Witam, od prawie 2 lat mam Golfa V 1.9 TDI z końca 2007r, i po tych prawie 2 latach teraz po zimie dopadło go kilka bolączek, mam nadzieje, że ktoś pomoże chociaż w jednej z nich 
Pierwsza to kontrolka poziomu oleju
zapaliła mi się kiedyś gdy auto stało lekko pochylone maską w dół (byś może przypadek, ale akurat w tej pozycji się zapaliła) i od tej pory zapala się cały czas
w sensie gdy podniosę maskę to gaśnie na te 100km ale później znowu się zapala, chociaż auto ma dobry poziom oleju, sprawdzałem po 8h stania na w miarę równym terenie
poza tym, olej był wymieniany około 4tys temu, a lany ma longlife
czy to może być czujnik poziomu oleju? czy może być coś innego? dodam, że vag nic nie pokazuje
(niestety sprawdzane było akurat w tych 100km "okienka" gdyż wcześniej była podniesiona maska).
Druga z nich to dziwny stuk na luzie, a raczej stuki, dźwięk przypomina robienie popcornu, takie głuche dziwne dźwięki
wiem, że mówienie o takich dźwiękach to jak wróżenie z fusów, ale może ktoś miał coś podobnego i rzuci jaki pomysł gdzie szukać 
Kolejny to wycie silnika, taka jakby jego głośniejsza praca najgłośniej słyszalna przy prędkości około 60-70km/h przy obrotach około 1300-1500, jak pojadę szybciej to nie słyszę, być może przez to ze silnik głośniej pracuje, ale jak jadę wolniej to znowu tego nie słyszę 
No i ostatnia to stukanie z tylnej części zawieszenia, jak jadę po prostej drodze to nic nie słychać, zupełna cisza, ale wystarczy wjechać na lekkie wertepy, zapiąć 2 i puścić wszystko i się toczyć to dochodzą dziwne takie "puste" dźwięki
to samo co przy drugiej usterce, ale być może ktoś tez coś takiego już miał 
Chyba to by było na tyle
wszystko mnie dopadło, w jednym czasie i lekko podłamało, bo do tej pory chodził jak w zegarku, tylko wymiana oleju i ropa i nic poza tym, a tu nagle w jeden miesiąc tyle rzeczy na raz
a na dodatek wycieraczka porysowała mi szybę
i tu pytanie dodatkowe, robił ktoś może polerowanie szyby? opłaca się? a jak nie, to ile płaciliście za wymianę? dodam, że auto ma czujnik deszczu oraz zmierzchu 
dzięki za odpowiedzi
pzdr 

a sprawdzałeś kolego może pompę oleju???

Nie, póki co sprawdzałem go tylko i wyłącznie pod komputerem i nic nie pokazywał, na konkretniejsze oględziny odstawiam go w przyszłym tygodniu, a myślisz, że to może być to? nie jest inna "ikona" gdy są problemy z ciśnieniem oleju? mam duży komputer pokładowy.
pzdr

co do oleju to może byc niesprawny czujnik który znajduje się w misce,sprawdź wtyczkę ewentualnie przeczyść ją,co do tych głuchych stuków to z jakich okolic sie wydobywają,jeśli gdzieś z okolic deski to może to być którys z silniczków sterujących klapami z nawiewów jeśli oczywiście masz climatronic,takie głuche stukanie może też wydawać wyeksploatowane łączniki,tuleje stabilizatora co do stukania z tyłu to tez to może być jakis łącznik lub tuleja stabi,koniecznie zrób przegląd zawieszenia.Co do wycia silnika to powodem tego może być uszkodzone koło pasowe alternatora ze sprzęgłem jednokierunkowym,może ci to w czymś pomoże,jak sie uporasz z awariami to daj znać co to dokładnie było,pozdrawiam

hmmm... dzięki za odpowiedź
w poniedziałek będę może coś więcej wiedział ;p te głuche stuki z okolic silnika to nic związanego z klimatyzacją, przynajmniej nie to co pisałeś, ponieważ słychać to jak się otworzy maskę i nachyli nad silnikiem
więc to z silnika coś
nie jest to głośne ani nic, ale słychać coś
jak będę coś wiedział to dam znać
a póki co jakby ktoś miał jakiś pomysł to proszę o odpowiedź ;D

zrzuć pasek wielorowkowy i załącz na chwile auto i posłuchaj czy nadal tak hałasuje,jak wcześniej mówiłem może to być rolka z altka a nawet napinacz,jeśli nic nie bedzie stukać to wiesz gdzie szukać,pozdro

witam wszystkich kupiłem nie dawno golfa v 2004r 1.9 TDI na początku było wszystko ok a teraz przy prędkości 120km lekko szarpie ale jak dam gazu to jedzie normalnie nie wiem o co chodzi 

sprawdz kolego pompowtryski:) jesli jedziesz jednostajnym tempem gazem i szarpie to prawdopodobnie siedzi ktorys pompowtryskiwacz

dzieki wielkie sprawdze

witam ponownie czy jest możliwość sprawdzenia pompowtrysku i jak to zrobić ?

witam zeby zrobić diagnostyke pompowtrysków musisz miec najlepiej rozgrzany silnik 90 stopni
porzebny jest vag lub VCDS
w skrócie pompowtryski sprawdzasz na kanale 13 ,18 i 23
w kanale 13 tolerancja to od -2,5 do 2,5 wiadomo im blizej 0 tym lepiej
kanał 18 powinny byc same 0
kanał 23 to maks 30 powyzej juz jest gorzej:)
duzo pisania o tym .
poszukaj na forach było o tym juz pisane
Ostatnio edytowany przez jarfab0511 (18-04-2013 18:57:05)

witam byłem w trzech warsztatach podłączali kompa i nic nie pokazywało zero błedów:(

POMOCY:cry:

michal35 napisał:
witam byłem w trzech warsztatach podłączali kompa i nic nie pokazywało zero błedów:(
powiedziałeś gościowi z warsztatu że ma sprawdzić wtryski czy chciałeś żeby sprawdził czy nie ma błędów?bo to jest różnica,kolega jarfab0511 napisał w jakch blokach sie sprawdza poprawność działania PD,pozdro

witam nawet ze mnÄ… jezdzili ale po powrocie do warsztaut nic nie mogli znalesc 

a u mnie okazało się, że z tyłu to w zasadzie nic nie było, mój błąd, lol ;D a z przodu wyło/wyje, bo jeszcze nie wymieniłem, ale na 80% jest to łożysko koła
kontrolka oleju sama zniknęła (?), być może coś było z czujnikiem i chwilowo wariował, ale już nic nie pokazuje
stuki na luzie też ustały same, także nie wiem o co chodzi, ale sam się naprawia, tylko łożysko wymienić i wszystko gra
ale mimo wszystko dzięki za pomoc!
)

michal35 napisał:
witam wszystkich kupiłem nie dawno golfa v 2004r 1.9 TDI na początku było wszystko ok a teraz przy prędkości 120km lekko szarpie ale jak dam gazu to jedzie normalnie nie wiem o co chodzi
Kolego, może to dwumas powoli siada? Ja miałem podobny objaw przy wymianie na jednomas znikneło. teraz czasem mam coś takiego że jak mocniej na 2 biegu depnę to wchodząc na obnroty jest takie jakby skrzypienie jakby jakiś łańcuszek grzechotał.