Witam, posiadam Golfa V z dwustrefową klimatyzacją, a problem polega na tym że klima na LO dmucha mrozem tak jak powinna ale na 16 stopniach dmucha gorącym powietrzem tak jak na HI.
Nie wiem czy to jest związane z tym problemem ale często słychać cykliczne odgłosy cykania spod schowka pasażera. Po podpięciu komputera wychodzi błąd 01314 Moduł sterujący silnikiem - Sporadyczne 013 - Kontrola usterek DIC zapisane w pamięci. Miał ktoś może podobny problem i wie jak go rozwiązać?

Witam posiadam również Golfa V 2.0 TDI z dwustrefową klimatyzacją, a ja mam problem że nie dmucha mi ciepłym powietrzem, termostat jest sprawny, nie wiem co może być przyczyną dziś jeszcze odkręciłem korek od płynu chłodzącego a on zwiększył poziom nie wiem czy to jest normalne?? Może ktoś miał z was taki problem??

to że się zwiększył poziom płynu to normalne,to cykanie to któryś z silniczków od klap nastawczych,podłącz auto pod kompa wejdź w klimę i zobacz co za błędy wywala,u kolegi z posta powyżej podejrzewam że też silniczek nawala,czasami przeczyszczenie pocentrometru w silniczki pomaga

Dzisiaj zauważyłem że gdy ustawie temperaturę na HI to dmucha gorącym powietrzem ale gdy przekręcę o nawet pół stopnia to już leci zimne.
Czy może to być jakiś czujnik? czy coś w tym stylu??

Tez zauwarzylem ze bardzo dlugo sie "rozgrzewaja" dmuchawy czy nagrzewnica, czy np jak sie zawiesza termostat ma to wplyw na ogrzewanie?

mar189 napisał:
Tez zauwarzylem ze bardzo dlugo sie "rozgrzewaja" dmuchawy czy nagrzewnica, czy np jak sie zawiesza termostat ma to wplyw na ogrzewanie?
jak rano odpalisz auto to ustaw temperaturę na jakieś 23 st. i po kilkunastu sekundach powinno lecieć letnie powietrze co będzie świadczyć o tym że elektryczna nagrzewnica działa jeśli poleci zimne powietrze to znaczy że nie działa,co do termostatu to sprawdź jak się nagrzewają węże od chłodnicy,jeśli nagrzewa sie od razu cały układ to może świadczyć o tym że termostat się nie domyka,autko rozgrzewa się do 90*C czy jest problem z osiągnięciem takiej temp.

Auto się rozgrzewa do tej temperatury 90*C bez problemu, jak go przeciągnę powyżej 3000 obrotów to zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

Dzis ran ustawilem na 23* i lecialo cieple powietrze,tylko wydaje mi sie zr to jeszcze nie to ale moze mi sie tylko tak wydaje mialem eczesniej disla i wydaje mi siÄ™ ze to jakos lepiej dzialalo :p, a co do termostati to zauwazylem jeszce ze jak podkrece do 3500 obrota to wskazowka temperatury rosnie powyzej 90* jak zmniejsze obroty to
spada do 90* i dlatego cos mi sie wydaje ze termostat sie zawiesza

mar189 napisał:
Dzis ran ustawilem na 23* i lecialo cieple powietrze,tylko wydaje mi sie zr to jeszcze nie to ale moze mi sie tylko tak wydaje mialem eczesniej disla i wydaje mi siÄ™ ze to jakos lepiej dzialalo :p, a co do termostati to zauwazylem jeszce ze jak podkrece do 3500 obrota to wskazowka temperatury rosnie powyzej 90* jak zmniejsze obroty to
spada do 90* i dlatego cos mi sie wydaje ze termostat sie zawiesza
ogolnie temp silnika jest ciut ponad 90* zauważ wskazówkę nie jest centralnie prosto na 90 tylko troche ponad 90

No tak, ale ona nie jest troche ponad tylko dochodzi prawie do czerwonego a jak zmniejsze obroty to powoli spada