wiesz co zawsze leje na tym samym orlenie, ceny zawsze jakie 5gr wyższe ale było ok uznałem że za dużo pali i poprawiłem nalałem shell fuel save i shell to najdrozsze paliwo (płaciłem za nie5,80!) i jest tylko gorzej

Mam 2.0TDI 140KM i mój spala w mieście 8.5,9.0 ,a na trasie 6,5.

Mój zasuwa na autobanie 230, ale wtedy spalanie sięga 9 , 9,5.A w mieści pali8, 8,5.
Panowie jestem w szoku, zatankowałem do pełna (zaraz będą aluzje ze burżuj do pełna leje:P) do momentu odbicia pistoletu, zrobiłem równiutko 200km z czego jakieś 120km na trasie, podjechałem zatankować na ten sam dystrybutor i znow leje do momentu odbicia pistoletu i.....weszło dokładnie 15.6L!!!!!
Czyli mój golfik pali jak czołg radziecki, 7,8 litra na 100km z czego większość trasa? No ludzie.... jak myślicie co może być powodem?
Jestem świeżo po obsłudze samochodu, wszystkie filtry i olej wymieniłem, ja podejrzewam sonde/lambde może ona podaje złą mieszanke?
Przecież te silniki słynęły z oszczędności, czekam na Wasze opinie...
P.S. Pali mi za dużo już ze 4 miesiące i zawsze leje na orlenie bo mam najbliżej

adam. ja mam te same wrażenie jak tankuje na orlenie a leje te ekodisel czy cos tam na shellu mi jak by mniej ubywało i leje tez tego diesla zwykłego moze paliwo orlenowskie cos nie tego

Raz jechałem ekodriving w trasie i wyszło 5,35 litra. W mieście nie liczyłem, żeby się nie zdenerwować. Wmówiłem żonie, że klekot spali tyle co 1.4 lpg i tak ma być 
adam. napisał:
Panowie jestem w szoku, zatankowałem do pełna (zaraz będą aluzje ze burżuj do pełna leje:P) do momentu odbicia pistoletu, zrobiłem równiutko 200km z czego jakieś 120km na trasie, podjechałem zatankować na ten sam dystrybutor i znow leje do momentu odbicia pistoletu i.....weszło dokładnie 15.6L!!!!!
Czyli mój golfik pali jak czołg radziecki, 7,8 litra na 100km z czego większość trasa? No ludzie.... jak myślicie co może być powodem?
Jestem świeżo po obsłudze samochodu, wszystkie filtry i olej wymieniłem, ja podejrzewam sonde/lambde może ona podaje złą mieszanke?
Przecież te silniki słynęły z oszczędności, czekam na Wasze opinie...
P.S. Pali mi za dużo już ze 4 miesiące i zawsze leje na orlenie bo mam najbliżej
Burżuj do pełna leje
coś za dużo spalil, moze paliwo "slabe", jak chcesz to możemy się zamienić, moge zagwaratnowac, ze jak odpowiednio zaszalejesz irociem to magiczne 25l/100 na komputerze pokladowym na pewno uswiadczysz
Moj rekord to do tej pory cos w granicach 28l/100, sam w to do tej pory nie wierze.

adam. napisał:
U mnie to nie wiem co się dzieje, nie wiem nawet do jakiego mechanika się udać....
dolot szczelny masz? bo ja u siebie ostatnio zlikwidowałem małe nieszczelności na szybko złączach przy IC i odniosłem wrażenie gdyby nieco mniej palił,ja sie mieszczę w 5,7l/100.Jakie spalanie ci komp pokazuje

pany zalezy tez duzo od szerokoscio opon, ja majaÄ…c 205/55/R16 srednie wychodzilo 5.6 a teraz na 225/40/R18 spalanie srednie wynosi okolo 7l/100km, tankuje tego nitro+ na shellu
ja mam opony 15 szerokosci nie pamietam ale takie standardowe, dolotu nie sprawdzałem, komputer mi pokazuje to takie średnie około 7l a to takie co się co parę godzin kasuje to różnie miedzy 6,8 a 9l zazwyczaj

Kaczor20 napisał:
pany zalezy tez duzo od szerokoscio opon, ja majaÄ…c 205/55/R16 srednie wychodzilo 5.6 a teraz na 225/40/R18 spalanie srednie wynosi okolo 7l/100km, tankuje tego nitro+ na shellu
a mi w sumie między setupem letnim a zimowym może z 0,2l ale nie 1,4l różnicy w spalaniu tym bardziej że 205/55 R16 jest nieco węższa niż 225/40R18 i te parę mm na pewno nie robi takiej różnicy,gdybyś założył 215/40 R18 to to był by odpowiednik 205/55 i gabaryty koła były takie same

jednak robi roznice, nawet przy przyspieszeniu na "2"

1.9 tdi 105KM
prędkość max 205km/h,
jazda trasa(autostrada) do 140km/h spala niecałe 6l/100km,
kiedyś w trasie udało mi się przejechać na baku 1000km i spalanie na poziomie 5l/100km - ale tylko raz jazda do 100-110km/h

No witam Panowie ja własnie jestem po trasie zatankowany po sam kurek zrobilem 1000km przy jezdzie 100-120km/h samochod zaladowany przy czym rezerwa wlaczyla sie przed samym 1000km na zimowkach 195/65/15

Witam kolegów chciałem was zapytać od pewnego czasu mój golf V z silnikiem 1.9 TDI BKC zaczął spalać więcej w mieście nawet koło 11 litrów oraz rano gdy jest zimny kopci na biało czym to może być spowodowane proszę was o pomoc

dominik1 napisał:
Witam kolegów chciałem was zapytać od pewnego czasu mój golf V z silnikiem 1.9 TDI BKC zaczął spalać więcej w mieście nawet koło 11 litrów oraz rano gdy jest zimny kopci na biało czym to może być spowodowane proszę was o pomoc
podłącz pod kompa sprawdź czy nie mam jakich błędów,dobrze by było sprawdzić prawidłowe działanie czujnika temperatury i przepływki,ja u siebie miałem nieco większe spalanie przez nieszczelność w dolocie