Witajcie
jestem właścicielem Golfa V 1.6 (102KM) od 2008 roku, kupiłem w salonie, auto ma przejechane 50tys km (nie jeździ w długich trasach, głównie dojazdy do pracy - ale regularnie, nie ma tak że stoi niejeżdżone długo), nigdy nic nie naprawiane, bez wypadku, nie zalane, regularnie serwisowane.
Od jakiegoś czasu (od 4-5 tys km) zaczął być słyszalny taki jakby pogłos ze strony silnika - zwiększający się wraz ze wzrostem obrotów - lepiej słyszalny siedząc w środku. Co ciekawe pogłosu nie ma, gdy się wciśnie sprzęgło.
Zaznaczę, że pogłos nie jest bardzo dokuczający, słyszalny głównie na luźnym biegu/postój oraz na 1 i 2 biegu, bo od 3-ki już tego nie słychać. Auto nie jest słabsze i w zasadzie nie ma innych efektów poza tym pogłosem póki co, biegi wchodzą dobrze.
Panowie mechanicy z ASO po wysłuchaniu tego odgłosu powiedzieli że to "początek skrzyni biegów" i że to najprawdopodobniej łożysko (tylko które?). Nie umieli powiedzieć jaka jest przyczyna takiej usterki, zalecali obserwację czy to się będzie pogarszać czy nie.
Ponieważ jestem trochę laikiem tych w kwestiach - chciałem się zdać na wasze doświadczenie, czy ktoś miał podobną usterkę?
Jak poważna jest to usterka i na ile skomplikowana naprawa - czy powinienem to naprawiać w ASO, czy w miarę przeciętny mechanik byłby w stanie sobie z tym poradzić?
Ile powinna kosztować mniej więcej naprawa (widełki) żebym się nie naciął na zdziercę?
Czy naprawa tego rzeczywiście jest nie pilna? (mam w perspektywie wyjazd na wakacje, jakieś 3tys km pewnie zrobię)
Dzięki wielkie za pomoc!
Ostatnio edytowany przez arwi (22-07-2013 12:31:44)

ja bym się zastanowił na sprzegłem, miałem tak u siebie, przy wcisnieciu było ok, ja jałowym hałas, tylko że masz chyb za mały przebieg, żeby się sprzęgło sypało, o ile jest prawdziwy 

dzięki, ale przebieg jest prawdziwy, kupiłem auto w salonie jako nowe i jestem jedynym właścicielem.
Teg pogłos słychać też na wyższych obrotach(stąd na biegach 1 i 2 to bardziej może słyszalne) i gdy jedzie się z góry na biegu bez gazu.

łożysko dociskowe raczej to nie jest bo słychać je dopiero po lekki wcisnieciu pedału sprzegła. Włąsnie jest świeżo po wymianie kpl sprzegła bo już strasznie głośno pracowało.
Przebieg auta to nie wszystko na małych przebiegach też można sprzegło zamęczyć szczególnie w mieście - korki

lewik napisał:
łożysko dociskowe raczej to nie jest bo słychać je dopiero po lekki wcisnieciu pedału sprzegła. Włąsnie jest świeżo po wymianie kpl sprzegła bo już strasznie głośno pracowało.
Przebieg auta to nie wszystko na małych przebiegach też można sprzegło zamęczyć szczególnie w mieście - korki
juz sprzęgło wym przy takim przebiegu? az dziwne

Witam bardzo serdecznie Mam od 3 dni Golfa 2005 1.6 102km benzynę i szarpie mi przy ruszaniu.Nie wiem może muszę się nauczyć nim ruszac ,a moze jest coś nie tak.czy to auto ma dwumas cz y zwykłe sprzęgło?

bambus1181 napisał:
Witam bardzo serdecznie Mam od 3 dni Golfa 2005 1.6 102km benzynę i szarpie mi przy ruszaniu.Nie wiem może muszę się nauczyć nim ruszac ,a moze jest coś nie tak.czy to auto ma dwumas cz y zwykłe sprzęgło?
z tego co wiem to nie ma koła dwumasowego w tym silniku
Ostatnio edytowany przez lemis (08-09-2014 11:39:41)

Ale dlaczego tak szarpie przy ruszaniu???i przy zmianie biegów?

jak szarpie przy ruszaniu to moze byc tez wina którejś poduszki pod silnikiem, podnieś maskę , wrzuć 3 lub 4 pchaj (tylko na wył zapłonie) auto to ci obróci i bedziesz widział czy silnik skacze ze tak to nazwę

Nie napisałem o jednym ,szarpie też przy zmianie biegów muszę sie bardzo koncentrować jak je zmieniam .Wydawało by się że poduszka środkowa jest na pierwszy rzut oka winna ale po oględzinach okazuje się że jest cała,czy u Ciebie też jest taka miękka?czy Ty miałeś też taki problem?czy to nie jest czasem sprzęgło?jak będziesz na forum to napisz na maila: bambus1181@gmail.com