Witam,
jechałem autem po obwodnicy (ok. 4 tys. obrotów było, ok. 120 km/h max.) i przy dojeżdżaniu do ronda zaświeciła mi się kontrolka ładowania/akumulatora (ok. 9-10 km po odpaleniu, ostatnio jeździłem wczoraj wieczorem, ok. 12 km).
Kiedyś (z tydzień temu, góra półtora) zaświeciła mi się na mieście na kilka sekund i zgasła... wtedy jechałem równo 45-50 km/h.
Dziś po zaświeceniu silnik zgasł, jednakże bez problemu dał się odpalić. Po zgaśnięciu świeciła tylko kontrolka akumulatora/ładowania. Wróciłem do domu.
Auto to Golf V 1.6 FSI - chcę zapytać czemu tak się stało?
Aku fabryczne miało pojemność 44 ah, to ma 61 ah - kupiłem auto w komisie od kolegi (auto przed zakupem podładowano ok. godzinkę). ładowano go bo co odpalę to od razu gasł... jak podładowali to już było ok. Następnego dnia zero błędów w silniku itd. (oprócz radia)
Myślałem, ze aku się naładuje - 2 tyg. jeździłem bez problemowo (400 km), choć wtedy gdy padł aku w komisie to na akumulatorze nie było zielonego "oczka".
Czy to jest akumulator ? Jutro/pojutrze pojadę do specjalisty - ale chciałbym już wiedzieć co to może być...
Akumulator planowałem wymienić jak padnie, w końcu My Polacy tak robimy
P.S. W ASO wyświetlało jakiś błąd w radio RCD 300, którego nie da się skasować... Ma to jakiś związek ?

pronuje Ci zebys wrzucił inny aku np.od kolegi zoabczysz wtedy co sie bedzie dziac....

Auto ma nowy aku - ładowanie ma książkowe, stary aku był już zbyt stary... po wymianie problem ten sam...
Po podpięciu do kompa błędów brak - mam wymienić świece i filtr paliwa, sprawdzić cewki - tak mówi mechanik..

może w alternatorze padła dioda od kontrolki ??

też tak może być,Sprawdz ten alternator moze to jest przyczyna skoro nowy AKU

Ale ładowanie ma dobre... Sprawdzali miernikiem...

ładowanie swoją drogą kontrolka swoja. Jest dioda prostownicza ta odpowiada za ładowanie i jest dioda od kontrolki.wiem bo tak miałem ze alternator ładował tylko ze kontrolka nie gasła wiec sprawdz.

jarus1910 napisał:
ładowanie swoją drogą kontrolka swoja. Jest dioda prostownicza ta odpowiada za ładowanie i jest dioda od kontrolki.wiem bo tak miałem ze alternator ładował tylko ze kontrolka nie gasła wiec sprawdz.
ładowanie mi się zaświeca na zapłonie i normalnie gaśnie. W czasie jazdy raz się zapaliło na sekundę na starym akumulatorze i raz jak zgasł. Ale odpaliłem i było ok. Na nowym auto zgasło na światłach jakieś 3 km od wymiany aku. Zdusił się sam na wolnych. A jak zgaśnie to tylko swieci kontrolka aku/ładowania.
Wcześniej nie wiedziałem, że jak auto gaśnie to będzie świecić TYLKO kontrolka ładowania (wcześniej miałem Corsę B i tam jak zgasł świeciło kilka kontrolek).
Wychodzi na to że problemem jest gaśnięcie na wolnych (bo jak zduszę go i zgaśnie w celu zamierzonym to tez świeci kontrolka ładowania - jak w każdym aucie, tyle że tu sama)- dopiero to zdarzyło się dwa razy, był przy drugim razie lekki problem z odpaleniem... Ale auto odpaliło. gdy chce zgasnąć i dodam gazu to działa normalnie.
Wg mechanika silnik pracuje nierówno ale wyczytałem ze w FSI ludzie tak mają i można podnieść obroty biegu jałowego o 100-150 i jest niby poprawa.
Ostatnio edytowany przez Lukasz89 (03-07-2013 17:38:34)

no tak obrty tez sa ważne do ładowania
mam nadzieje ze dojdzie sie do sedna sprawy