no i jestem po wymianie kompletu kolo dwumasowe sprzeglo-faktycznie 3 godzinki i po sprawie:)

Witam.Jak już wcześniej pisałem jestem też po wymianie koła dwumasowego i teraz jest ok. Jezdzi się rewelacyjnie i mam spokojną głowę.Koło zamontowałem sam w 4 godzinki.Cały koszt jaki mnie to wyniosło to 1800 zł. Bo tyle dałem za dwumas. Pozdrawiam wszystkich.......

Tak sobie czytałem i mysle że umnie tez moze byc cos z dwumasem , w czasie jazdy jest normalnie ale na postoju czasami dochodza jakies stuki z pod maski a przy wcisknieciu sprzegła ustają , mozna z takim czymś pojeżdzic czy odrazu wymienic?
Ostatnio edytowany przez robert_m (21-08-2010 19:49:54)

dobre i to można się rozejrzec spokojnie za nowymi częsciam bo rozrzut cenowy spory

Bez obaw, jeszcze pojeździsz...

ale tez zwroc uwage na to jakie masz teraz kolo dwumasowe czy jest to luk czy sachs bo pozniej bedziesz mial problem z zamontowaniem

mmtr napisał:
ale tez zwroc uwage na to jakie masz teraz kolo dwumasowe czy jest to luk czy sachs bo pozniej bedziesz mial problem z zamontowaniem
ale to chyba tylko jak sie wymienia samo kolo dwumasowe, bo co ma do rzeczy firma jesli wymienia sie komplet dwumasowe kolo i sprzeglo?

albo samo sprzeglo

Kolo masowe jest elementem zaprojektowany tak, aby sie zepsulo. Jest to celowe dzialanie koncernu VAG, ktore zostalo rozszyfrowane juz przez dziennikarzy. Podobnie jak pompowtryskiwacze oraz delikatne turbiny. Oczywiscie dwumas jest przyjemniejszy w codziennej eksploatacji, ale przeciez zwykly docisk tez spelnial swoja funkcje kilka lat tamu. Rozmawialem na ten temat z expertami i twierdza, ze niezaleznie jak sie jezdzi, kolo 2M trzeba wymienic na nowe wczesniej czy pozniej. Nie polecaja tez wymiany na zwykly docisk i kolo 1M, ma to podobnoe negatywny wplyw na trwalosc jednostki napedowej.

Ja mam 210 tys przejechane w swoim TDI co prawda wyczuwam juz uszkodzenia dwumasu ale dodam ze ja swojego golfika nie oszczędzam . na kazdym biegu ciągne do 4.5 tys. nie zgodze sie także , że od dynamicznej jazdy psuje się turbina. wiele pisano na ten temat . pamiętać tylko trzeba by nie forsowac turbiny na zimnym silniku i żeby potem ją schłodzić. Ja tak robie i pomimo mojej dynamicznej jazdy nie mam z tym problemu

szis a jaki masz silniki z którego roku autko?

1,9 tdi 105 KM 2004 rok

Witam
Swojego Golfika mam od 2 tyg no i pierwsze co zrobiłem to pojechałem na duży przegląd do ASO. Panowie serwisanci stwierdzili że wszystko pięknie tylko trzeba się szykować na wymianę koła dwumasowego. Jednak tak jak czytam powyższą dyskusję to coraz bardziej się zastanawiam czy to już właściwy moment ponieważ:
-brak żadnych stuków czy puków
-brak różnic w odsłuchu, przy wciśniętym sprzęgle jak i bez.
-nie szarpie, nie ślizga się
Natomiast jedyne co można odczuć
-czuć wzmocnione wibracje - pulsowanie (na pedale sprzęgła) przy ruszaniu na półsprzęgle, jakby chrobotanie
-jak się dobrze wsłucham to słyszę w okolicach przednich nadkoli jak by rytmiczmy głuchy dźwięk (jakby uderzanie powietrza w membranę głośnika)
Niestety nie mam żadnej skali porównawczej, ponieważ jest to pierwszy mój diesel ( do tej pory sama benzyna) i trudno mi cokolwiek określić - może przesadzam.

Panowie serwisanci zawsze coś znajdą.. to tak jak z ludzmi "nie ma zdrowych-są tylko nieprzebadani
"
Nic bym nie robił skoro nie ma wyraznych oznak zużycia.
p.s serwisy autoryzowane są dziwne, ostanio kolega pojechał na przegląd prawie nowej fabii (chciał ją kupić) to powiedzieli, że wszystko ok, ale nie podoba im sie to, że ze spryskiwaczy nie leci nietypowa "mgiełka" hehehe

W pracy na wymiane zawsze bierzemy sprzegla Sachsa sa bez porownania trwalsze od Valeo