Witam Wszytskich,
Kupiłem VW Golfa V 1.9 tdi 105 km z filtrem Dpf. Problem zaczął sie jakies 3 miesiące temu kiedy zapalila misie kontrolka silnika taka pomaranczowa. Pojechałem na komputer i wyszlo im jakies zle cisnienie spalin czy jakos tak.... wykasowali bład ale za jakis czas zapalilo sie od nowa tro samo... mechanik stwierdzil ze najlepiej bedzie wyciac filtr. Pytanie tylko brzmi skoro to problem z filtrem to czemu nie zapalila sie kontrolka od filtra tylko chek od silnika ...
Prosze o opinie z gory dziekuje

Adrian314 napisał:
Witam Wszytskich,
Kupiłem VW Golfa V 1.9 tdi 105 km z filtrem Dpf. Problem zaczął sie jakies 3 miesiące temu kiedy zapalila misie kontrolka silnika taka pomaranczowa. Pojechałem na komputer i wyszlo im jakies zle cisnienie spalin czy jakos tak.... wykasowali bład ale za jakis czas zapalilo sie od nowa tro samo... mechanik stwierdzil ze najlepiej bedzie wyciac filtr. Pytanie tylko brzmi skoro to problem z filtrem to czemu nie zapalila sie kontrolka od filtra tylko chek od silnika ...
Prosze o opinie z gory dziekuje
może chodzi o to że filtr jest zapchany i ciśnienie jest zbyt duże w układzie,zrób wypalanie filtra przez VCDS-a albo zrób 10KM trasy z obrotami nie mniejszymi niż 2000rpm,jeśli wytniesz filtr to będziesz musiał pojechać do jakiegoś elektromechanika lub tunera co wyłączy ci go programowo

tereniaa napisał:
Właśnie a czy jak taki błąd wyskakuje często to nie trzeba by pomyśleć o wymianie turbosprężarki jak tutaj? czy wystarczy regeneracja?
a co do wyżej opisanego problemu ma sprężarka?