Filtr paliwa (w benzynie) znajdujący się z tyłu auta w okolicach tylnego koła. Na jego wejście przychodzą dwa przewody paliwowe (jeden na środku drugi ok 1 cm obok niego), a na wyscie przychodzi jeden przewód paliwowy. Dwa dni temu oddalem auto do mechanika bo nie poradzilem sobie ze sciagnieciem tych zaciskow na koncowkach przewodów, a dziś rano mialem problemy z odpaleniem auta, po dluzszym czasie w koncu odpalilo. Moje pytanie brzmi czy ma jakies znaczenie podpiecie przewodów paliwowych na jego wejsciu ( jeden zacisk przewodu paliwowego ma czarny pasek, drugi niebieski) tam przychodza dwa przewody. Ostatnio tylko to robilem z autem.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie do czego służy trzeci przewód paliwowy w filtrze paliwa. Pierwszy dopływ paliwa do filtra, drugi odpływ, a trzeci ?? Drugie pytanie a raczej prośba dla osób posiadających golfa V w benzynie (wystarczy położyć sie w okolicach tylnego prawego koła), na wejście filtra przychodzą dwa przewody jeden na szybkozłączce ma pasek niebieski a drugi ma pasek czarny. Gdzie który jest podpięty ? U mnie obecnie centralnie jest podpięty przewód z szybkozłączką z paskiem czarnym centralnie a 1 cm obok przewód z szybkozłączką z pakiem niebieskim. Mam wrażenie jakby przed wymianą było odwrotnie, nie jestem pewien. Jeśli nie ma to znaczenia, to nie ma problemu.

mam silnik 1,6 fsi -miałem identyczną sytuację, mechanik zamienił przewody przy filtrze podczas wymiany filtra. Przewody mają być podłączone następująco-niebieski centralnie a czarny obok patrząc od przodu samochodu .Jak chcesz to podaj e-maila to ci prześlę instrukcje ze zdjęciami podłączenia filtra.pozdrawiam

Wielkie dzięki za odpowiedź, szczerze, to już nie mogłem się doczekać. Tak jak przypuszczałem, filtr paliwa został u mnie nieprawidłowo podpięty. Gdyby nie problem z zapaleniem auta w niedziele, po trzech dniach od wymiany to niczego bym nie podejrzewał. Ciekawi mnie czym skutkuje nie prawidłowe podpięcie filtra paliwa, oraz w jaki sposób sam zorientowałeś, że masz źle podpięty filtr. Na chwilę obecną to zrobiłem niespełna 100 km na nie prawidłowo podpiętym filtrze paliwa, a już miałem w planach jutro rano jeździć po komisach szukając golfa V w benzynie i kłaść się pod niego patrząc jak jest podpięty filtr.