Jakieś 5.5-6.5 przy jeździe średnio dynamicznej

Co do mojego przypadku..dziwna sprawa,przed wymianą pompowtryskow i walka rozrządu spalał zawsze mniej niż 5L ON. A po wymianie ciężko o piątkę,minimum 5,2L. Wymieniłem to wszystko dlatego gdyż wtryski były na pół padniętei palił często na 3 cylindry. Teraz korekta wynosi średnio 0.33 wydawało by się że nie powinien palić więcej.przy okazji zapytam fachowców,czy CHIP TUNING powoduje większe spalanie ON.

co do niektórych to może wydawać się trochę dziwne ale zmiana mapy sterującej(chip)na mocniejsza powoduje zmniejszenie spalania,oczywiście mniejsze spalanie jest tylko w trakcie normalnej jazdy,podczas wykorzystywania całego potencjału silnika spalanie może być większe

a czy to jest normalne ze pali wiecej niz przed wymianą tych częsci. zawsze palił kolo 5L a teraz 5,2L srednio i tak samo jezdze delikatnie

trzeci 5 co myslisz na ten temat, co fakt teraz jest gorąco i jeżdżę z klimą moze to sprawilo ze o te 0,5L/100km wiecej spala.

Kristo666 napisał:
trzeci 5 co myslisz na ten temat, co fakt teraz jest gorąco i jeżdżę z klimą moze to sprawilo ze o te 0,5L/100km wiecej spala.
spalanie bierzesz z kompa czy według własnych obliczeń,pytam bo komp może mieć nawet do 0,8l przekłamania,poz trym synchronizacja konta wtrysku była ustawiana po zmianie tych części,poza tym klima tez obciąża silnik więc wzrost spalania można wytłumaczyć ale czy aż o 0,5l,gdyby różnica wynosiła 0,2l to nawet bym nie zawracał bym się tym głowy

Zawsze Obliczam sam.leje na full az widzę ropuche w przewodzie.komp rzeczywiście sporo zaniza. Też mi się tak wydaje że nie powinna klima az tak srednią zwiększyć.moj styl jazdy jest zawsze podobny. Co do ustawień synchronizacji wtryskow- nie wiem czy warsztat to robił.wiem że po wymianie od tamtej pory jakby gorzej odpalał..jeszcze jedno co zauważyłem to np.jadąc na biegu jałowym z górki spalanie skacze nawet 1,7-1,9 a na postoju normalnie 0,7L.może rzeczywiście trzeba coś dostroic. Czy komputer wykryje te źle zstnchronizowane wtryski jeśli tak,to jak ta synchronizacja odbywa. Bo dziwna sprawa.na zużytym wałku i kiepskiej kondycji trzech pompek bo czwarta prawie nie pracowała,spalanie miałem zawsze mniej niż 5l/100km srednio 4.6. A po wymianie tego wszystkiego ostatnio nawet 5,5L.

pojedź do tego warsztatu i zapytaj czy ustawiali jeśli nie to niech ci to zrobią bo według mnie przy takiej wymianie powinni zwrócić na to uwagę,sprawdza się to za pomocom VCDS wchodzisz w 01-silnik potem dajesz 08 bloki pomiarowe kanał 04 ,ostatnie pole wskazuje jaką masz synchronizację powinno sie mieścić w -3 do +3 ale najlepiej jak wskazuje na 0,temperatura silnika musi być nie mniejsza niż 80st.

Właśnie sprawdziłem jak zalecałeś i wychodzi -3.43.może być czy trzeba poprawić?:)może ta klima zwiększa o te 0,6l.

To zależy czy po mieście czy nie i czy są korki i tez od innych rzeczy.

U mnie coś sie chrzani i na pełnym baku swoim 1.9 tdi robie teraz 700 km
a robiłem 1000 

Miałem to samo.Trzymał hamulec od ręcznego.Po naprawie spalanie wróciło do normy.

Ja właśnie jestem po wymianie zacisku bo stary mi nie odbijał i zobaczymy jak teraz bedzie.
Mam nadzieje ze to było to bo świeci mi sie jeszcze check engine ;/
Edit: Kontrolka zgaszona i zacisk wymieniony ale robie dalej 750 km a nie 900 - 1000
Ostatnio edytowany przez raven42 (20-02-2015 15:01:40)