Ostatnio wlaczylem tempomat w swoim aucie (nie robie tego zbyt czesto no bo niby gdzie w Polsce jezdzic na tempomace?) i troche sie wkurzylem, bo po kilku kilometrach jazdy na wlaczonym tempomacie ALE ZAZNACZAM nie jechalem na nim tylko byl wlaczony, kontrolka sie palila po czym po klku km nieuzywania tempomatu zgasla. Mimo iz bylo ustawione na ON. Kiedy zgasilem i zapalilem spowrotem auto wszystko znowu bylo ok tzn. zielona kotrolka sie swiecila. Czy jest to jakas usterka czy moze jakis kolejny myk vw, ze jak sie nie uzywa to sie sam gasi? Przyznam, ze dziwna to sprawa. 
Nie wiem tak do konca gdzie moze lezec przyczyna takiego stanu rzeczy, moze to byc cos zwiazanego z czujnikiem umieszczonym pod pedalem gazu, ale tez nie musi. Najprostsza rada. Jechac pod Vag, ten powinien wskazac problem. Zobacz jeszcze czy dziala Ci tylna wycieraczka, bo znam przypadki, ze tempomat razem z tylna wycieraczka nie dzialal, byl to powiazany problem.

Nie no tylna wycieraczka pracuje bez zazutow. Zreszta tempomat dziala jesli sie go uzywa od poczatku jazdy. Mysle, ze moze konstruktorzy vw chcieli cos dokonac taka reakcja tempomatu?! 

Ja mialem tak, ze w ogole tempomat nie dzialal i jak sie okazalo cos w z czujnikiem pod pedalem gazu bylo 

Czesta przypadlosc w tym modelu. Zacznij od przeczyszczenia stykow przelacznika w manetce kierunkowskazow. W wielu przypadkoach problem znika od razu, w innych nalezy szukac go gdzie indziej. W moim golfie, mam ten sam problem, ale nie moge go niestety samodzielnie naprawic, bo samochod mam na gwarancji, wiec przekazalem instrukcje mechanikom i byli zdziwieni, ze nie trzeba wymieniac manetki ani elektryki... Po takich tekstach mozna poznac, ktory to mechanik, a ktory to assembler (montazysta po polsku?).
Jak to zrobic, jest pokazane na zdjeciach z dunske forum Volkswagen.
http://vwfanatic.dk/Tips/Golf5GRA.html
Jezyk podobny do niemieckiego, wiec kto go zna, nie powinien miec problemow ze zrozumieniem instrukcja. Dla innych pozostaje powrot do szkoly albo google.translate.com
Powodzenia!

Koledzy u mnie problem jest trochę inny, włączam tempomat i po chwili pojawia się kontrolka EPC i ESP samochód sam zwalnia. Muszę zgasić i odpalić auto od nowa i wtedy już jedzie normalnie ale zostaje kontrolka EPC.

Nie miałeś czasem dokładanego tempomatu?

Nie mam pojęcia, nie za mojej kadencji.