Ostatnio zauwazylem, ze sprzeglo w moim golfie drzy pod noga? Czy jest to objawa czegos niepokojacego, zlego?? Drgania nie sa moze silne ale mimo wszystko wkurzajace.
Nie jest to nic powaznego, tzn nie jest to zadna usterka
jest to celowy zabieg vw, ktory ma dzialac na kierowce w taki sposob aby ten nie trzymal nogi na sprzegle.

Jak to celowy zabieg?? Mi sie wydaje, ze to jednak jakas wada!

Miechel master ma racje. Tak sie dzieje nie tylko w vw, w audi jest tak samo!

Tez kiedys myslalem, ze mi sie sprzeglo pieprzy, ale podjechalem do znajomego mechanika a ten tylko sie usmiechnal:) technika i pomysly ludzi nie znaja granic.

Wlasnie sie tak zastanawialem, zeby napisac o tym sprzegle a tu przegladam forum i patrze, ze juz jest. Wkurza mnie to niemilosiernie, ale moze dzieki temu nie bede trzymal nogi na sprzegle a co za tym idzie sprzeglo dluzej pozyje.Chyba, ze predzej dopadnie mnie nerwica. Joke taki 

No i proszę! Ja też tu znalazłem odpowiedź na mój problem - drgający pedał sprzęgła! Dzięki za wyjaśnienie 

Luke napisał:
No i proszę! Ja też tu znalazłem odpowiedź na mój problem - drgający pedał sprzęgła! Dzięki za wyjaśnienie
Ciezko rozgraniczac te drgania bo innym drageniem moze przeciez byc np. kolo zamachowe dmumasowe
ufff jak dobrze ze piszecie ze ten objaw drgania jest normalny... bo juz sie martwilem tylko jeszcze ostatnio mnie zaniepokoilo ze te sprzeglo tak strasznie lekko chodzi bez oporów i na samym koncu ja puszczam tak szybko odbija nie wiem moze jestesm przewrazliwiony itp ale to normalne ?
Kriss napisał:
strasznie lekko chodzi bez oporów i na samym koncu ja puszczam tak szybko odbija nie wiem moze jestem przewrazliwiony itp ale to normalne ?
Skoro do tej pory tego nie było to jest jakaś nieprawidłowość. Moim zdaniem możliwy jest zapowietrzony układ albo docisk sprzęgła do wymiany. Jak wysoko ci bierze sprzęgło?
No walsnie wysoko mi nie bierze wcale normlanie zbiera tylko na samym koncu jakies 2-3cm pozniej nic juz nie ma i tak odbija szybko(taka pustka jest )

Ja miałem dość podobnie winien temu był wysprzęglik. Długo tak jeździłem aż przestało wysprzęglać poprawnie. Możesz spróbować odpowietrzyć sprzęgło. Diagnozować komputerowo raczej nie ma sensu wątpie żeby coś wykazało. Pzdr.
andrew napisał:
Ja miałem dość podobnie winien temu był wysprzęglik. Długo tak jeździłem aż przestało wysprzęglać poprawnie. Możesz spróbować odpowietrzyć sprzęgło. Diagnozować komputerowo raczej nie ma sensu wątpie żeby coś wykazało. Pzdr.
A jak dlugo tak jezdziles ?? bo teraz czeka mnie trasa za nie dlugo i to bedzie kolo 1.500 km

Przejechałem kilka tysięcy kilometrów także nie masz się co obawiać.
ufff to dobrze aa powiedz mi jedno miales takie cos jak silnik stal na wolnych obrotach i wcisnoles sprzegla to wydobywal sie taki dziwny dzwiek z pod maski no to huczenia... ni burczenia ale tylko na wcisnietym sprzegle bo jak puszczam to ten dzwiek ustaje

U mnie takowego dźwięku raczej nie było, chociaż w 100 procentach pewności nie mam, możliwe, że dwumasowe koło ale wtedy było by na odwrót bez wciśniętego sprzęgła chrobotanie a z wciśniętym nie. Możliwe, że to właśnie ten wysprzęglik tak daje o sobie znać.

Dobrze andrew gada. Objawy odwrotne do uszkodzonej dwumasy. Moim zdaniem na 90% wysprzęglik, kiedyś miałem podobnie w innym aucie. Nie oznacza to wcale, że wysprzęglik od razu poleci, możesz tak jeździć 3000 km jak również 30000 km.