trochę duże są aby je instalowac na bagażniku dachowym. Przy okazji polakierowałem dokładkę tylnego zderzaka w kolor nadwozia (wiosną poprawka, bo odcień jakoś lakiernikowi się nie dobrał). Uruchomiłem także warningi tylnych drzwi. Ponadto zainstalowałem komfort 19 BIT oraz uruchomiłem automatyczne otwieranie klapy bagażnika z pilota, a także zainstalowałem gałkę zmiany biegów wraz z mieszkiem od GTI ED30 (piłka golfowa, mieszek przeszyty czerwoną nicią). Aktualnie pracuję na uruchomieniem sygnalizacji niezapiętych pasów bezpieczeństwa.
Ostatnio edytowany przez RUTRA (06-11-2012 23:28:04)

zacnie 

ładnie działasz,wciąż do przodu,pozdrawiam

Witam
gratuluję ładnego golfa ilość modów naprawdę robi wrażenie, jakiś czas tamu moja dziewczyna stała się szczęśliwym posiadaczem 1.6fsi BAG sportline dwa dni temu zderzyłem się z błędem czujnika tlenku azotu chciałbym Ciebie zapytać czy może pamiętasz numer części Twojego czujnika oraz czy jest możliwość kilku pasujących numerów ? wyżej pisałeś również o problemach z napinaczem, są jakieś objawy przy których dokonywałeś zmiany czy robiłeś to profilaktycznie na konkretnych przebiegach ? z góry dzięki i pozdrawiam Michał

co do napinacza kolego to po odpaleniu slychac przez ok 2-3 sek. charakterystyczny klekot, wiem bo sam mam ten problem tylko ze moj silnik to BLF, i ja bede robil rozrzad kompleksowo, jak cos to mam dostep do nastawnika walka rozrzadu
w bardzo atrakcyjnej cenie 

michalchelm napisał:
Witam
gratuluję ładnego golfa ilość modów naprawdę robi wrażenie, jakiś czas tamu moja dziewczyna stała się szczęśliwym posiadaczem 1.6fsi BAG sportline dwa dni temu zderzyłem się z błędem czujnika tlenku azotu chciałbym Ciebie zapytać czy może pamiętasz numer części Twojego czujnika oraz czy jest możliwość kilku pasujących numerów ? wyżej pisałeś również o problemach z napinaczem, są jakieś objawy przy których dokonywałeś zmiany czy robiłeś to profilaktycznie na konkretnych przebiegach ? z góry dzięki i pozdrawiam Michał
Witam. Czujnik tlenków azotu w moim samochodzie (silnik BAG 2004 r.) miał numerację 3C0907807A, później wprowadzono zmodyfikowany 3C0907807D.
Poniżej link do aukcji allegro z "używkami", ale osobiście odradzam odradzam zakupu używanego:
http://allegro.pl/sonda-lambda-sensor-v … 42998.html
Rozrząd ( w tym napinacz) wymieniłem po pojawieniu się usterki tj. "klekotania" przy rozruchu silnika. Zrobiłem to na oryginalnych częściach VW (łańcuch, łyżwy, uszczelki, no i napinacz zmodyfikowany) po około 10 tys. km usterka powróciła. 

Dzięki za szczegółową odpowiedź
czyli rozumiem że wymiana napinacza nie pomaga i nie ma rozwiązania na tą usterkę ? swego czasu interesowałem się a6 3.2 FSI ale tam również występuje problem napinacza wymiana nie rozwiązuje problemu z tym że w A6 przez niego potrafi przeskakiwać rozrząd na przebiegach 100-150 tys km konsekwencje zdarzenia wiadomo jakie ...
czy w 1.6 FSI również problemy z tym napinaczem są aż tak poważne ?

michalchelm napisał:
Dzięki za szczegółową odpowiedź
czyli rozumiem że wymiana napinacza nie pomaga i nie ma rozwiązania na tą usterkę ? swego czasu interesowałem się a6 3.2 FSI ale tam również występuje problem napinacza wymiana nie rozwiązuje problemu z tym że w A6 przez niego potrafi przeskakiwać rozrząd na przebiegach 100-150 tys km konsekwencje zdarzenia wiadomo jakie ...
czy w 1.6 FSI również problemy z tym napinaczem są aż tak poważne ?
W czasie rozruchu silnika z "klekoczącym" napinaczem łańcuch jest nienapięty i to grozi jego przeskoczeniem. Słyszałem o przypadkach przeskoku łańcucha rozrządu, ale o jeden ząbek, co powodowało zaświecenie kontrolki "check engine" i spadkiem mocy silnika. Nie powodowało to mechanicznych uszkodzeń elementów silnika, a po podpięciu VCDS-a wyskakuje błąd niewłaściwego położenia wałka rozrządu. W przypadku usterki napinacza proponuje po uruchomieniu silnika odczekać chwilkę z obciążaniem silnika (podnoszeniem jego obrotów), trzeba dać czas na napełnienie się olejem napinacza, a co za tym idzie napięcie łańcucha.

Dobrze słyszeć że nie było wieści o przypadkach uszkodzeń silnika w A6 wygląda to trochę inaczej większość przeskoków kończyła się właśnie poważną naprawą a małe przeskoki często nie powodowały zapalenia się kontrolki tylko były wykrywane dopiero Vagiem
Ostatnio edytowany przez michalchelm (05-12-2012 16:28:58)

Dawno się nie odzywałem, ale jestem zajęty innymi projektami - odbudowa zabytkowego motocykla oraz Golfa Mk1, a także pochłonięty pracą zawodową. W moim MK5"wleciały"mody:
- ori lampki led podświetlania tylnej tablicy rejestracyjnej,
- lakierowane dokładki przedniego i tylnego zderzaka,
- pokrętła nawiewu z aluminiowymi pierścieniami,
- licznik GTI.

dobrze że coś się dzieje
napisz coś więcej o tym MK 1

Pisałem już, jest to 1,6 benz. 75 KM wersja GLS 5 drzwi automatyczna skrzynia biegów, przebieg 79 tkm kolor L96N, oczywiście wąska lampa, chrom zderzaki i zegary "cycki" bo to 1976 rok rok produkcji.