Witam.
W moim samochodzie od jakiegoś czasu pojawia się błąd "uszkodzony komputer sterujący wentylatora nr 1 - błąd sporadyczny", dzisiaj zauważyłem że po włączeniu klimatyzacji pracuje tylko duży wentylator, który po chwili załącza drugi bieg i przez cały czas pracuje na tym biegu. Po jakimś czasie się wyłącza na chwilę, ale ponownie po chwili załącza drugi bieg. Sprawdziłem "na krótko" i mały wentylator nie pracuje. Czy uszkodzony - niepracujący mały wentylator może generować sporadyczny błąd sterownika (komputera sterującego) dużego wentylatora? W przyszłym tygodniu będę chciał "podłożyć" inny mały wentylator - czy warto?

Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.

Witaj, co było przyczyną problemów?
U mnie jest dokładnie to samo, mały wentylator się nie kręci, ponadto przy włączonej klimie zapala się na żółto kontrolka ostrzegawcza dotycząca układu chłodzenia.

U mnie kontrolka wydechu się nie zapalała, to jest lampka "MIL" i ona nie jest odpowiedzialna tylko za wydech. podłącz VCDS i zobaczysz co ona pokaże. Ja miałem zawieszone szczotki w małym wiatraku, nie pobierał prądu i generował błąd sterownika dużego wiatraka. Wymieniłem mały wiatrak i po problemie (można było też otworzyć korpus małego wiatraka i uruchomić szczotki, ale nie zdecydowałem się na to).

Witam, po podłączeniu VCDS mam coś takiego:
Znaleziono 1 błąd:
18080 - Sterowanie wentylatora chłodnicy płynu chłodzącego 1
P1672 - 004 - przerwa/zwarcie z masÄ… - Sporadyczny - MIL zapalona

U mnie było dokładnie to samo i w końcu musiałam zamawiać nową kontrolkę. Chyba na www.aparts.pl/czesci-samochodowe ją znalazłam z tego co pamiętam i wymiana pomogła....