Witajcie,
wybrałem się na wczasy do Chorwacji... na Słowenii padło koło dwumasowe, w Dubrovniku zaczęły się problemy z wstecznym, a konkretnie ze światłem cofania. Pali się na każdym biegu, również na luzie. Do tego czujniki parkowania cały czas piszczą, że niby jest jakaś przeszkoda z tyłu.
Czy to jest na tyle poważna sprawa, że mogę się obawiać powrotu do Polski? Na Słowenii za wymianę koła dałem 1000 euro i nie bardzo chciałbym dalej z kasą popłynąć.
Drugie pytanie, czy serwis naprawiając i wymieniając koło dwumasowe mógł popsuć czujnik wstecznego? Proszę o bardzo koleżeńską poradę i szybką odpowiedź nawet jeżeli temat już był. Jutro z rańca chciałbym wracać do Polski...
Moja fura:
Golf V, 2008r. 1,9 TDI, manualna skrzynia biegów.
Ostatnio edytowany przez poynter (10-06-2013 22:34:43)
Parktornic piszczy caly czas przez to, ze masz wlasnie cos z czujnikem wstecznego, wykrywa jako zapiety wsteczny. 100% panowie w serwisie cos spieprzyli bo czujnik wstecznego jest przy skrzyni. Jesli to tylko czujnik a jest to niemal pewne to nie ma wiekszych obaw z jazda.

1000E to przesada no ale co w takiej sytuacji zrobić,co do palącego sie światła wstecznego to może być właśnie uszkodzony czujnik,odepnij od niego kostkę światło wsteczne przestanie świecić i zobacz czy czujnik parkowania nadal świruje,całkiem prawdopodobne że go uszkodzili podczas wymiany sprzęgła,pozdro

Panowie, wielki szacun i dzięki za pomoc! Gdzie znajdę tę kostkę do wypięcia @trzeci5
Spróbuję to zrobić żeby nie siać postrachu na chorwackich szosach, bo i tak już mi z drogi uciekają i trąbią do tego...Nie chciałbym czegoś dodatkowo popieprzyć, bo i tak wybuliłem się ostro z kasy.
Wracając, zahaczam w takim razie na reklamację na Słowenię
Musiałem dać tyle euro za wymianę i naprawę bo laweta do kraju to około 2 tys sobie krzyczeli. Przynajmniej "ASO" na Słowenii mi furę ładnie wymyło.
Na marginesie. Mam przebieg 65 tys. Czy przy tym miało prawo już się rozpieprzyć to koło zamachowe?

na dwu mas nie ma przepisu kiedy siada zazwyczaj w granicy 100 tyś.km i zależy jeszcze od stylu jazy,poniżej zdjęcie z zaznaczonym czujnikiem 

Czujnik jest sprawny. Panowie przy wymianie dwumasy, zalali go wodą. Po wyczyszczeniu wszystko działa idealnie!
65 tyś na koło dwumasowe to bardzo mało ... Ja z mojego golfa wyciągam wszystko co się da i padło przy 180 tyś